Σχέδιο αντεπίθεσης ενόψει του δεύτερου γύρου των εθνικών εκλογών προετοιμάζει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μετά το αρχικό σοκ της σαρωτικής ήττας της 21ης Μαΐου, που έθεσε σε “τριήμερο πένθος” την κομματική μηχανή της Κουμουνδούρου. Κηρύσσοντας τη λήξη του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές κυρίως προς το εσωκομματικό του ακροατήριο- πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι “κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα διαμαρτυρίας”, σχεδιάζοντας υπό άκρα μυστικότητα και με μια κλειστή ομάδα συνομιλητών του τις τελευταίες ημέρες την επάνοδό του στον εκλογικό στίβο.
Ήδη, μια νέα εκλογική επιτροπή θα αναλάβει το συντονισμό του εκλογικού αγώνα ενόψει της νέας αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου, η σύνθεση της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, με πρόσωπα της νέας γενιάς, αλλά και τεχνοκράτες σε πρώτους ρόλους. Κατά πληροφορίες, στο νέο όργανο θα μετέχουν πρόσωπα από το think tank του Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ των οποίων ακούγεται ότι θα είναι οι Νίκος Φαραντούρης, Διάνα Βουτυράκου και Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ενώ πληροφορίες θέλουν επίσης τους Αλέξη Χαρίτση, Κώστα Ζαχαριάδη, Ρένα Δούρου, Νάσο Ηλιόπουλο, Όλγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αθηνά Λινού, Έφη Αχτσιόγλου και Πόπη Τσαπανίδου να ηγούνται της επικοινωνιακής αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, δημιουργείται επίσης Οργανωτική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα με στόχο τον οργανωτικό συντονισμό σε κάθε περιφέρεια. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, εκατό στελέχη της Κουμουνδούρου, δύο ανά εκλογική περιφέρεια, αναμένεται να φύγουν τη Δευτέρα από την Αθήνα και να εγκατασταθούν ανά νομό για τον επόμενο μήνα, ανασυγκροτώντας τις τοπικές κομματικές δυνάμεις για λογαριασμό της Κουμουνδούρου
Στις διορθωτικές αλλαγές του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνεται και η πρόνοια να επικυρώνει το Γραφείο Τύπου του κόμματος όλες τις εμφανίσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ μέχρι και την ημέρα των εκλογών, ενώ το Εκτελεστικό Γραφείο υπό διευρυμένη σύνθεση θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση καθόλη την προεκλογική περίοδο.
Με άλλη φιλοσοφία αναμένεται να εμφανιστεί και η νέα προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποκτώντας πιο «προγραμματικά χαρακτηριστικά», καθώς οι πολλές, ανοιχτές συγκεντρώσεις και ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα θα υποκατασταθούν από θεματικές εκδηλώσεις με κοινωνικές ομάδες όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μισθωτοί, οι αγρότες και οι νέοι. Ειδικά για τους νέους, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από πλευράς της Κουμουνδούρου, καθώς η ΝΔ κατάφερε να καλύψει σε σημαντικό βαθμό το σταθερό προβάδισμα που διατηρούσε η αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας σημάνει συναγερμό στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο “πειρασμός” της λίστας
Πέρα από την οργανωτική και επικοινωνιακή ανασυγκρότηση, το πρόβλημα, του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ωστόσο, όπως το εντόπισε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής παραμένει το “έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πρόταση”, ταυτόχρονα με το “έλλειμμα εμπιστοσύνης στο κόμμα”, γεγονός που εντείνει την αίσθηση ότι θα χρειαστούν “δραστικές λύσεις” για να περιοριστούν αμφότερα τον επόμενο, και ιδιαίτερα κρίσιμο για την Κουμουνδούρου, μήνα.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που φέρονται να έχουν εισηγηθεί στον Πρόεδρο του κόμματος να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές, ιδίως όταν η λίστα των βουλευτών που έχουν εκλεγεί, είναι ανοιχτή σε επεξεργασία, κατά τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Στη λογική της ανανέωσης, δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να επαναθεωρήσει την άποψή του απέναντι στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων ενόψει των νέων εκλογών, όταν το αίτημα να βγει μπροστά η “γενιά των 40αρηδων” του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκπέμπεται από όλες τις τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος, ζητώντας εμμέσως την τιμητική αποστρατεία της παλιάς φρουράς. Η ανάγκη για φρέσκα πρόσωπα, άλλωστε, απέκτησε χαρακτήρα κοινωνικής επιταγής για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως διαφάνηκε από τη σταυροδοσία στις πρώτες εκλογές, αφήνοντας εκτός της νέας Βουλής ιστορικά στελέχη του κόμματος, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Δημήτρης Βίτσας και ο Ανδρέας Ξανθός.
Η αλλαγή της βιτρίνας δεν εγγυάται, σε κάθε περίπτωση, ότι η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα εκτοξευθεί μέχρι τις 25 Ιουνίου κι ενώ πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν στο παρασκήνιο την “υπαρξιακή αγωνία” τους για το μέλλον του κόμματος. Ακόμη και αν η επόμενη εβδομάδα σηματοδοτηθεί από γενναίες τομές, η σύντομη προεκλογική περίοδος που έπεται δεν αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια για πλήρη ανασύνταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή που άγνωστο παραμένει το πως θα αντιδράσει το εκλογικό σώμα απέναντι σε έναν ΣΥΡΙΖΑ ηττημένο, σε συνδυασμό με τον αέρα νικητή που διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής.
Η βελτίωση της εκλογικής επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έστω και κάτω από το 31,53%, ποσοστό που είχε λάβει στις εθνικές εκλογές του 2019 θα έδινε μια ανάσα ανακούφισης στην αξιωματική αντιπολίτευση τουλάχιστον μέχρι τις 26 Ιουνίου, οπότε και μετέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την όποια συζήτηση για τα αίτια της ήττας, ενώ θα ήταν ένα αποτέλεσμα που θα πιστωνόταν προσωπικά, εξαερώνοντας τις όποιες εσωκομματικές αναταράξεις. Μετά την συντριβή της περασμένης Κυριακής, όμως, οι ψυχραιμότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό της συρρίκνωσης του εκλογικού ποσοστού της πρώτης Κυριακής, παρότι εκτιμούν πως η “σχεδόν εξωπραγματική διαφορά με την ΝΔ”, όπως την περιγράφουν, “τρόμαξε τους προοδευτικούς πολίτες, στη λογική της επιβολής ενός κουτσού δικομματισμού”.
Ήδη, η “προτροπή” του Ευρωβουλευτή του κόμματος, Δημήτρη Παπαδημούλη να πλαισιώσουν τον Αλέξη Τσίπρα φρέσκα πρόσωπα που πρώτευσαν σε σταυρούς, κατονομάζοντας τους Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της “προεδρικής πτέρυγας”, με την Ρένα Δούρου να κάνει λόγο για “αηδιαστικές δηλώσεις” και τον Νίκο Παππά για “ανοησίες”.
Ο ρόλος ασπίδας που ανέλαβαν προβεβλημένα στελέχη της προεδρικής “Κίνησης Μελών” υπέρ του Προέδρου, ωστόσο, αποτελεί για αρκετούς προανάκρουσμα των όσων ακολουθήσουν, σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρήσει να σερβίρει “σκορδαλιά χωρίς σκόρδο”, η οποία θα αναμετρηθεί από τη δυνατότητά της να αποτελέσει αξιόπιστη κυβερνητική λύση, αλλά και πρόταση ευρείας λαϊκής απήχησης στην μετά Τσίπρα εποχή, αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκύψει ποτέ για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Πολύ περισσότερο, όταν μια βελτιωμένη επίδοση θα αποτελούσε κατεξοχήν “έργο Τσίπρα” όπως παραδέχονται αρκετά στελέχη, δίνοντας νέο νόημα στην αποστροφή του πρώην Βουλευτή, Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει τις πρώτες ώρες μετά την ήττα πως “πολλούς δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας αν δεν ήταν ο Τσίπρας”, παραφράζοντας τον αείμνηστο Κατσιφάρα.
Γνωρίζοντας τους όποιους κινδύνους συρρίκνωσης, δεν είναι λίγοι όσοι στοιχηματίζουν υπέρ της αναβάπτισης του κ. Τσίπρα σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου δεν είναι “αποκαρδιωτικό”, όπως λένε, ιδίως μετά τη δημόσια παραδοχή του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι “το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για μας ένα οδυνηρό σοκ και η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως όμως δική μου. Δεν ισομοιράζεται η ευθύνη”.
Προλαβαίνοντας κάθε δεύτερη σκέψη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκαθάρισε πως “αναλαμβάνω την ευθύνη μαζί σας να ηγηθώ και να ηγηθούμε μαζί αυτής της μάχης γιατί δεν φοβήθηκα ποτέ. Αναλαμβάνω και αναλαμβάνουμε την ευθύνη γιατί δεν φοβήθηκα και δεν φοβηθήκαμε ποτέ. Γιατί δεν δείλιασα και δεν δειλιάσαμε. Κυρίως, γιατί δεν λιποτακτήσαμε ποτέ από τα δύσκολα. Τα πιο δύσκολα”, επευφημούμενος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, σε μια συνεδρίαση που αποτέλεσε περισσότερο τονωτική ένεση της ψυχολογίας του ίδιου, παρά πεδίο ανταλλαγής εσωκομματικών απόψεων.
Η άρον άρον αυλαία, άλλωστε, της πιο σύντομης στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεδρίασης του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος την περασμένη Πέμπτη πιστοποίησε πως τα πράγματα θα τρέξουν πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά, απέναντι σε όλα τα σενάρια για την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον κ. Τσίπρα να κρατά στα χέρια του την πρωτοβουλία των κινήσεων, αν όχι το κοκαλάκι της νυχτερίδας, όπως διατείνονται οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι.
protothema.gr