Γράφει ο Νικόλαος Ζαχαριάδης
Καθηγητής Θεολόγος – Συγγραφέας & Πρωτοψάλτης
Η μεγάλη Δεσποτική η οποία είναι αφιερωμένη στο μεγάλο θαύμα της Γεννήσεως του Χριστού από την Παρθένο Μαρία, μέχρι τα μέσα του 4ου αιώνα γιορταζόταν μαζί με την Βάπτιση του Χριστού στις 6 Ιανουάριου με το όνομα Επιφάνια. Από το 335 στη Ρώμη και το 376 στην Ανατολή, καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου, επειδή την ημερομηνία αυτή οι εθνικοί την είχαν αφιερώσει στο θεό ήλιο. Στη θέση του η Εκκλησία τοποθέτησε τον “ήλιο της δικαιοσύνης” τον Χριστό.
Ως μαθητής της Αθωνιάδος Σχολής του Αγίου Όρους, μελέτησα χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αγίου Όρους που αναφέρει ότι: Τα τίμια δώρα των μάγων διατηρήθηκαν μέχρι τον 4ο αιώνα στα Ιεροσόλυμα. Ακολούθως τα ΑΓΙΑ ΦΥΛΑΚΤΗΡΙΑ “ΧΡΥΣΟΣ, ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΑ” προς αγιασμό των πιστών μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 1203 μ.Χ. Το 1204 μ.Χ. βρίσκονται στη Νίκαια της Βηθυνίας. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 μ.Χ. περιήλθαν στα χέρια του Μωάμεθ του Πορθητού, ο οποίος ήταν γιος του Σουλτάνου Μουράτ του Α’ και της χριστιανής πριγκίπισσας Μάρως, θυγατέρας του ηγεμόνα της Σερβίας Γεωργίου. Η βασιλομήτωρ ΜΑΡΩ εζήτησε από το γιο της Μωάμεθ τον Πορθητή τη χάρη, να μεταφέρει τα πάντιμα και άγια δώρα των μάγων στο Άγιον Όρος, το “Περιβόλι της Παναγίας μας”, όπου σήμερα ανθεί ο Ορθόδοξος μοναχισμός. Συγκεκριμένα, ζήτησε να τα μεταφέρει στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, γιατί ο πατέρας της οικοδόμησε το καθολικό. Καθολικό είναι ο κεντρικός ναός της Μονής. (Όλα τα καθολικά του Αγίου Όρους είναι βαμμένα εξωτερικά, με κόκκινο, που συμβολίζει το αίμα των μαρτύρων της πίστεως μας). Όταν επροχώρησε προς τη Μονή άκουσε μια φωνή: “ΜΑΡΩ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ” εκπλαγείσα η βασίλισσα σταμάτησε! Με συγκίνηση προσκύνησε τα άγια δώρα των Μάγων, τα αφιέρωσε στην Μονή Αγίου Παύλου και ανεχώρησε… Δηλαδή δεν πρόλαβε να πάει στη Μονή. Στο σημείο εκείνο που ακούστηκε η φωνή, σήμερα υπάρχει σταυρός, ονομαζόμενος “Σταυρός της Βασίλισσας”. Έκτοτε τα τίμια δώρα των μάγων βρίσκονται στην I. Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους. Όπως γράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, η προσφορά του χρυσού αποδεικνύει την επίγνωση, που είχαν οι Μάγοι, ο λίβανος την υπακοή τους και η σμύρνα την αγάπη τους.
Πρέπει λοιπόν και εμείς με την ίδια ευλάβεια των Μάγων να προσφέρουμε στο νεογέννητο βρέφος της Βηθλεέμ αντί για χρυσό τον πόθο, αντί για λιβάνι τις ευωδιάζουσες σκέψεις μας και αντί για σμύρνα, τα αναγεννημένα συναισθήματά μας.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!