Αν είσαι από αυτούς που αποφεύγουν το βούτυρο στα γλυκά και προτιμάς συνταγές με λάδι, τότε αυτό το κέικ λαδιού θα σε ενθουσιάσει.
Mετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκαμε μια υπέροχη συνταγή για αφράτο κέικ λαδιού από τον σεφ Γιώργο Τσούλη.
Το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντική θέση στη μεσογειακή διατροφή και πρωταγωνιστεί σε όλα τα πιάτα, δίνοντάς τους νοστιμιά, αλλά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία.
Γι’ αυτό λοιπόν αξίζει να δοκιμάσεις μια συνταγή για υπέροχο και αφράτο κέικ λαδιού που θα σε ενθουσιάσει με την γεύση και το άρωμά του.
Ας δούμε τα υλικά:
- 130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική και 30 γρ. έξτρα για τη μαρέγκα
- 2 κρόκοι αυγού
- 25 γρ. χυμό λεμόνι
- 1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 160 ml. ελαιόλαδο
- 4 ασπράδια αυγών
- 8 γρ. αλάτι
Για το σερβίρισμα: Ζάχαρη κρυσταλλική
Συνταγή για πεντανόστιμο και αφράτο κέικ λαδιού
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον κρόκο αυγών, το χυμό από το λεμόνι και το ξύσμα και χτυπάμε με το σύρμα για 1-2 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε για άλλο λίγο. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, καθαρίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ και ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια, το αλάτι, τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Με μια σπάτουλα σιλικόνης παίρνουμε μια δόση από τη μαρέγκα, την προσθέτουμε στο μπολ που έχουμε το μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα προσθέτουμε άλλη μια δόση μαρέγκας και ανακατεύουμε πολύ απαλά έτσι ώστε να μη χαθεί ο αέρας από το μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε και την τελευταία δόση και ανακατεύουμε πάλι απαλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 30*12 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει τελείως. Στη συνέχεια το πασπαλίζουμε με λίγο ζάχαρη κρυσταλλική και σερβίρουμε.
Tip: Προσέχουμε να ανακατέψουμε πολύ απαλά τη μαρέγκα γιατί δεν θα φουσκώσει ωραία το κέικ. Επίσης όσο ψήνεται το κέικ δεν ανοίγουμε καθόλου το φούρνο.
www.bovary.gr