Την ανηφόρα τραβάνε ξανά τα «φέσια» του δημοσίου – Απλήρωτες οφειλές των νοσοκομείων τα περισσότερα – «Δυσλειτουργίες και όχι έλλειψη χρημάτων» λένε από την κυβέρνηση.
«Πιστώσεις υπάρχουν αλλά… αργούν να φτάσουν εκεί που πρέπει», απαντούν από το οικονομικό επιτελείο στις επικρίσεις επαγγελματιών (υγείας κυρίως) ή και άλλων ιδιωτών προμηθευτών του δημοσίου, στην ανησυχητική καθυστέρηση που παρατηρείται στις πληρωμές τους.
Μετά από χρόνια, αύξηση καταγράφεται και πάλι στα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες, τα οποία στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.
Εξ αυτών, περίπου τα μισά είναι απλήρωτα χρέη των νοσοκομείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα εντοπίζεται εν πολλοίς σε δυσλειτουργίες ή ανεπάρκειες των διοικήσεων οι οποίες, πάντως, τελούν υπό αντικατάσταση και αναμένονται να επιλεγούν νέες -με πολύ αυστηρές διαδικασίες ΑΣΕΠ και αυξημένα προσόντα και ικανότητες- ως τα τέλη του χρόνου ή τις αρχές του επόμενου.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τον μήνα Ιούλιο το δημόσιο είχε χρέη σε καθυστέρηση της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, εκκρεμούσαν επιστροφές φόρων σε ιδιώτες ύψους 600 εκατ. ευρώ από την Εφορία. Συνολικά αυξήθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ μέσα σε επτά μήνες, στα 3,2 δισ. ευρώ από περίπου 2,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Τη μερίδα του λέοντος αποτελούν τα χρέη των νοσοκομείων προς ιδιώτες. Τα χρέη τους σε προμηθευτές, ιατρούς κλπ τον Ιανουάριο του 2024 είχαν φτάσει στα 1,45 δισ. ευρώ, που ήταν ρεκόρ 10ετίας! Σταδιακά μειώθηκαν (με πληρωμές αλλά και διαγραφές – claw back) στα 1,165 δισ. τον Ιούνιο, αλλά τον Ιούλιο προστέθηκαν νέα και έφτασαν στα 1,182 δισ. ευρώ.
Αντιθέτως, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ σε προμηθευτές Υγείας, ιδιώτες γιατρούς, κλινικές, εργαστήρια κλπ τον Ιανουάριο του 2024 είχαν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας, σε μόλις 186 εκατ. ευρώ. Μετά από πληρωμές και claw back έπεσαν τον Μάρτιο κάτω και από 100 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο όμως αυξήθηκαν ανησυχητικά και πάλι στα 218 εκατ. ευρώ.
Στο υψηλότερο επίπεδο του έτους ανήλθαν τον Ιούλιο και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων. Παρότι οι απονομές και πληρωμές συντάξεων έχουν επιταχυνθεί, εκκρεμούσαν για πάνω από 3 μήνες προς καταβολή σε δικαιούχους 619 εκατ. ευρώ, έναντι 533 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024. Το χρέος αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 6 ετών -αν και πολύ χαμηλότερο από τα 1,5-2,5 δισ. που χρωστούσαν σε συνταξιούχους τα Ταμεία μέχρι το 2018.
Ρεκόρ πενταετίας σημειώνουν και τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είχαν φτάσει στα 298 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, έναντι 149 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023, 93 εκατ. στο τέλος του 2022, 82 εκατ. το 2021 και 146 εκατ. το 2020.
Επιπλέον, τα Νομικά Πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης χρωστούν 305 εκατ. ευρώ στην αγορά (από 162 εκατ. ευρώ που είχαν πέσει οι οφειλές τον Δεκέμβριο του 2023) ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου έφτασαν στα 605 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, από 552 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και 661 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Ωστόσο, τα 173 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές φόρων ύψους όπου οι φορολογούμενοι δεν εμφανίζονται στην εφορία να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται.
www.newmoney.gr