Τα μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Κατακόλου “Η Αλληλεγγύη” εκφράζουν με επιστολή που απέστειλαν στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Τουρισμού, τους βουλευτές Ν. Ηλείας, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι «Το λιμάνι Κατακόλου είναι το πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι σε αριθμό αφίξεων επιβατών κρουαζιέρας στη χώρα μας, στο οποίο δραστηριοποιούνται περί τις 97 μικρές εποχιακές επιχειρήσεις τουριστικών επαγγελμάτων και άλλοι επαγγελματίες. Συνολικά ο Σύλλογος μας αριθμεί 82 μέλη.
Όπως είναι γνωστό ο τουριστικός κλάδος υπέστη τεράστιο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού το 2020 – 2021. Οι κρουαζιέρες στην Ελλάδα μειώθηκαν δραματικά το 2020 και τα στοιχεία από 43 λιμάνια της χώρας είναι αποκαλυπτικά.
Από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα τα έσοδα των καταστημάτων και των επιχειρήσεών μας έχουν πτώση σχεδόν 100%, δεδομένου ότι δεν έχουμε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ παράλληλα μας πνίγουν τα πάγια έξοδά μας, σε ενοίκια, λογαριασμούς κοινής ωφελείας, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Έτσι μετά από 15 μήνες παρατεταμένης “ανεργίας” αντιμετωπίζουμε πλέον μεγάλο πρόβλημα βιοπορισμού, αφού η επιβίωσή μας εξαρτάται από τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας.
Τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, δυστυχώς, ή αγνοούν ή δεν θέλουν να λάβουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες των επαγγελμάτων κρουαζιέρας. Η εξάρτηση των επιδοτήσεων από οικονομικά κριτήρια με τον τρόπο που γίνεται (σύγκριση εσόδων ορισμένων μηνών του έτους με αντίστοιχα έσοδα του προηγούμενου έτους) δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις εποχιακές επιχειρήσεις μας, αφού γίνεται σύγκριση εσόδων των μηνών που έτσι κι αλλιώς δεν δουλεύαμε ή είχαμε μειωμένες αφίξεις.
Σε κάθε περίπτωση τα λιγοστά χρήματα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, που και αυτά δεν τα πήραν όλοι, λόγω των άδικων για εμάς οικονομικών κριτηρίων που τέθηκαν, δεν μπορούν να καλύψουν 15 μήνες ανεργίας.
Την ίδια απαξίωση για τα προβλήματα του κλάδου μας αντιμετωπίσαμε και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία κατά τη θέσπιση των οικονομικών κριτηρίων για την ένταξη στο “Πρόγραμμα Ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων”, όρισε ως κριτήριο μεταξύ άλλων την απασχόληση εργαζομένου, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις μας έχουν εποχικούς υπαλλήλους, οι οποίοι στο τέλος της σεζόν απολύονται και ξανά προσλαμβάνονται την επόμενη χρονιά. Αυτό είναι το σύνηθες σε όλες τις τουριστικές περιοχές.
Για τους λόγους αυτούς
Ζητάμε:
-Να τύχουμε της ίδιας μεταχείρισης με τις λοιπές τουριστικές περιοχές και να καταστούμε το συντομότερο δυνατό covid- free περιοχή, με την επίσπευση των εμβολιασμών για το χωριό μας.
-Να επιδοτηθούν όλοι επαγγελματίες του συλλόγου μας, ανεξαρτήτως ΚΑΔ και χωρίς οικονομικά κριτήρια, δεδομένου ότι όλα τα μέλη έχουμε μηδενικούς τζίρους για το 2020.
-Να κριθούμε όλοι οι επαγγελματίες του Κατακόλου δικαιούχοι της 7ης εισπρακτέας προκαταβολής, δεδομένου ότι ο μόνος λόγος που δεν λάβαμε τις προηγούμενες είναι τα λανθασμένα για την περίπτωσή μας οικονομικά κριτήρια που τέθηκαν.
-Να ανασταλούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μας και η καταβολή οφειλών μας προηγουμένων ετών μέχρι το 2026.
-Να αξιοποιηθεί το λιμάνι μας ως λιμάνι υποδοχής και φιλοξενίας yacht, με αντίστοιχη αξιοποίησης της μαρίνας μας, λαμβανομένης υπόψη την παγκόσμια στροφή που παρατηρείται, λόγω της παρατεινόμενης πανδημίας, από τον τουρισμό κρουαζιέρας προς τον τουρισμό yachting».