φτώχεια θέλει καλοπέραση λένε –μαύρη καλοπέραση δηλαδή– και η νηστεία, λέω εγώ, θέλει τα γλυκά της. Αφήνουμε στην άκρη λοιπόν γάλα, βούτυρο, αυγά και σοκολάτα γάλακτος. Και τι απομένει, θα μου πείτε. Πώς! Αλεύρι, λάδι, ξηροί καρποί και φρούτα φυσικά. Κι όμως, αυτά τα φτωχά υλικά κάποιες φορές κάνουν τα γλυκά μας δυο φορές λαχταριστά. Ιδίως γι’ αυτούς που… λυσσάνε στη νηστεία!
● Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, και το λάδι, λέει, αρτύσιμο είναι. Λόγω… τιμής.
Καρυδάτο
300 γραμμ. καρύδια
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1/2 κουταλάκι σκόνη κανέλας
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
● Για το σιρόπι:
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι μέλι
1 κουταλιά κονιάκ
ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά τον χυμό πορτοκαλιού και το μέλι για 2 λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κονιάκ και το αφήνουμε να κρυώσει. Θρυμματίζουμε στο μπλέντερ τα καρύδια, προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη. Τα βάζουμε σε μπολ μαζί με τη φρυγανιά, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε τη φρυγανιά μέχρι το μείγμα μας να μπορούμε να το πλάσουμε. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγη ακόμη φρυγανιά ή νερό. Σκεπάζουμε και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 2 ώρες. Παίρνουμε μείγμα με κουτάλι και πλάθουμε μπαλίτσες. Τις βάζουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο. Πριν τις σερβίρουμε, τις πιέζουμε να πλατύνουν και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Σάμαλι
350 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γραμμ. σιμιγδάλι χοντρό
2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σκόνη μαστίχας
200 γραμμ. ζάχαρη
1 βανίλια
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
500 γραμμ. νερό
1-2 κουταλιές λάδι, για το πυρέξ
καρύδα για το σερβίρισμα
● Για το σιρόπι:
500 γραμμ. ζάχαρη
450 γραμμ. νερό
φλούδα πορτοκαλιού
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά για 6 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μπολ ανακατεύουμε τα σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη μαστίχα, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε πηχτό χυλό. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο χοντρό σιμιγδάλι ή νερό. Λαδώνουμε ένα πυρέξ, αδειάζουμε το μείγμα, το ισιώνουμε, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και το αφήνουμε 1 ώρα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα, περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει. Το βγάζουμε από το φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι. Το καλύπτουμε με πετσέτα και το αφήνουμε 8-10 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Το πασπαλίζουμε με καρύδα και σερβίρουμε.
Μπακλαβαδάκια
Dreamstime.com
500 γραμμ. φύλλο κρούστας
300 γραμμ. καρυδόψιχα
200 γραμμ. αμυγδαλόψιχα
1 κουταλιά κανέλα
4 κουταλιές ζάχαρη
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
● Για το σιρόπι:
500 γραμμ. ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια νερό
2-3 γαριφαλάκια
1 ξύλο κανέλας
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τα γαριφαλάκια και το ξύλο κανέλας και τα βράζουμε 7 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Χοντροαλέθουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα, τα βάζουμε σε μπολ, ρίχνουμε την κανέλα, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Λαδώνουμε 2 φύλλα, τα διπλώνουμε μαζί στη μέση και βάζουμε στη μισή επιφάνεια του φύλλου 3-4 κουταλιές ξηρούς καρπούς. Τα τυλίγουμε σε ρολά. Τα τοποθετούμε σε ταψί, τα λαδώνουμε και τα βάζουμε για μία ώρα στο ψυγείο. Τα κόβουμε κομμάτια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, περίπου 1 ώρα και 40-30 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε το σιρόπι και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να τραβήξουν σιρόπι 12 ώρες πριν τα σερβίρουμε.
Κορμός ψυγείου
250 γραμμ. χαλβά βανίλια
100 γραμμ. φουντούκια
100 γραμμ. καρύδια
300 γραμμ. κουβερτούρα
2 κουταλιές σουσάμι
1/2 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλιά κονιάκ
Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ και τους χοντροαλέθουμε. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μεταλλικό μπολ σε μπεν μαρί. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια, τα φουντούκια, το σουσάμι, την κανέλα και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα, προσθέτουμε τον χαλβά κομμένο σε μικρούς κύβους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ντύνουμε μια στενόμακρη φόρμα για κέικ με αντικολλητική μεμβράνη, φροντίζοντας να εξέχει γύρω γύρω και απλώνουμε το μείγμα. Το ισιώνουμε και το σκεπάζουμε με τη μεμβράνη που εξέχει. Το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες, τουλάχιστον, πριν το σερβίρουμε.
www.efsyn.gr