Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η νέα θητεία, η οποία σχεδιάζεται με βάση τις νέες οργανωτικές αλλαγές στις Ε.Δ. και τη νέα δομή τους, θα αντλήσει πολλά στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο προσαρμοζόμενη στις ελληνικές ανάγκες και στην ελληνική πραγματικότητα.
Οι λόγοι βεβαίως που υποχρεώνουν τον Ν. Δένδια να προωθήσει αυτό το μεταρρυθμιστικό σχέδιο δεν είναι άλλοι από τη «σκουριασμένη» και «γραφειοκρατική» δομή και συγκρότηση των Ε.Δ., σε μια εποχή όπου οι απειλές ασφαλείας έχουν γίνει σύνθετες και πολυπαραγοντικές, όπως αποδεικνύουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Γάζα, αλλά και η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Θερμό επεισόδιο
Το οικιστικό πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή 700 κατοικιών, κυρίως σε νησιά, που θα δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα στα στελέχη των Ε.Δ., που αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές για την ενοικίαση στέγης στα νησιά που υπηρετούν.
Η νέα θητεία, η οποία είναι υπό σχεδιασμό, θα προβλέπει μια εξάμηνη σοβαρή και πλήρη βασική εκπαίδευση, με τον στρατεύσιμο να εντάσσεται οργανικά στο Τάγμα στο οποίο θα επανεκπαιδεύεται και στο οποίο θα ανήκει ως έφεδρος σε εθελοντική βάση. Στη Φινλανδία, ο κ. Δένδιας είδε τους οπλίτες στη βασική εκπαίδευση να έχουν σε 40 ημέρες ρίξει 40 γεμιστήρες, όπως λέει χαρακτηριστικά. Επίσης, ο κάθε λόχος στη Φινλανδία διαθέτει μεγάλο αριθμό drones αναγνωριστικά, τα οποία εκπαιδεύονται να χειρίζονται οι οπλίτες, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε συνθήκες πραγματικής μάχης. Στην Ελλάδα διαθέτουμε αυτή τη στιγμή περίπου 258 drones, εκ των οποίων μόνο το ένα είναι βαρέος τύπου και δύο μεσαίου τύπου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ελαφρά drones – και μάλιστα δεκάδων διαφορετικών τύπων.
Το άλλο μεγάλο στοίχημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός, ο οποίος σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά θα είναι προσαρμοσμένος στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Ο Ν. Δένδιας αναφέρεται συχνά στο γεγονός ότι βρήκε βάσει σχεδιασμών σε βάθος δεκαετίας δημοσιονομικό κενό 38 δισ. ευρώ! Και αυτό ενώ η χώρα δεν διαθέτει ουσιαστικά αντιαεροπορικό θόλο.
Αυτό οδηγεί στην άμεση ανάγκη για καινοτόμα προϊόντα στο πρότυπο του Ισραήλ και στην ανάγκη αυτή απαντά το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την Πέμπτη. Στόχος είναι η δημιουργία και παραγωγή στην Ελλάδα καινοτόμων λύσεων που θα της προσφέρουν αυτονομία και συγχρόνως θα αφήνουν απόθεμα τεχνολογίας στη χώρα.
Εξοπλισμοί με σχέδιο
Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς και σε ένα από τα θέματα που έχουν βρεθεί στην επικαιρότητα, το ΥΕΘΑ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και αναμένει εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος ενημέρωση από τους Αμερικανούς για το εάν μπορούν να παραδώσουν δωρεάν τα LCS και αφού έχουν προηγηθεί και ολοκληρωθεί οι αναγκαίες επισκευές του μηχανολογικού προβλήματος, ως ενδιάμεση λύση, με το βλέμμα στραμμένο στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των Constellation. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει ήδη επαφή και με την Αυστραλία για ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα απόσυρσης και πώλησης δύο φρεγατών ΜΕΚΟ, για να υπάρξει μια συνολική εκτίμηση σε σχέση και με το κόστος αναβάθμισης των ελληνικών ΜΕΚΟ που έχει ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ…
To προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), που θα συσταθεί ως ανώνυμη εταιρεία, με συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου κατά 67% και το υπόλοιπο 33% από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
Ο στόχος, όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο, είναι η καλλιέργεια εγχώριου Οικοσυστήματος Αμυντικής Καινοτομίας με έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες διττής χρήσης (dual use tech) κατά τα διεθνή πρότυπα, η ανάπτυξη χρηματοδοτικών και μη χρηματοδοτικών εργαλείων για τη μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ των καινοτόμων/νεοφυών επιχειρήσεων και αμυντικών βιομηχανιών, η συνεργασία με ΑΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα και Ανώτατες Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και της αλλοδαπής και η δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για προμήθεια καινοτόμων προϊόντων για αμυντική εφαρμογή. Σε αυτό το Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας θα παράγεται λογισμικό, drones, ακόμη και μικροδορυφόροι για στρατιωτική χρήση και θα διεξάγεται έρευνα στη βάση όλων των νέων δεδομένων που αφορούν την ένταξη νέων τεχνολογιών στον αμυντικό τομέα.
Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), με στόχο τη διευκόλυνση και ενίσχυση της ακαδημαϊκής εξέλιξης των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων με την «ανάδειξη των ΑΣΕΙ σε Κέντρα Αριστείας, τη δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά προγράμματα), τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας με επιχειρήσεις ή βιομηχανίες για την εκπόνηση βιομηχανικών διδακτορικών και τη συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα εξειδίκευσης (fellowships) και εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας», ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στα στελέχη των Ε.Δ. για συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα των ΑΕΙ ή και των ΑΣΕΙ επ’ αμοιβή, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού Προϋπολογισμού.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η σύσταση κοινού σώματος πληροφορικής -και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων- για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και σύσταση Τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης και Τμήματος Αναλυτικής Δεδομένων (Big Data).