Στην ετήσια συνάντηση που διοργανώθηκε τον Ιανουάριο από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής, στο Σικάγο, με θεματική την «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των στόχων της Ατζέντας 2030, για τη βιώσιμη ανάπτυξη» συμμετείχε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρ Ερωφίλη Ίρις Κόλλια, ως μέλος επιστημονικής ομάδας που εκπροσώπησε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σκοπός της θεματικής ήταν να παρουσιαστούν σημαντικά έργα προστασίας, συντήρησης, αναστήλωσης και διαμόρφωσης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, που πραγματοποιούνται από το ΥΠ.ΠΟ, σε όλη την Ελλάδα και χρηματοδοτούνται από επιχειρησιακά ευρωπαϊκά προγράμματα και εθνικούς πόρους. Ο βασικός στόχος είναι η διατήρηση των μνημείων ως δημόσιο αγαθό και η προστασία των χαρακτηριστικών αξιών τους, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.
Η Ολυμπία επελέγη να είναι ο ένας από τους τέσσερις εμβληματικούς χώρους του οποίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των έργων προστασίας και ανάδειξης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης στη συνάντηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής 2024. Οι άλλοι τρείς χώροι και μνημεία ήταν κατά σειρά το μνημείο της Επισκοπής Σικίνου, ρωμαϊκό ηρώο του 3ου αι. π.Χ. που μετατράπηκε σε βυζαντινή εκκλησία, οι εργασίες αναστήλωσης και διαμόρφωσης του ρωμαϊκού θεάτρου της Νικόπολης, και οι εργασίες αποκατάστασης και επιστημονικής τεκμηρίωσης στο αρχαϊκό και ρωμαϊκό Τελεστήριο του Ιερού των Καβείρων στη Λήμνο.
Η ανακοίνωση της Προϊσταμένης της Εφορείας Ηλείας, Δρ Ερωφίλης Κόλια αφορούσε στο αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας. Παρουσιάστηκαν τα πορίσματα της μελέτης των διαστάσεων και της κάτοψης ενός από τα πιο εμβληματικά μνημεία ενός Χώρου του Καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης, ενώ έγινε αναφορά στα σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της Αρχαίας Ολυμπίας κατά την ύστερη αρχαιότητα, τα οποία ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφικές εργασίες. Το έργο της αποκάλυψης και ανάδειξης του Γυμνασίου που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2023 σε συνδυασμό με και με άλλα έργα ανάδειξης μνημείων που εκτελούνται από το ΥΠ.ΠΟ. στην Ολυμπία, συμβάλλουν στη βελτίωση της αναγνωσιμότητας του Ιερού από το ευρύ κοινό και συγχρόνως επεκτείνουν τα όρια του προσβάσιμου στους επισκέπτες χώρου.
Η Υπουργός Πολιτισμού χαιρέτισε τις εργασίες του Συνεδρίου και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Πολιτική μας προτεραιότητα είναι η εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, σε όλες του τις εκφάνσεις. Αποτελεί στρατηγική μας να προβάλλονται στο διεθνές κοινό, συντονισμένα και συστηματικά, τα ολοκληρωμένα έργα προστασίας, συντήρησης, αποκατάστασης, ανάδειξης των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων μας…. Φέτος, στο Σικάγο, παράλληλα, με την παρουσίαση των έργων σε τέσσερεις επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, προβλήθηκε ο θεσμός «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ο οποίος έχει ως στόχο του να παρουσιάζεται η σύγχρονη ελληνική πολιτιστική δημιουργία με παραστάσεις που δημιουργούνται για συγκεκριμένους μνημειακούς χώρους…Ευχαριστώ τα στελέχη που εκπροσώπησαν άριστα την Ελλάδα και το ΥΠΠΟ».