Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος υποδέχτηκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην περιοχή της Βαρβάσαινας, κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας.
Πρώτος σταθμός του κ. Τσίπρα ήταν ο Δήμος Πύργου και συγκεκριμένα η Κοινότητα Βαρβάσαινας όπου τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Πύργου με τους προέδρους των Κοινοτήτων Βαρβάσαινας, Λαντζοίου και Κολιρίου και του εξέθεσαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τα προβλήματα που προκύπτουν απο τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα αλλά κυρίως την δίκαιη απαίτηση όλης της κοινωνίας για ένα άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης όλης της περιοχής.
Σε ιδιαίτερα φιλικό και εγκάρδιο κλίμα έγινε η υποδοχή του κ. Τσίπρα με τον δήμαρχο Πύργου να δηλώνει πως κατ’ ομολογία όλων, οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίστηκαν με την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε, παρουσιάζοντας του το μέγεθος της καταστροφής στον Δήμο Πύργου με 4.500 καμμένα στρέμματα, εκ των οποίων πάνω απο τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
“Θέλουμε απο εσάς, όπως κάνετε πάντα με τη μαχητικότητα και την αποτελεσματικότητα που έχετε στην πολιτική, να στηρίξετε το αυτονόητο. Δεν θα χαθούμε σε “τιμολόγια” και μικρές αποζημιώσεις. Είναι νωπή η διαχρονική ασυνέπεια της πολιτείας σε σχέση με το Ταμείο Μολυβιάτη. Σήμερα επιμένουμε σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, με κέντρο την Αρχαία Ολυμπία και τις αξίες της, όλης της ευρύτερης περιοχής. Ο Πύργος ουσιαστικά έχει ενδοχώρα την Ολυμπία.
Το γεγονός ότι χάθηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα και η κτηνοτροφία αποδεκατίστηκε, πλήττει βάναυσα την οικονομία και του Πύργου.
Επιμένουμε ότι ενιαία πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σε οικονομικό επίπεδο. Έχουμε ήδη αποφάσεις συσκέψεων φορέων και του Επιμελητηρίου Ηλείας για την αναδιάρθρωση της περιοχής. Να γίνει αυτό που δεν έγινε το 2007”.
Ο κ. Αντωνακόπουλος μάλιστα παρέδωσε και έναν φάκελο στον κ. Τσίπρα με όλες τις παραπάνω αποφάσεις των συλλογικών φορέων. Τόνισε δε, ότι ο κόσμος λειτούργησε πολύ σωστά γιατί ενώ είχαν εντολή να φύγουν από την περιοχή, παρέμειναν και έσωσαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
“Είναι περίεργο αυτό που συμβαίνει στην Ηλεία τα τελευταία χρόνια με μια εμμονή των εμπρηστών σ’ αυτό τον ιερό τόπο” κατέληξε.
Οι πρόεδροι των κοινοτήτων ενημέρωσαν τον κ. Τσίπρα για το μέγεθος της καταστροφής στις περιοχές τους, όπως και την μακρά περίοδο της οικονομικής ανασφάλειας στην οποία θα περιέλθουν καθώς απαιτούνται πολλά χρόνια μέχρι οι εκτάσεις τους να αποδώσουν τα μέγιστα της παραγωγής. Κάτι που επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων και ο ιδιοκτήτης του ελαιουργείου Mediterre Κώστας Παπαδόπουλος ο οποίος υπογράμμισε ότι: “Αν παρακολουθούμε στενά την καλλιέργεια με γεωπόνους, θεωρώ ότι η πρώτη παραγωγή θα βγει μετά απο 5 χρόνια ενώ απαιτούνται γύρω στα 7 για συνολική παραγωγή”.
Ο κ. Τσίπρας ακούγοντας προσεκτικά τους παρευρισκόμενους δήλωσε μεταξύ άλλων: “Έρχομαι με μια ειλικρινή αίσθηση αγωνίας για το αύριο αυτού του τόπου γιατί αισθάνομαι ειδικά για το Νομό σας μια προκλητική στάση αδιαφορίας. Αλλά και γιατί διαχρονικά έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και πρέπει να δούμε τον τρόπο να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη”.