Στόχος η επάνδρωση μονάδων σε Έβρο και νησιά.
Προς άμεση υλοποίηση προχωρά η εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για άμεση μείωση του αριθμού των στρατοπέδων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, 10 στρατόπεδα βάζουν «λουκέτο» εντός Δεκεμβρίου. Το ερώτημα είναι αν σε αυτά περιλαμβάνεται η ΣΕΤΤΗΛ.
Ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε έως τα τέλη του 2025 να έχουν κλείσει συνολικά 137 στρατόπεδα.
Τα 10 στρατόπεδα, η λειτουργία των οποίων σταματά, βρίσκονται σε Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία, ενώ αντίστοιχα «λουκέτα» θα μπουν και σε στρατόπεδα που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού αλλά και της ΑΣΔΕΝ.
Πρόκειται για στρατόπεδα «φαντάσματα», τα οποία ουσιαστικά υπολειτουργούν με πολύ περιορισμένο προσωπικό, είτε στρατεύσιμους είτε Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με το «λουκέτο» να μην έχει οποιαδήποτε επίπτωση τόσο στην λειτουργία του Στρατού Ξηράς, όσο κυρίως στη αποτρεπτική ισχύ της χώρας.
Ανενεργές για πολλά χρόνια αποθήκες, χώροι συγκέντρωσης υλικών χωρίς χρησιμότητα, εργαστήρια και σχολές χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και άλλες υποδομές οι οποίες κάλυπταν ανάγκες του παρελθόντος, αλλά παρέμειναν ενεργές καθώς κανένας δεν αναλάμβανε έως τώρα την ευθύνη κατάργησης τους.
Ο σχεδιασμός της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων για το νέο «χάρτη» Μονάδων και στρατοπέδων με παράλληλα «λουκέτα» και συγχωνεύσεις έχει ολοκληρωθεί και πλέον προχωρά η υλοποίηση.
Στρατοδικεία, Ναυτοδικεία και Αεροδικεία σε περιοχές με ελάχιστη έως ανύπαρκτη παρουσία αντίστοιχου προσωπικού κάθε Κλάδου κλείνουν, με όσους υπηρετούν σε αυτά να μετατίθενται όπου υπάρχουν ανάγκες.
Στρατόπεδα «σφραγίδες» περιορισμένης έως ανύπαρκτης χρησιμότητας, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Επιτελείς που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου, δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε Μονάδες αιχμής και Μονάδες της πρώτης γραμμής στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Την ώρα που η στελέχωση των στρατοπέδων σε Έβρο και νησιά βρίσκεται σταθερά σε χαμηλά ποσοστά, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 30%, σε όλες τις Μονάδες και Σχηματισμούς στην ενδοχώρα καταγράφεται πληρότητα που αγγίζει το 150-200%, ειδικά σε στρατόπεδα που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις και σε πρωτεύουσες νομών.
Στόχος είναι η μετακίνηση προσωπικού, τόσο μόνιμων Στελεχών όσο κυρίως στρατεύσιμων, προς τις ακριτικές Μονάδες και Σχηματισμούς, ώστε οι πληρότητες να κινηθούν μεταξύ 50-70%. Οι προβλέψεις, άλλωστε, για τον αριθμό στρατεύσιμων την επόμενη δεκαετία δεν φέρνει αισιοδοξία, καθώς η υπογεννητικότητα μεταφράζεται αριθμητικά σε εξαιρετικά περιορισμένες EΣΣΟ.
Σε αντίθεση πάντως με την ενδοχώρα, ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προβλέπει μια σειρά από συγχωνεύσεις. Πολυδύναμα στρατόπεδα θα συγκεντρώσουν διασκορπισμένες Μονάδες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να συγχωνευτούν Μονάδες του ίδιου όπλου, οι οποίες διαθέτουν ίδια οπλικά συστήματα.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις θα συμβάλουν, όπως εκτιμά η στρατιωτική ηγεσία, στην αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος κάθε Μονάδας αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι θα διατεθούν στη βελτίωση των εγκαταστάσεων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην προσπάθεια να «συμμαζέψει» το στράτευμα με κλείσιμο στρατοπέδων και συγχωνεύσεις Μονάδων, θεωρεί δεδομένο ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, που βλέπουν τα στρατόπεδα ως «οξυγόνο» για καταστήματα και άλλους επαγγελματίες κάθε περιοχής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης βουλευτών και τοπικών παραγόντων, ενώ στις τοπικές κοινωνίες πρόκειται να διατεθούν χώροι και εκτάσεις από τα στρατόπεδα και τις εγκαταστάσεις που θα κλείσουν.
Του Κώστα Σαρικά/ Πηγή: Onalert.gr