Προσφάτως, μια κινεζική μελέτη διαπίστωσε ότι τα τηγανητά τρόφιμα -και δη οι τηγανητές πατάτες– θεωρούνται ένοχες για τα συμπτώματα κατάθλιψης. Σε αυτά τα ήδη σημαντικά στοιχεία και στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως κινείται και μια άλλη μελέτη, συμπληρώνοντας τη λίστα με τα τρόφιμα που επιδεινώνουν την ψυχική υγεία με ακόμα μια κατηγορία τροφίμων.
Πιο συγκεκριμένα, μια αυστραλιανή μελέτη συμπέρανε για πρώτη φορά τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.
Μάλιστα, ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders, ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξάνεται σημαντικά μεταξύ των ατόμων των οποίων η καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει πάνω από 30% υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
Σε αυτή την κατηγορία τροφίμων υπάγονται πλέον πολλά και διαφορετικά τρόφιμα, από μπισκότα και έτοιμα γεύματα ή σνακ, μέχρι χυμούς και φαινομενικά πιο υγιεινά τρόφιμα όπως αναψυκτικά διαίτης, δημητριακά, ορισμένοι χυμοί φρούτων και επιδόρπια γιαουρτιού.
Η Δρ Melissa Lane, η οποία ολοκλήρωσε την έρευνα στο πλαίσιο των διδακτορικών της σπουδών στο Κέντρο Τροφίμων και Διάθεσης του Πανεπιστημίου Deakin, σε συνεργασία με τη δρ. Priscila Machado από το Ινστιτούτο Φυσικής Δραστηριότητας και Διατροφής (IPAN) του ίδιου πανεπιστημίου και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Allison Hodge από το Cancer Council Victoria, εξέτασαν τυχόν συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της κατάθλιψης σε περισσότερους από 23.000 Αυστραλούς από τη Melbourne Collaborative Cohort Study.
«Ακόμα και μετά το συνυπολογισμό παραγόντων, όπως το κάπνισμα και το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα και η σωματική δραστηριότητα, που συνδέονται με κακές εκβάσεις υγείας, τα ευρήματα αναδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης» επισημαίνει η δρ. Melissa Lane.
«Έχοντας ως δεδομένο το ότι η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της ζωής του ατόμου, ελπίζουμε ότι η μελέτη αυτή θα συμβάλει στην προώθηση της ψυχικής ευημερίας και θα καθοδηγήσει τις προσπάθειες για την πρόληψη ή τη μείωση του επιπολασμού, της ανάπτυξης και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στην κοινότητα» καταλήγει.