Τι είναι και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα rapid test αυτοδοκιμής, τα λεγόμενα self test που ρίχνει στην «μάχη» ενάντια στον κορωνοϊό η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει την καθολική δωρεάν παροχή self-test σε όλους τους πολίτες.
Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο δωρεάν, ένα self-test την εβδομάδα. Τα rapid test αυτά θα είναι διαθέσιμα σύντομα στα φαρμακεία με αποτέλεσμα να μπορούμε δυνητικά να φτάσουμε τα 10.000.000 test την εβδομάδα.
Τα self test είναι στην ουσία rapid test για τον κορωνοϊό, τα οποία μπορούν να πραγματοποιούν οι πολίτες χωρίς τη βοήθεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο σπίτι. Πρόκειται για τεστ αντιγόνου που δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να διενεργηθούν και δίνουν αποτέλεσμα σε διάστημα 15 με 30 λεπτά με τη δειγματοληψία. Παρακάτω θα δείτε ένα από τα τεστ (δεν είναι απαραίτητο πως θα λειτουργούν έτσι όλα τα κιτ) που πήρε έγκριση πριν τρεις μήνες από τον FDA.
Όπως γίνεται με τα rapid test, ορισμένα από τα προϊόντα αυτά, τα οποία πωλούνται ήδη σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, η δειγματοληψία γίνεται είτε από τη μύτη, είτε με την λήψη επιχρίσματος από το στόμα.
Πώς θα διαπιστώνει κανείς πως είναι θετικός στον κορωνοϊό
Σύμφωνα με οδηγίες του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί των self test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο.
Στην περίπτωση που το τεστ κορωνοϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική. Τα rapid test τέτοιου τύπου είναι ιδανικά για τον εντοπισμό υψηλού ιικού φορτίου, όταν και ο κορωνοϊός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός.
Η Κομισιόν έχει ανακοινώσει την πρόθεση να καταλήξει σε συγκεκριμένα προϊόντα self test για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του DW, ένα αξιόπιστο τέτοιο rapid test που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας πολίτης μόνος του, μπορεί να είναι ως και 80% ακριβές, να ανιχνεύει δηλαδή 4 στις 5 μολύνσεις.
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα self test
Σε έρευνα ωστόσο του Ινστιτούτου Κοχ, διαπιστώθηκε πως η ακρίβεια διάγνωσής τους κυμάνθηκε στο 71% στην περίπτωση 60 πολιτών που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με την πραγματοποίηση PCR (μοριακού) τεστ.
Γαλλική εταιρεία που σκοπεύει να διοχετεύσει τέτοια rapid test αυτοδοκιμής στη χώρα, αναφέρει πως προκειμένου να πραγματοποιηθεί το τεστ, ο πολίτης θα πρέπει να εισάγει μια μπατονέτα ως 3 με 4 εκατοστά στη ρινική κοιλότητα και να την περιστρέψει πέντε φορές πριν την αφαιρέσει. Στη συνέχεια, αναμειγνύει το δείγμα με το υγρό που παρέχεται στο kit και αναμένει το αποτέλεσμα.
Για την ώρα, φαίνεται πως τα rapid test αυτοδοκιμής διατίθενται στη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Αυστρία. Η γαλλική εταιρεία που έχει αναπτύξει τα τεστ αυτά, υποστηρίζει πως η αποτελεσματικότητα των τεστ μπορεί να φτάσει το 95% σε συμπτωματικούς ασθενείς, ενώ μειώνεται στο 50 με 60% για ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού.
Πηγή: iefimerida.gr