Η επιβλητική αίθουσα Τροπαίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Βουλής των Ελλήνων θα φιλοξενεί τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα: στέμμα, σκήπτρο και ξίφος, για τα επόμενα 49 χρόνια, έως το 2073.
Τα εμβλήματα αυτά, του πρώτου βασιλιά του ελληνικού κράτους, εντοπίστηκαν το καλοκαίρι του 2023 στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τροπαίων, η Υπουργός Πολιτισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, παρέδωσε τα ιστορικά κειμήλια στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής : «το σκήπτρο, το στέμμα και το ξίφος του Όθωνα, που δεν τα φόρεσε ποτέ, θα τα απολαύσουμε σήμερα, θα τα απολαύσουν οι μαθητές της Ελλάδος, οι επισκέπτες της Βουλής κι έτσι θα καταλάβουμε ακόμη περισσότερο μία εντυπωσιακή περίοδο της ελληνικής ιστορίας, με τα πάνω της και με τα κάτω της, μια δύσκολη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, όπου το εμβρυακό τότε ελληνικό κρατίδιο πάλευε να επιβιώσει, έχοντας όμως στο νου του και το μεγάλωμά του».
Τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα
Τα βασιλικά εμβλήματα (regalia) του Όθωνα αποτελούνται από το στέμμα, το σκήπτρο και το ξίφος.
Στέμμα:
Χρυσός, επιχρυσωμένο μέταλλο, βελούδο, 25 x 29 εκ., Εργαστήριο χρυσοχοΐας: Fossin et fils Joailliers du Roi, Παρίσι, Έτος παραγγελίας 1835.
Στο κάτω μέρος φέρει δάφνινη στεφάνη. Οκτώ τόξα, διακοσμημένα με ανθέμια, πλοχμούς και λεοντοκεφαλές σε εναλλαγή, υποστηρίζουν οκτώ καμπύλα στελέχη με ανθέμια στη βάση τους και διακόσμηση από κλαδιά φοίνικα. Η επίστεψη στο κέντρο κοσμείται με τη βασιλική σταυροφόρο σφαίρα. Στο εσωτερικό του διατηρείται το πορφυρό βελούδο.
Σκήπτρο:
Χρυσός, επιχρυσωμένο μέταλλο και σμάλτο, 78 x 7,4 εκ., Εργαστήριο χρυσοχοΐας: Fossin et fils Joailliers du Roi, Παρίσι, Έτος παραγγελίας 1835.
Ξίφος σε θήκη:
Χρυσός, επιχρυσωμένο μέταλλο, σμάλτο και lapis lazuli, 92 x 12,7 εκ., Εργαστήρια κατασκευής: Manceaux Fabricant d’armes και Fossin et Fils Joailliers du Roi, Παρίσι, Έτος παραγγελίας 1835.
Πως μπορείτε να τα επισκεφθείτε
Η έκθεση για μεμονωμένους πολίτες είναι ανοιχτή μόνο τις Κυριακές (στις 12 το μεσημέρι) και προσφέρεται ξενάγηση από υπαλλήλους της Βουλής. Για να πάρετε άδεια να δείτε την έκθεση πρέπει να κλείσετε θέση καλώντας στους αριθμούς 210 3735245 και 210 3735246 ή στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση episkepsis@parliament.gr
Τα σχολεία, τα σωματεία και οι σύλλογοι ή τα σχολεία θα πρέπει να αναζητήσουν τους τρόπους που θα εξασφαλίσουν την επίσκεψή τους ΕΔΩ