Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος “Γέφυρα” και τι καλύπτει η κρατική επιδότηση.
H τέταρτη φάση πληρωμών της επιδότησης θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία πρόσθετου αριθμού αιτήσεων, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, στην 4η Έκθεση Προόδου σχετικά με το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που δημοσιοποίησε το απόγευμα της Τρίτης.
Υπενθυμίζεται ότι υπό τον συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αποτυπώνεται, με αριθμητικά στοιχεία, η πορεία εξέλιξης όλων των δράσεων που αφορούν την αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους.
«Η ανάλυση των στοιχείων αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει ουσιαστικά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» αναφέρει σχετική ανακοίνωση που αναλύει τις καταβολές από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», στις 29 Ιανουαρίου, αλλά και τις ρυθμίσεις δανείων που κάνουν οι τράπεζες.
Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, «πραγματοποιήθηκε η τρίτη φάση πληρωμών ύψους 24,7 εκατ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες δύο φάσεις επιδότησης, των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης ανέρχεται στα 47,9 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στην επιδότηση 110.037 δανείων σε 69.443 δικαιούχους.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής. Οι δανειολήπτες που έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας αναστολής, θα επωφεληθούν από την κρατική επιδότηση μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της αναστολής.
Η κρατική επιδότηση καλύπτει τη μηνιαία δόση των δανείων τους σε ποσοστό έως 90%, για χρονικό διάστημα 9 μηνών, με τους δικαιούχους να καλούνται, πλέον, να πληρώσουν μόνο το μέρος της δόσης του δανείου που τους αναλογεί, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ίσχυε έως τώρα.
Θα ακολουθήσει και τέταρτη φάση πληρωμών της επιδότησης στο τέλος Φεβρουαρίου, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία πρόσθετου αριθμού αιτήσεων, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 160.000 μέσα σε διάστημα τριών μηνών, 23 φορές υψηλότερος από τον αριθμό των αιτήσεων που υπεβλήθησαν στο προσωρινό πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης (Ν. 4605/2019), το οποίο διήρκεσε 13 μήνες.
Επισημαίνεται ότι η 31η.3.2021, είναι η καταληκτική προθεσμία εντός της οποίας οι δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, καταγγελμένο ή μη, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την επικοινωνία με την τράπεζά τους, ή την εταιρεία διαχείρισης δανείων αντίστοιχα, ώστε να ρυθμίσουν το δάνειό τους.
Επιπρόσθετα, στην Έκθεση παρουσιάζονται ενέργειες από την πλευρά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών εν μέσω πανδημίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα μέσα Μαρτίου 2020 – περίοδο έναρξης της υγειονομικής κρίσης – έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων δανείων σε 405.473 δάνεια, συνολικού ύψους 28,42 δισ. ευρώ.
Ενώ, 397.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους 21,2 δισ. ευρώ, ρυθμίστηκαν διμερώς και επιτυχώς μεταξύ Τραπεζών, Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, και οφειλετών, από τον Ιούλιο 2019 έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2020.
Όλα τα προαναφερθέντα, καθώς και η σταδιακή εφαρμογή του Ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αποτελεσματικότητα, υπευθυνότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει» καταλήγει η ανακοίνωση.
www.news247.gr