Σαρανταένα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που χειροτονήθηκε επίσκοπος ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός. Σαρανταένα χρόνια μετά παίρνει μία απόφαση, να αποσυρθεί από την ηγεσία της τοπικής εκκλησίας, που μόνο οι μεγάλοι ηγέτες έχουν την διορατικότητα να λάβουν.
Στις 3 Οκτωβρίου του 1981 στο Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου ο κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος, έχοντας λάβει το μοναχικό όνομα του οσίου Γερμανού, ενδύεται το μανδύα του επισκόπου και ξεκινάει μία πορεία εντός της Εκκλησίας Χριστού με κύριο γνώμονα την προσφορά προς τον άνθρωπο, την εκκλησία και την κοινωνία.
Πραγματικός διάκονος της αλήθειας της Ορθόδοξης Πίστης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την διατήρηση των χώρων φιλοξενίας, ανήμπορων ανθρώπων, μοναχικών, φοιτητών και μαθητών. Παράλληλα, καταφέρνει να αυξήσει τις στέγες όπου βρίσκουν καταφύγιο, η αγάπη, η ευσπλαχνία, η αλληλεγγύη και η φροντίδα. Συμβάλλει καθοριστικά με την καθοδήγησή του, ώστε η εκκλησία της Ηλείας να βρίσκεται δίπλα από κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη μέσα από το κοινωνικό της έργο που έχει φθάσει σε επίπεδα τέτοια που κάνει όλη τη χώρα να μιλάει για αυτό.
Ο ποιμενάρχης Ηλείας κ. κ. Γερμανός δεν στέκεται αδιάφορος στα καλέσματα των αναγκών της κοινωνίας και σε κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη του νομού στέκεται αρωγός, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ήταν μπροστάρης στις διεκδικήσεις που είχαν στόχο το κοινό καλό. Η δράση του αυτή τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος που χαίρει τον σεβασμό και την εκτίμηση τόσο της εκκλησιαστικής κοινότητας όσο και των λαϊκών.
Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να τον τιμήσει με τον Χρυσό Σταυρό του Απόστολου Παύλου, που έχει δοθεί σε ελάχιστους ιεράρχες, είναι η αναγνώριση του έργου του Μητροπολίτη Ηλείας, η προσωπικότητα του οποίου έλαμψε και σε διεθνείς συναντήσεις των εκκλησιών του κόσμου, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου είχαν ως αντικείμενο το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Ορθόδοξων Εκκλησιών. Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο για την κοινωνία ολόκληρη.
Η διορατικότητα που διαθέτει και ηγετική του φυσιογνωμία δεν του επέτρεψαν να αφήσει στην τύχη την επόμενη μέρα την Μητρόπολη Ηλείας. Για αυτό και ετοίμαζε τον επί 40 χρόνια στενό του συνεργάτη Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο, ο οποίος την 1η Νοεμβρίου του 2009 εχειροτονήθη σε επίσκοπο. Ο κ.κ. Αθανάσιος από το 1976 που φόρεσε το ράσο του κληρικού έως και σήμερα έχει επιδείξει προσήλωση στο έργο της εκκλησίας, αναδεικνύοντάς τον ως ένα άοκνο εργάτη της. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης είναι η πνευματικότητα με την οποία ανταποκρίνεται στο αποστολικό έργο της εκκλησίας που έχει ως κύριο στόχο την διάδοση της πίστης με αποτέλεσμα να χαίρει της εκτίμησης κλήρου και λαού, γεγονός που τον καθιστά Άξιο ιεράρχη για την Εκκλησία της Ηλείας.