Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφτασε στο Ισραήλ και οι οιωνοί για την επίσκεψή του δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότεροι. Το Ισραήλ και η Χαμάς ανταλλάσσουν κατηγορίες για το τι συνέβη χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Ahli στη Γάζα.
Εκεί, εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν έως και 500 άνθρωποι – ασθενείς και άνθρωποι που βρήκαν καταφύγιο στους χώρους, πιστεύοντας ότι το νοσοκομείο ήταν ασφαλές. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έριξε την ευθύνη στο Ισραήλ, κάνοντας λόγο για ένα ασυγχώρητο έγκλημα και κήρυξε τριήμερο πένθος. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το μακελειό προκλήθηκε από την ισλαμική Τζιχάντ.
Τον Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.
Όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής «βράζει» με εξαγριωμένους διαδηλωτές να έχουν βγει στους δρόμους.
Στη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με τις δικές τους δυνάμεις ασφαλείας, πετώντας πέτρες και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Αμπάς, τον οποίο πολλοί κατηγορούν ότι δεν είναι σε θέση να τους προστατεύσει. Αλλά υπήρξαν επίσης διαμαρτυρίες στο Λίβανο, την Ιορδανία, τη Λιβύη και το Ιράν.
Μιλώντας στο Πεκίνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, για να απαλύνει αυτό που αποκάλεσε «επικό πόνο» του οποίου γινόμαστε μάρτυρες.
Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες Ισραήλ και Παλαιστίνης μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας το βράδυ της Τρίτης (17.10.2023).
Η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας – που εικάζεται ότι μπορεί να στοίχισε τη ζωή ακόμα και σε 500 κατοίκους της Παλαιστίνης – πυροδότησε καταδίκες σε διεθνές επίπεδο και διαδηλώσεις σε όλο τον ισλαμικό κόσμο, μερικές ώρες πριν από την άφιξη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγόρησε την ισραηλινή πολεμική αεροπορία για το πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, ενώ ο ισραηλινός στρατός επέρριψε την ευθύνη στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, κάνοντας λόγο για αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από πλευράς του, έντεκα ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ το διέψευσε, κατηγορώντας με τη σειρά του το Ισραήλ.
Οι εικόνες φρίκης και απελπισίας που έρχονται από το νοσοκομείο δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής και μαρτυρούν τις ανυπολόγιστες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
Ο βομβαρδισμός προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις, ενώ διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στην Τεχεράνη, στο Αμάν, στην Κωνσταντινούπολη, στην Τύνιδα, όπως και στη Βηρυτό, όπου ξέσπασαν επεισόδια με την αστυνομία.
Στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διαδηλωτές που απαιτούσαν να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συγκρούστηκαν με δυνάμεις επιβολής της τάξης.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που έφτασε στο Ισραήλ, «ανέβαλε» το ταξίδι που σκόπευε να κάνει στην Ιορδανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Μπάιντεν αισθάνεται «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» για την «έκρηξη» στο νοσοκομείο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του στον Λευκό Οίκο.
Η Ιορδανία από την πλευρά της ανακοίνωσε την ακύρωση τετραμερούς συνόδου με τη συμμετοχή του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς.
Νεκρά παιδιά και εκατοντάδες θαμμένοι στα συντρίμμια
«Από 200 ως 300» άνθρωποι «είναι νεκροί», ανέφερε το υπουργείο Υγείας του θύλακα, ενώ «εκατοντάδες (άλλα) θύματα παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια» του νοσοκομείου Αλ Αχλί, στο κέντρο της Γάζας.
Η Χαμάς αναφέρθηκε σε πάνω από 500 θύματα και κατηγόρησε την ισραηλινή πολεμική αεροπορία ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο.
Ο ισραηλινός στρατός το αρνήθηκε, αντιτείνοντας πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών μας (…) ευθύνεται ο (σ.σ. Παλαιστινιακός) Ισλαμικός Τζιχάντ λόγω αποτυχημένης εκτόξευσης ρουκετών». «Θα παρουσιάσουμε τις προσεχείς ώρες τις αποδείξεις» για τον ισχυρισμό αυτό, είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού.
«Ψέματα» ανταπάντησε ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, που κατηγόρησε το Ισραήλ πως προσπαθεί να αποσείσει «την ευθύνη για το έγκλημά του».
Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα διεξαχθεί σήμερα κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, και κατά τη διάρκειά της σχεδιάζεται να γίνει ψηφοφορία επί σχεδίου απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία, τη χώρα που προεδρεύει στο ΣΑ αυτόν τον μήνα.
«Κάναμε εγχείρηση στο νοσοκομείο, έγινε ισχυρή έκρηξη και η οροφή κατέρρευσε μέσα στο χειρουργείο. Έγινε σφαγή», αφηγήθηκε ο Δρ. Γάσαν Αμπού Σίτα, που εργάζεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières , MSF), σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ΜΚΟ.
Η Επισκοπική Εκκλησία της Ιερουσαλήμ, που διαχειρίζεται τη δομή υγείας, καταδίκασε τη «βάρβαρη» επίθεση «κατά τη διάρκεια ισραηλινών πληγμάτων», κάνοντας λόγο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
newsit.gr