Τα πάνω κάτω στην Κορινθιακή σταφίδα φέρνει η αλλαγή «πλεύσης» της νέας ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο θέμα της απορρόφησης του αποθέματος του 2020. Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, κατέστησε σαφές πως η υλοποίηση της δέσμευσης του προκατόχου του για τη διάθεση των αποθεμάτων σταφίδας με αγορές των αποθηκευμένων προϊόντων δεν είναι ρεαλιστική και ως εκ τούτου μη πραγματοποιήσιμη.
Τόνισε πως θα απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ζητήσει την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ως συνέπεια του κορωνοϊού και της ζημιάς που έχουν υποστεί από τη μείωση της ζήτησης του προϊόντος. Όπως ο προκάτοχός του, έτσι και ο νέος υπουργός, ζήτησε από τους ίδιους τους παραγωγούς να του φέρουν τα στοιχεία για τη ζημιά που τους προκάλεσε η πανδημία.
Αποζημίωση de minimis
Το μόνο μέτρο που μπορεί άμεσα να ληφθεί είναι αυτό της αποζημίωσης των σταφιδοπαραγωγών, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργαντάς, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το ποσό που θα δοθεί ως ενίσχυση, στο πλαίσιο των de minimis, ώστε να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος για το 2021.
Από την πλευρά της, πάντως, η διοίκηση της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, μετά και τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό, τόνισε πως το υπουργείο πρέπει να έχει συνέχεια στην κυβερνητική πολιτική του και πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διάθεση του αποθέματος, καθώς υπάρχουν συμβόλαια με ιδιωτικές εταιρείες απόσταξης, μετά και την προτροπή του κράτους τον περασμένο Δεκέμβρη, το οποίο όμως αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις δεσμεύσεις του, με την οικονομική απολαβή να εκκρεμεί.
Αμφίβολη η καλλιέργεια
Ο γενικός διευθυντής της Παναιγιαλείου, Μίλτος Σταυρόπουλος, προχωράει η απορρόφηση των 4.300 τόνων σταφίδας από εταιρείες απόσταξης και ήδη το απόθεμα έχει μειωθεί κατά 15%. Κατέστησε σαφές, ωστόσο, πως για να επιβιώσει η καλλιέργεια Κορινθιακής σταφίδας, στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και με την αύξηση του κόστους της, αποτελεί «μονόδρομο» η συνέχιση της διαδικασίας απορρόφησης των αποθεμάτων του 2020, με την παράλληλη οικονομική ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών, για την απώλεια 50-60 λεπτών από την περσινή τιμή διάθεσης του προϊόντος (1,60 ευρώ).
«Ο υπουργός έχει ικανοποιήσει το μισό αίτημά μας. Αν δεν φύγει το βαρίδι του αποθέματος, η οικονομική ενίσχυση των παραγωγών από μόνη της δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Το απόθεμα είναι αυτό που δημιούργησε το πρόβλημα και, δυστυχώς, αν είχαν ληφθεί εγκαίρως πρωτοβουλίες για την απαλλαγή αυτού του βάρους δεν θα βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο, να είναι δηλαδή αμφίβολη η συνέχιση της καλλιέργειας. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως δυστυχώς η αξιοποίηση του αποθέματος έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.
Δεν φταίνε οι παραγωγοί για αυτή την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Η καθυστέρηση στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων προκάλεσε την καταβαράθρωση της τιμής του προϊόντος και τη μείωση των εξαγωγών, καθώς η αγορά γνώριζε για το απόθεμα και δεν έκανε καμία κίνηση, περιμένοντας και περαιτέρω πτώση της αξίας του προϊόντος», τόνισε στην «ΥΧ» ο κ. Σταυρόπουλος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο πλέον είναι τι θα γίνει με τη νέα σοδειά. Αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει ο τρύγος και, αν δεν φύγει το απόθεμα, δεν μπορεί να πωληθεί το προϊόν σε ικανοποιητική τιμή. Η λύση βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου. Εκείνο έχει τα απαραίτητα εργαλεία. Σε 5-6 μήνες το πρόβλημα στον κλάδο θα είναι και πάλι ορατό».