Στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας έφτασε σήμερα το μεσημέρι λίγο μετά τις 13.15 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού γίνεται με αφορμή την άσκηση «Ηνίοχος 2021» που διεξάγεται με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων και έχει σηκώσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, την Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός, μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας. Χαιρέτισε τη στρατιωτική εκπροσώπηση των φίλων χωρών και παρακολούθησε εντυπωσιακές υπερπτήσεις και ελιγμούς μαχητικών αεροσκαφών. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τον χώρο όπου φιλοξενούνται τα πληρώματα που συμμετέχουν στην άσκηση, ενώ δέχτηκε ως δώρο ένα τζάκετ με τα διακριτικά της εφετινής άσκησης.
Ο πρωθυπουργός απένειμε επίσης βραβεία στους δύο πρωτεύσαντες στη Μεικτή Σειρά Σχολής Όπλων Τακτικής για τα έτη 2019 και 2020, σμηναγούς Χρήστο Πετρόπουλο και Γεώργιο Κοντοφάκα, καθώς και στον σμηναγό Αναστάσιο Ανδρονιδάκη, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο του Best Warrior στο NATO/TLP 2020.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη φορά που Ελληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται την αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος». Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευει ο τον υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, δεδομένου ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό.
«Η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί πρωταγωνιστή στις αναμετρήσεις, αλλά και στις συζητήσεις. Στην αμυντική αποτροπή, αλλά και στην ειρηνική καταλλαγή. Με το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο μόνιμες πυξίδες της», τόνισε στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα πάντοτε θα προωθεί μία θετική ατζέντα, έχοντας ως θεμέλιο τις κοινές αξίες, τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τους κανόνες καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο σεβασμό που θα πρέπει πάντα να διέπει τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονων χωρών. Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σύνολο απειλών. Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις της», πρόσθεσε.
Η ετήσια άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» αντανακλά άλλωστε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της μεσογειακής λεκάνης και τη στενή συνεργασία της με πολλές χώρες της περιοχής, με σκοπό την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της ειρήνης.
KAI O ΠΡΕΣΒΗΣ ΗΠΑ ΤΖ. ΠΑΪΑΤ
Στην άσκηση συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος μάλιστα πέταξε με F-16 των Ηνωμένων Πολιτειών πάνω από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
Ένας χαιρετισμός με ιστορία 29 ετών
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η επίσκεψή του στην Ανδραβίδα, ο πρωθυπουργός είχε μια σύντομη αλλά πολύ θερμή συνομιλία με τους πιλότους που υπηρετούν στην 347 Μοίρα της 111 Πτέρυγα Μάχης, στον Αλμυρό Μαγνησίας, εκεί όπου πριν από 29 χρόνια (στην 111 Πτέρυγα Μάχης και στην 346 τότε Μοίρα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπηρέτησε το σύνολο της στρατιωτικής του θητείας.
Όπως σχολίασε ο ίδιος, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε, αλλά αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι το φρόνημα, η αυταπάρνηση και η αίσθηση του καθήκοντος με την οποία οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας υπηρετούν την Πατρίδα.
Την άσκηση παρακολούθησαν, μαζί με τον Πρωθυπουργό, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey Pyatt και τους πρέσβεις των υπόλοιπων χωρών που έλαβαν μέρος, όπως και των χωρών-παρατηρητών.
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΣΚΗΣΗ
Με ορμητήριο την 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη διάφορων τύπων «σαρώνουν» όλο το FIR Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε 5 λεπτά απογειώνεται ή προσγειώνεται ένα αεροσκάφος καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Η άσκηση ξεκίνησε στις 12/4 και θα ολοκληρωθεί στις 22/4.
Aπό ελληνικής πλευράς, η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στην «Ηνίοχος 21» με το σύνολο των τύπων Μαχητικών Αεροσκαφών (F – 16, M – 2000, M – 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα Αντιαεροπορικής Προστασίας, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ).
Εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στην εν λόγω Άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα η Γαλλία (RAFALE, M – 2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F – 16), οι ΗΠΑ (F – 16, MQ – 9, KC – 135), η Ισπανία (F/A – 18 HORNET), το Ισραήλ (F – 15, F – 16), ο Καναδάς (Air Weapon Managers – GCI) και η Κύπρος (AW 139), καθώς και με παρατηρητές η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.
Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με Φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόρους, Πλοία Γενικής Υποστήριξης, Ελικόπτερα (Ε/Π) και Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων.
Ο Στρατός Ξηράς συμμετέχει με Tμήματα Κ/Β HAWK, Μηχανοκίνητα Τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, Επιθετικά Ε/Π AH-64 και Μεταφορικά Ε/Π CH -47D.
«Η συμμετοχή στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 21 τόσων πολλών αεροπορικών δυνάμεων από τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Κύπρο αλλά και από την Αυστρία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες συνεργασίας και συνεκπαίδευσης που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις των χωρών μας, μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών μεταξύ των ασκουμένων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την παρουσία του στην 117 Πτέρυγα Μάχης.
Στον ΗΝΙΟΧΟ 21, μεταξύ άλλων, θα γίνουν υψηλού επιπέδου αποστολές-επιχειρήσεις και θα αξιολογηθούν οι επιδόσεις των πολεμικών αεροποριών που συμμετέχουν και στα εξής:
-Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
-Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).
-Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).
-Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).
-Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).
-Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Target).