Το γαστρεντερικό σύστημα είναι αποτελείται από ένα πλήθος οργάνων, ανάμεσά τους και το έντερο. Ο εντερικός μας σωλήνας αποτελείται από παχύ και το λεπτό έντερο, το τελευταίο τμήμα του οποίου ονομάζεται ειλεός. Η απόφραξη που δεν επιτρέπει στο έντερο να κενωθεί ούτε από κόπρανα ούτε από αέρια αποκαλείται ειλεός του εντέρου. Συνηθέστερα, ο ειλεός αφορά το λεπτό έντερο και πολύ σπανιότερα το παχύ.
Ποια είναι τα συμπτώματα του ειλεού του εντέρου
Ο ειλεός μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή έντονου πόνου στην κοιλιά, ναυτία, εμετούς, δυσκοιλιότητα, ανορεξία, αιματηρές κενώσεις και αφυδάτωση του οργανισμού.
Διαβάστε Επίσης
Πώς γίνεται η διάγνωση
Ο γιατρός συνεκτιμά την κλινική εικόνα και τις απεικονιστικές εξετάσεις του ασθενούς. Οι εξετάσεις αυτές, ακτινογραφία κοιλίας και αξονική, θα βοηθήσουν το γιατρό να διαχωρίσει εάν πρόκειται για παραλυτικό ειλεό ή αποφρακτικό. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, μπορεί να είναι ατελής ειλεός, δηλαδή να μην έχει γίνει πλήρης απόφραξη του εντέρου. Στον παραλυτικό ειλεό το έντερο ουσιαστικά δεν αντιδρά, δεν κινείται και δεν αποβάλλεται το περιεχόμενό του, χωρίς όμως να εντοπίζεται κάπου φράξιμο.
Σε τι οφείλεται ο ειλεός του εντέρου
Παρότι αν αφεθεί χωρίς θεραπεία ο ειλεός είναι σοβαρός, πρόκειται για μία κατάσταση που παρουσιάζεται συχνά σε παιδιά και ενήλικες.
Ανάλογα με τον τύπο του, μπορεί να συνδέεται με διαταραχές στη συνέχεια του εντέρου όπως για παράδειγμα ο αποφρακτικός ειλεός μπορεί να οφείλεται σε περιστροφή, περισύσφιξη ή απόφραξη ή και σε κατάποση ξένου σώματος. Ο παραλυτικός ειλεός μπορεί να συνδέεται με παθήσεις όπως ο διαβήτης και ο υποθυρεοειδισιμός, να αποτελεί συνέπεια χειρουργικής επέμβασης στην περιοχή ή να συνδέεται με προβλήματα του στομάχου.
Ποια είναι η θεραπεία
Στον αποφρακτικό ειλεό χρειάζεται πάντα επέμβαση η οποία θα αντιμετωπίσει το ξεχωριστό αίτιο που τον προκάλεσε, ενώ στον παραλυτικό ειλεό συνήθως δίνεται φαρμακευτική αγωγή που αντιμετωπίζει και πάλι το αίτιο.
https://www.shape.gr/ygeia