Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που θα διαμορφώσει το περιβάλλον των ιδιωτικών επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια.
Υπέρ της αρχής του αναπτυξιακού νόμου τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΛΛΥ επιφυλάχθηκαν για την ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για έναν «αναπτυξιακό νόμο που ευνοεί εξαιρετικά, μόνο τις μικρές επιχειρήσεις», τονίζοντας ότι «τις ενισχύει σημαντικά με χρηματοδοτικά κίνητρα και με πολύ περισσότερα μετρητά από τον προηγούμενο νόμο, αντίθετα από τις μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν μόνο φορολογικές απαλλαγές».
ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Ωστόσο, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, έχουν ήδη καταγραφεί αρκετά σημεία που διάφοροι φορείς επιχειρηματικότητας, ζητούν να τροποποιηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πεδίο που αφορά στις ενισχύσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Ο νέος νόμος, στη μορφή που υποβλήθηκε για επεξεργασία στη Βουλή, παρείχε στήριξη μόνο όσον αφορά στην ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία 4 τουλάχιστον αστέρων και για ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.
Για χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία, η μόνη πρόβλεψη που υπήρχε, αφορούσε σε ίδρυση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία 3 τουλάχιστον αστέρων.
ΘΑ ΕΜΕΝΑΝ ΕΚΤΟΣ
Η συγκεκριμένη διάταξη εντοπίστηκε από τους συλλογικούς φορείς των ξενοδόχων και ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή η αλλαγή του. Οπως δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, η εξαίρεση των μονάδων φιλοξενίας 1, 2 ή 3 αστέρων από τις προβλέψεις του νέου Αναπτυξιακού νόμου, αν γίνει θα είναι μια μεγάλη παράλειψη, καθώς αποτελούν το 70% των επιχειρήσεων του κλάδου που είναι όλες οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πάντως, ο κ. Δαφαλιάς τόνισε ότι ο αρμόδιος αν. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, έχει δεσμευθεί προφορικά στον κλάδο των ξενοδόχων για την αποκατάσταση αυτής της παράλειψης. Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος των ξενοδόχων βρίσκεται υπ΄ατμόν και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του νομοσχεδίου μέχρι την εισαγωγή του προς ψήφιση στη Βουλή.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΙΚΙΛΙΑ
Καταλυτική φαίνεται πως υπήρξε η παρέμβαση που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας για το συγκεκριμένο θέμα.
«Εκανα σήμερα μια διευρυμένη συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, τον κύριο Παπαθανάση, και εξήγησα ότι και τα τριάστερα ξενοδοχεία, που είναι το 23% του κλάδου, είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος για εμάς να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν ποιοτικά και να ενισχυθούν», δήλωσε ο υπουργός.
Ετσι, στο νομοσχέδιο εισάγονται και τα 3άστερα ξενοδοχεία σε ό,τι έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους, εκτός από όλα τα άλλα τα εργαλεία τα οποία υπήρχαν, συμπλήρωσε ο Βασίλης Κικίλιας.
Απευθυνόμενος στους επαγγελματίες της αγοράς τόνισε ότι η κυβέρνηση ακούει την αγορά και στηρίζει στην πράξη τους επαγγελματίες του τουρισμού και ανάφερε τα εξής: «Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για τον χειμερινό τουρισμό και για τους ορεινούς προορισμούς. Επιλέξαμε να ανοίξουμε τη χώρα για τους χειμερινούς προορισμούς και να στηρίξουμε τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, αλλά και το city break. Πράγματι πήγε πολύ καλά η περίοδος των εορτών.
Επίσης, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας RRF έχουμε βάλει στα 320.000.000 των επενδύσεων που θα γίνουν, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα μονοπάτια και τα ορεινά καταφύγια. Θα είναι επενδύσεις για αναβάθμιση των υποδομών, ψηφιοποίηση, εκπαίδευση, πρόσβαση σε ΑμεΑ, εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση».
pelop.gr