20′ προετοιμασία
1 ώρα και 10′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30′
Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα 28 εκ.
Για τη ζύμη
Για το καπάκι
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε τη σκεπαστή τάρτα με κολοκύθα, σταφίδες και ξηρούς καρπούς, ξεκινάμε με τη ζύμη και ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για λίγο με το φτερό να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το γάλα, τον κρόκο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε σταδιακά και το αλεύρι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να προκύψει μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Την τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια βαθιά ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκ. σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο με πάχος μικρότερο του 1 εκ. και την απλώνουμε στην ταρτιέρα, εφαρμόζοντάς τη μέχρι ψηλά στα τοιχώματα.
- Τρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι σε διάφορα σημεία και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για 20-22 λεπτά.
- Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει.
Γέμιση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε την κολοκύθα για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά.
- Σβήνουμε με το λικέρ, προσθέτουμε το ξύλο κανέλας, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, τους χυμούς, το θυμάρι και αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε.
- Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, τους κολοκυθόσπορους, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Ανακατεύουμε καλά τα τελευταία λεπτά, να μην κολλήσει η γέμιση.
- Αποσύρουμε και αφαιρούμε το ξύλο κανέλας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
- Στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στη βάση της τάρτας.
- Απλώνουμε τη σφολιάτα πάνω στην τάρτα και πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν.
- Τρυπάμε τη σφολιάτα με πιρούνι και την αλείφουμε με αυγό.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα και να ψηθεί η ζύμη από κάτω.
gastronomos.gr