Στο Μέγαρο Μαξίμου θα υποδεχθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής για ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Μάλιστα στην πρόσκληση του πρωθυπουργού ανταποκρίθηκαν και θα μετάσχουν στο δείπνο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Κυβερνητικές πηγές αναφερόντουσαν στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και σημείωναν τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα υπογράμμιζαν πως η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική. Συμβολική, επειδή στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Μια προοπτική που καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που επισημαίνεται είναι πως η Ελλάδα έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή. Τονίζεται ακόμα πως η πρόσκληση του Πρωθυπουργού είναι μια ευκαιρία να υπογραμμιστεί ότι η χώρα μας στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων (ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής) και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.
Το τετ α τετ με τον Κροάτη πρωθυπουργό
Μία συνάντηση που θα έχει σήμερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι του πρωθυπουργού με τον Κροάτη ομόλογο του Αντρέι Πλένκοβιτς, καθώς έρχεται μετά τα αιματηρά επεισόδια της 7ης Αυγούστου, τη σύλληψη και την προφυλάκιση Κροατών οπαδών της Ντίναμο Ζάγκρεμπ. Κροατικά μέσα ενημέρωσης σημείωναν πως ο κ. Πλένκοβιτς – που θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης – αναμένεται να θέσει το ζήτημα των Κροατών συλληφθέντων. Με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκπέμψει εκ νέου το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη της δεν δέχεται υποδείξεις.
Οι πληροφορίες για τον Ζελένσκι
Το αποψινό δείπνο φαίνεται πως μπορεί να κρύβει και εκπλήξεις, καθώς πληροφορίες χθες ανέφεραν πως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας πιθανότατα θα βρεθεί στην Αθήνα. Επίσημη επιβεβαίωση δεν υπάρχει, ενώ είναι δεδομένο ότι μία τέτοια επίσκεψη δεν θα ανακοινωνόταν εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες περιοδεία σε Σουηδία, Δανία και Ολλανδία.
Η υπόθεση Μπελέρη και οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας
Δεν έχει γεφυρωθεί το «ρήγμα» στις σχέσεις με την Αλβανία, καθώς στη γειτονική χώρα συνεχίζεται η κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως η Αθήνα επέλεξε να στείλει πρόσκληση στον πρόεδρο της Αλβανίας (και όχι στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα) ο οποίος πάντως δεν ανταποκρίθηκε. Και έτσι η γειτονική χώρα θα απουσιάζει από το δείπνο που έχει ως βασικό θέμα συζήτησης τη διεύρυνση.
Να σημειωθεί πως ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει στη φυλακή των Τιράνων από το Μάιο. Και όχι μόνο αυτό αλλά ο Αλβανός Πρωθυπουργός αντέδρασε προσφάτως με ανάρτηση του και στη μεγάλη συγκέντρωση για την απελευθέρωσή του εκλεγμένου δημάρχου στην Χειμάρρα (παρουσία και των δημάρχων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης).
Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Έντι Ράμα τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους είχε θέσει με έμφαση την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους Δικαίου στην Αλβανία. Με την Αθήνα να έχει καταστήσει σαφές πως δεν διαπραγματεύεται θέματα αρχών, όπως είναι η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ethnos.gr