Ο υφ. Παιδείας Ευάγγελος Συρίγος, μιλώντας σήμερα τη Βουλή, , μεταξύ άλλων χαρακτήρισε ως υπερβολή την ύπαρξη του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα , θέτοντας ουσιαστικά την Ηλεία ξανά εκτός του Πανεπιστημιού χάρτη καθώς με τη δήλωσή του αυτή δείχνει πως ως ο αρμοδιος υφυπουργός Παιδείας για θέματα Τροιτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμφωνεί πλήρως με την εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών για το κείσιμο των δύο πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία.
Ο κ. Συρίγος αναφερόμενος στο τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, χαρακτήρισε ως «υπερβολή» την ύπαρξη του και συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο Πανεπιστήμιο Πατρών έχουμε αυτήν τη στιγμή έξι τμήματα που σχετίζονται με Γεωπονία. Έχουμε Τμήμα Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιέργειας στο Μεσολόγγι, Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής πάλι στο Μεσολόγγι, Τεχνολογίας Τροφίμων και Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο, Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι και Γεωπονίας στην Αμαλιάδα. Είναι τα γεωπονικά τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μία περιφέρεια, λοιπόν, εξακοσίων πενήντα χιλιάδων ατόμων έχει έξι γεωπονικά τμήματα. Η υπερβολή είναι χαρακτηριστική. Δεν υπάρχει κόσμος να μπορέσει να φοιτήσει σε όλα αυτά τα τμήματα. Ένα από αυτά τα τμήματα στο Αγρίνιο είναι σε αναστολή», είπε ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο γίνεται στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι έρχεται μία πρόταση, η οποία ανασυστήνει τα τμήματα. Από όσα έχω διαβάσει, θα υπάρχουν δύο τμήματα στο Μεσολόγγι, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, πράγμα λογικό λόγω της λιμνοθάλασσας, και Γεωπονίας, που είναι, επίσης, λογικό λόγω του ότι έχει ένα πολύ μεγάλο αγρόκτημα οκτακοσίων στρεμμάτων του πανεπιστημίου εκεί πέρα. Και θα υπάρχουν δύο τμήματα Διατροφής και Τεχνολογίας Τροφίμων και Αγροτικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο. Αυτά τα τμήματα, έτσι όπως είναι φτιαγμένα, βλέπω να έχουν προοπτική στο χρόνο».
«Κανένας δεν θέλει τμήματα τα οποία δεν θα έχουν φοιτητές ή θα έχουν φοιτητές οι οποίοι δεν θα τελειώνουν ποτέ και στο τέλος, δεν θα παρακολουθούν. Η πρόταση, λοιπόν, που κατατίθεται, εξ όσων βλέπω, δείχνει να κρατάει στο χρόνο. Όταν θα μας περιέλθει, θα συζητήσουμε με το Πανεπιστήμιο Πατρών επιμέρους λεπτομέρειες», είπε ο υφυπουργός Παιδείας που έσπευσε να επισημάνει πάντως ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας από τους πλέον αγροτικούς νομούς και επομένως «χρειάζεται τμήματα Γεωπονίας. Δεν χρειάζεται, όμως, πολλά τμήματα Γεωπονίας. Χρειάζεται τμήματα, τα οποία θα μπορούν να αντέξουν στο χρόνο».
«Είστε πρακτικός άνθρωπος», απευθύνθηκε ο υφυπουργός Παιδείας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Χρειάζεται η Ελλάδα ανθρώπους που είναι επιστήμονες γεωπόνοι ή χρειάζεται δίπλα στους επιστήμονες γεωπόνους και ανθρώπους οι οποίοι να ξέρουν, να έχουν ειδικές, εξειδικευμένες γνώσεις, για να μπορούν να δουλεύουν τον κάμπο, να δουλεύουν τον αγρό, να ασχολούνται με την κτηνοτροφία; Χρειαζόμαστε και τα δύο. Είμαστε όλοι επιστήμονες. Έχουμε είκοσι τρία τμήματα Γεωπονίας ή συναφή στη χώρα. Είκοσι τρία τμήματα! Έχουμε φτάσει σε σημείο, εάν όλοι αυτοί τελείωναν κάθε χρόνο, σε δέκα χρόνια να έχουμε περισσότερους γεωπόνους από ό,τι νέους αγρότες».
Η υπάρχουσα κατάσταση σε λίγο καιρό, σε ένα-δύο χρόνια θα έχει σοβαρότατα προβλήματα, διότι δεν θα έχει φοιτητές να παρακολουθήσουν, επέμεινε ο υφυπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι και με την βοήθεια των τοπικών αρχών και των βουλευτών της περιοχής, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας τμήματα, για τα οποία θα μπορούμε και σε δέκα, δεκαπέντε, είκοσι χρόνια να λέμε με υπερηφάνεια ότι βγάζουν ανθρώπους που μπορούν να καθοδηγήσουν τους αγρότες στη Γεωπονία».
Με στοιχεία από το ΑΠΕ_ΜΠΕ