Η πατατοσαλάτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κρύα ορεκτικά στην ελληνική κουζίνα -και όχι άδικα.
Χορταστική, πλούσια σε γεύση και υφές και με τη δυνατότητα πολλών διαφορετικών παραλλαγών και συνδυασμών υλικών, είναι ένα πιάτο που δεν βαριόμαστε ποτέ να απολαμβάνουμε.
Ωστόσο, ορισμένες εκδοχές της αγαπημένης πατατοσαλάτας συμπεριλαμβάνουν υπερβολικά πολύ μαγιονέζα, καθιστώντας το πιάτο συχνά κάπως βαρύ και δύσπεπτο. Εμείς λοιπόν προτείνουμε αυτή την εξαιρετική συνταγή του σεφ Γιάννη Λουκάκου ο οποίος προτείνει μια σως από στραγγιστό γιαούρτι και φέτα για μια πολύ πιο δροσερή και ανάλαφρη εκδοχή του αγαπημένου ορεκτικού.
Υλικά
Για την πατατοσαλάτα
- 600 γρ. πατάτες γαλλικές
- 40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. άνηθος φρέσκος, ψιλοκομμένος
- 10 γρ. μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
- 30 γρ. κάππαρη ξαρμυρισμένη, κομμένη
- 30 γρ. ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 20 γρ. χυμό λεμονιού
- 4 γρ. αλάτι
- 2 γρ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα γιαούρτι – φέτα
- 5 γρ. καυτερή πιπεριά τσίλι, καθαρισμένη από σπόρους και ψιλοκομμένη
- 3 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ, τριμμένη
- 250 γρ στραγγιστό γιαούρτι 2% ΟΛΥΜΠΟΣ
- 6 γρ. κίμινο
- 3 γρ. πάπρικα καπνιστή
- 4 γρ. κόλιανδρος σκόνη
- 5 γρ. πάπρικα γλυκιά
- 2 γρ. ρίγανη
- 2 γρ. αλάτι
Εκτέλεση
Για το πιάτο
Σε ένα πιάτο στρώνουμε μία ποσότητα από τη σάλτσα, βάζουμε από πάνω πατατοσαλάτα και γαρνίρουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Για την πατατοσαλάτα
- Κόβουμε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος και τις προσθέτουμε σε μία κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά έτσι ώστε να σιγοβράζουν οι πατάτες. Μαγειρεύουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι σε σημείο που να διαλύονται, το οποίο το ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι.
- Σουρώνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν πλήρως.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά, τα ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.
Για τη σάλτσα γιαούρτι – φέτα
- Στον κάδο ενός μούλτι προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το μείγμα του ελαιόλαδου και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.