Με ονομαστική ψηφοφορία σε σειρά άρθρων ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά θέματα αποβλήτων αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το νομοσχέδιο στήριξε η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ονομαστική ψηφοφορία προκλήθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και ζητήθηκε επί των άρθρων 3, 4, 5, 6, 7 και 13 του σχεδίου νόμου. Αυτά αφορούν την ενοποίηση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) σε έναν, των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης και Θεσσαλίας καθώς και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Κίνηση που από το ΠΑΣΟΚ αποτιμήθηκε ως προετοιμασία ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών αυτών.
Απαντώντας στο ζήτημα αυτό ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε πως «αδικεί η Αντιπολίτευση τον εαυτό της. Μας λέει ότι αφαιρούμε αρμοδιότητες επειδή συνενώνουμε τους ΦΟΔΣΑ και ότι υποκρύπτεται –λέει- ιδιωτικοποίηση. Μα οι ΦΟΣΔΑ που συνενώνονται, θα διοικούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως διοικούνται με επιτυχία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και δύο δυόμισι χρόνια οι ΦΟΣΔΑ που πρώτοι συνενώθηκαν. Είναι η ολοκλήρωση μιας μεταρρύθμισης».
Με τον νόμο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, …» που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία την Παρασκευή 01.11.2024 και με την ψήφο των βουλευτών Ηλείας της ΝΔ (που τάχθηκαν υπέρ της αρχής του) , συγχωνεύονται οι ΦΟΔΣΑ Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, υπό τον φορέα της Αχαΐας, που μετονομάζεται σε Σύνδεσμο Διαχείρισης Δυτικής Ελλάδας.
Τέλος ο ΦΟΣΔΑ για την Ηλεία-Τα σκουπίδια θα τα διαχειρίζεται η Πάτρα
Επομένως καταργείται και με τη “βούλα” ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας και η διαχείριση του ενιαίου πλέον Φορέα θα γίνεται στην Πάτρα, τη στιγμή που τα σκουπίδια όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα μπορούν να έρχονται στην Ηλεία, με τον κίνδυνο να μετατραπεί η Τριανταφυλλιά σε “χαβούζα” της Περιφέρειας! Μάλιστα οι δήμοι θα συμμετέχουν ως μέτοχοι στον ΦΟΔΣΑ ανάλογα με τον πληθυσμό τους όπου σημειωτέον τα σκήπτρα της ποσότητας των παραγόμενων στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας, κρατά η Αχαία με133.342 τόνους, ακολουθεί οριακά η Ηλεία με 73.773 τόνους και η Αιτωλοακαρνανία με 73.332 τόνους. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση για την διατήρηση των ΦΟΔΣΑ ως έχουν όλο το διάστημα που γινόταν διάφορες ενέργειες για να μην περάσει η ρύθμιση, ήταν ομόφωνη και από τους 19 δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας, με την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη.
– Το Άρθρο 5 του νομοσχεδίου προβλέπει την κατάργηση των ΦοΔΣΑ Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας και την υποχρεωτική τους συγχώνευση στον ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας που μετονομάζεται σε ΦοΔΣΑ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα.
Αναλυτικά, το Άρθρο 5 προβλέπει τα εξής:
Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» και «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ» συγχωνεύονται υποχρεωτικά, κατά τη διαδικασία των παρ. 3 έως 8, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.) Ν. Αχαΐας», το οποίο μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» με διακριτικό τίτλο «Φο.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έδρα τον Δήμο Πατρέων.
Οι προς συγχώνευση Σύνδεσμοι έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσής τους, συνεχίζουν να λειτουργούν και να ασκούν τις αρμοδιότητές τους, λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα και μεριμνούν για την ομαλή μετάβαση των λειτουργιών τους στον Φορέα στον οποίο συγχωνεύονται.
Με λίγα λόγια το επίμαχο Άρθρο 5 προβλέπει την κατάργηση των ΦοΔΣΑ Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας και την υποχρεωτική τους συγχώνευση στον ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας που μετονομάζεται σε ΦοΔΣΑ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα, τη στιγμή μάλιστα που το εργοστάσιο του νομού στην Τριανταφυλλιά, το έφτιαξε ο ΦοΔΣΑ Ηλείας. Και πλέον, το καρπώνεται ξανά η γείτονα Αχαΐα! Ένα έργο που πέρασε από 40 κύματα και από μεγάλες διαμάχες μέχρι να υλοποιηθεί για να δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ηλείας, σε μια κρίσιμη μάλιστα φάση που ο νομός κόντεψε να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα! Και βεβαίως παρά τα όποια προβλήματα συνάντησε και συναντά στη λειτουργία του, ήταν ένα σπουδαίο περιβαλλοντικό έργο – επίτευγμα για το νομό που είχε την δυνατότητα και να εξελιχθεί.