Πόσες φορές νιώθετε το στομάχι να διαμαρτύρεται για την κακομεταχείρισή του με το αμάσητο σχεδόν φαγητό ή τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα που έφτασαν σε αυτό; Μήπως το γουργουρητό, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα είναι σημάδι από το γαστρεντερικό ότι κάποιες διατροφικές επιλογές δεν είναι τόσο φιλικές για τη λειτουργικότητά του;
Αν το φαινόμενο είναι παροδικό, τότε πιθανότατα ευθύνονται οι τυχαίες περιστάσεις. Όταν όμως επαναλαμβάνεται σε εβδομαδιαία ή καθημερινή σχεδόν βάση, σύντομα θα γίνουν αισθητές και οι επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής σας. Η γαστρεντερική δυσφορία, εξηγούν οι διατροφολόγοι, είναι μια κατάσταση δυσάρεστη που όμως διορθώνεται. Αρκούν να ακολουθήσετε τις παρακάτω τέσσερις συμβουλές.
1. Φροντίστε για την ενυδάτωση
Η αφυδάτωση αποτελεί κύρια αιτία της δυσκοιλιότητας. Εάν πάλι αντιμετωπίζετε διάρροιες, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αφυδατωθείτε. Και οι δύο περιπτώσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης, για την οποία θα πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν τις ανάγκες σας, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας αλλά και τις κλιματικές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Μία λύση είναι η πρόσληψη ηλεκτρολυτών, μπορείτε ωστόσο να προτιμήσετε την κατανάλωση αυτών των 7 τροφίμων που μπορούν να μας ξεδιψάσουν καλύτερα από το νερό.
Επιλέξτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως φρούτα (μήλα, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια κ.α.) και λαχανικά, η βρώμη, δημητριακά ολικής άλεσης κ.α.. Ιδιαίτερα οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλλουν στον κορεσμό και την αίσθηση πληρότητας όπως και στην καλή πέψη και συνολική υγεία του εντέρου.
3. Πάρτε τον χρόνο σας στο φαγητό
Είναι αλήθεια ότι ένα γεύμα προκλητικά νόστιμο σχεδόν μας ζητά να το καταβροχθίσουμε. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν οι υποχρεώσεις της ημέρας σάς κράτησαν νηστικούς ή απλώς σας διακατέχει λαιμαργία. Υπάρχουν τρόποι για να μην τρώτε στον «αυτόματο πιλότο» και αν θέλετε να νιώσετε το φαγητό με όλες τις αισθήσεις σας, ίσως σας φανεί ενδιαφέρον το τέχνασμα που βάζει φρένο στη λαιμαργία.
4. Διαχειριστείτε το στρες
Όταν το σώμα είναι στρεσαρισμένο, δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τις τροφές με αποτέλεσμα η κατάσταση συχνά να εκτροχιάζεται. Στο πλαίσιο του δυνατού, προσπαθήστε να εντάξετε στην καθημερινότητα δραστηριότητες που μειώνουν το άγχος όπως ο διαλογισμός, η σωματική άσκηση είτε ένα χόμπι που σας ευχαριστεί, διαφορετικά μπορείτε να κάνετε την αρχή κλείνοντας κάποια από τις πολλές καρτέλες που έχετε ανοίξει στην οθόνη του υπολογιστή σας.