Η νηστεία είναι αρκετά της μόδας τα τελευταία χρόνια. Πέρα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, που είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, αποτελεί και έναν τρόπο αποτοξίνωσης, αρκεί βέβαια να το βλέπουμε και έτσι.
Τι τρώμε αυτήν την περίοδο;
Αν είστε vegan ή χορτοφάγοι και έχετε βγάλει τα κρεατικά από τη διατροφή σας, τα πράγματα είναι για σας πολύ πιο εύκολα. Βέβαια εδώ επιτρέπονται τα θαλασσινά ενώ 2 φορές μέσα στη συγκεκριμένη νηστεία μπορείτε να φάτε και ψάρι (25η Μαρτίου, Κυριακή των Βαΐων). Αν πάλι απέχετε πολύ από τη φιλοσοφία του βιγκανισμού αλλά έχετε αποφασίσει να νηστέψετε, σας έχουμε συγκεντρώσει χρήσιμες συμβουλές για να ξέρετε τι να φάτε κάθε ώρα της ημέρας και σε κάθε περίσταση, εντός και εκτός σπιτιού.
Για πρωινό
Φυτικά «γάλατα»
Αν πίνετε σκέτο καφέ ή τσάι το πρωί, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πρόγραμμά σας. Αν πάλι σας αρέσει το γάλα, τότε υπάρχει η λύση των φυτικών ροφημάτων. Δεν είναι η πιο γευστική επιλογή αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Σίγουρα το «γάλα» αμυγδάλου είναι η πιο ήπια και safe επιλογή. Οι περισσότερες καφετέριες ακολουθούν το κλίμα της εποχής και προμηθεύονται τέτοιες επιλογές (κάποιες άλλωστε τα έχουνε ολοχρονίς για τους vegan) οπότε δεν θα έχετε πρόβλημα με αυτό. Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας τα ροφήματα αυτά -αν και εμείς θα συνιστούσαμε να τα αγοράσετε- και σας δίνουμε παρακάτω συνταγές:
Βούτυρα ξηρών καρπών, μέλι, ταχίνι, μαρμελάδα…
Αντί για βούτυρο, επιλέξτε βούτυρο ξηρών καρπών που είναι και θρεπτικό αλλά είναι και vegan, επομένως νηστίσιμο. Οι επιλογές είναι πολλές: το κλασικό φιστικοβούτυρο, το βούτυρο κάσιους, το βούτυρο από φιστίκι Αιγίνης, το αμυγδαλοβούτυρο και το φουντουκοβούτυρο. Αλείφονται στο ψωμί και είναι μια πολύ θρεπτική επιλογή και εκτός νηστείας. Στην ίδια λογική κινείται και το ταχίνι, που πέρα από την κλασική γεύση -που δεν ενθουσιάζει πολύ κόσμο!- κυκλοφορεί και με κακάο, με ρόδι, με μαστίχα… Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να προσέξετε τις ποσότητες. Υγιεινό δεν σημαίνει μη θερμιδοδογόνο! Και τα βούτυρα και το ταχίνι είναι πλούσια σε θερμίδες! Αλλά αν καταναλώνονται με μέτρο είναι πολύ θρεπτικά.
Το μέλι ή και η μελάσα είναι μια πολύ ωραία επιλογή, ενώ μπορείτε να φτιάξετε και νηστίσιμα pancakes με μπανάνα και να τα συνδυάσετε και με φρούτα.
Εννοείται ότι μπορείτε να φάτε και μαρμελάδα, χωρίς βούτυρο αυτή τη φορά. Και εδώ προσέξτε τις ετικέτες των προιόντων που αγοράζετε, για να δείτε τις θερμίδες και την ποσότητα ζάχαρης. Άλλωστε κυκλοφορούν μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη.
Φρούτα
Πέρα από τα παραπάνω, μια φρουτοσαλάτα ή φρουτόκρεμα είναι επίσης μια πολύ καλή και υγιεινή λύση. Μπορείτε να προσθέσετε μέσα και ξηρούς καρπούς και μέλι, αν θέλετε.
Βρώμη
Η βρώμη είναι πάντα μια επιλογή για το πρωινό μας. Πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι ιδανική για να ξεκινά σωστά η μέρα μας. Αν έχετε συνηθίσει να τη συνδυάζετε με γάλα, κανένα πρόβλημα! Τα φυτικά γάλατα τής ταιριάζουν εξίσου, για να μην πούμε περισσότερο! Εδώ θα πρότεινα γάλα καρύδας, αλλά και γάλα από φιστίκι Αιγίνης.
Για σνακ
Το νηστίσιμο σνακ είναι μια υπόθεση λίγο πιο δύσκολη, ειδικά αν είστε έξω. Το κλασικό βέβαια είναι ένα φρούτο. Αλλά το φρούτο δεν χορταίνει. Μπορείτε όμως να το συνδυάσετε με ξηρούς καρπούς, ειδικά καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, κάσιους, κράνμπερις και σταφίδες.
Μια άλλη ιδέα είναι να φτιάξετε μπισκότα βρώμης, νηστίσιμα, με μπανάνα και ξηρούς καρπούς και φυτικό γάλα αν χρειάζεται ή και σπιτικές μπάρες με παρόμοια υλικά.
Σε επίπεδο σνακ όταν βρίσκεστε έξω, υπάρχουν νηστίσιμες πίτες (σπανακόπιτα χωρίς τυρί, πρασόπιτα, χορτόπιτα, πατατόπιτα) αλλά και σάντουιτς με νηστίσιμα υλικά (με vegan τυρί, με μπιφτέκι λαχανικών)…
Σας έχουμε μερικά παραδείγματα
Για γεύματα
Τι μαγειρεύουμε όταν νηστεύουμε; Επειδή οι μέρες είναι πολλές, είναι καλό να οργανωθούμε και να κάνουμε όσο μπορούμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ώστε να μην ξεχνάμε τις πρωτεΐνες στη διατροφή μας. Τις πρωτεΐνες θα τις πάρουμε από τα όσπρια και τα θαλασσινά, οπότε πρέπει να φροντίσουμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.
Σας έχουμε συγκεντρώσει μια σειρά από συνταγές που θα σας βοηθήσουν να μπείτε σε νηστίσιμο κλίμα:
Όσπρια
Φασολάδα φούρνου
Αν αναρωτιέστε τι περισσότερο έχει μια φασολάδα φούρνου από την κλασική φασολάδα που μαγειρεύεται στην κατσαρόλα, θα το καταλάβετε μόλις τη δοκιμάσετε, η φουρνιστή της γεύση είναι μοναδική και τρώγεται το ίδιο ευχάριστα τόσο τις πιο κρύες ημέρες, όσο και τις ηλιόλουστες.
Φακές αραντιστές: μια παραδοσιακή συνταγή της Αστυπάλαιας
Την πιο διαφορετική συνταγή για φακές τη βρίσκουμε στην κουζίνα της Αστυπάλαιας, αφού στην κλασική σούπα προστίθενται τα αραντιστά, τα πιο απλά και εύκολα «ζυμαρικά».
Κοκκινιστά ρεβίθια με κουνουπίδι
Χορταστικό μαγειρευτό κατσαρόλας, που συνδυάζει αρμονικά τα ρεβίθια με το κουνουπίδι. Ιδανική συνταγή για περιόδους νηστείας, όταν ζητάμε θρεπτικά και νόστιμα πιάτα.
Πικάντικες φακές με γαρίδες και πιπεριές
Αυτό το εύκολο φαγητό διαχειρίζεται τις φακές αλλιώς, όχι ως σούπα, όπως τις έχουμε συνηθίσει αλλά ως δροσερή σαλάτα! Οι πικάντικες γαρίδες απογειώνουν τη συνταγή!
Σούπες
Τι πιο απλό και νόστιμο από μια ντοματόσουπα τον χειμώνα; Ο Σωτήρης Ευαγγέλου βάζει στην κατσαρόλα ένα από τα πιο οικεία υλικά και δημιουργεί ένα πιάτο που μας ηρεμεί και μας ζεσταίνει.
Γαριδόσουπα με λαχανικά
Μια πεντανόστιμη σούπα με γαρίδες που θα απολαύσετε μια καθημερινή αλλά σερβίρεται και ως ορεκτικό σε επίσημα τραπεζώματα.
Θαλασσινά
Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους στη νηστεία. Είναι και νόστιμα και θρεπτικά και σχετικά ελαφρά. Σας έχουμε μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις:
Χταπόδι στιφάδο
Το χταπόδι στην πιο αγαπημένη εκδοχή, στιφάδο. Ετοιμάστε το χταποδάκι χρησιμοποιώντας απλά υλικά και απολαύστε το παρέα με λίγο ουζάκι.
Σουπιές κρασάτες με κρεμμυδάκια στιφάδο
Η νηστεία γίνεται πιο νόστιμη με αυτές τις σουπιές κρασάτες με κρεμμυδάκια στιφάδο. Τα μπαχαρικά δίνουν το πιο ωραίο αποτέλεσμα.
Σουπιές γιαχνί με σπανάκι
Σουπιές και σπανάκι, ένας κλασικός συνδυασμός που αρέσει πολύ! Σε πολλά μέρη της Ελλάδας μαγειρεύονται και με σάλτσα ντομάτας.
Γαριδομακαρονάδα με κάππαρη
Η γαριδομακαρονάδα είναι ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα. Εδώ, προσθέτουμε και κάππαρη και απογειώνουμε τη γεύση της.
Λαχανικά
Το εύκολο σπανακόρυζο, έτοιμο σε 30 λεπτά
Λεμονάτο ή με ντομάτα (γιαχνί), ακόμη και με τραχανά ή κριθαράκι αντί για ρύζι, αποτελεί ένα χορταστικό γεύμα που μπορεί να προετοιμάσει και ο πιο αρχάριος στην κουζίνα.
Μπουρανί Τυρνάβου: η παραδοσιακή συνταγή της Καθαράς Δευτέρας
Τα χόρτα που κάποτε μάζευαν οι γιαγιάδες μας για να φτιάξουν πίτες, κάνουν πλέον δυναμική επάνοδο στη γαστρονομία. Η φρεσκάδα και η γεύση κερδίζουν έδαφος.
Λαχανόρυζο με φασόλια
Το λαχανόρυζο είναι ένα πολύ αγαπημένο χειμωνιάτικο πιάτο. Εδώ το εμπλουτίζουμε με βουτυράτα λευκά φασόλια, μπόλικο κόκκινο πιπέρι και έχουμε μια νέα εκδοχή του που θυμίζει Βόρεια Ελλάδα!
Σπαγγέτι με σάλτσα από φακές και μανιτάρια: η χορτοφαγική μπολονέζ
Αν αναζητάτε κάτι το ίδιο απολαυστικό με μια κλασική μακαρονάδα μπολονέζ, η χορτοφαγική της εκδοχή με βασικό συστατικό τις φακές θα σας ενθουσιάσει. Μια εύκολη συνταγή που θα αγαπήσουν ακόμη και όσοι δεν τις προτιμούν.
Επιδόρπια
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι το κλασικό γλυκό της νηστείας. Αλλά υπάρχουν και άλλα επιδόρπια που μπορείτε να φτιάξετε τη συγκεκριμένη περίοδο:
Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μέλι και πορτοκάλι
Άλλοι τον προτιμούν με χοντρό σιμιγδάλι, άλλοι με ψιλό. Άλλοι αρτύσιμο, άλλοι νηστίσιμο, πολύ καβουρντισμένο ή λιγότερο. Άλλοι σκέτο, άλλοι με καρύδια. Η δική μας η πρόταση για χαλβά βρίσκεται κάπου στη μέση. Με δυο ειδών σιμιγδάλια, ήπια γλυκό, με πολλά αρώματα και ωραία εμφάνιση. Προσοχή, αν τον δοκιμάσετε, κινδυνεύετε να γίνει ο αγαπημένος σας…
Vegan γλυκιά τάρτα κολοκύθας με μαύρη ζάχαρη
Και vegan και θρεπτική, αυτή η τάρτα με βάση την κολοκύθα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για νηστίσιμο γλυκό.
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας
Χωρίς αυγά και βούτυρο, με ελαιόλαδο, μπόλικη σοκολάτα και φουντούκια, μπορεί να γίνει το αγαπημένο νηστίσιμο κέικ όλης της οικογένειας.
Vegan μπισκότα σοκολάτας
Kαι σοκολάτα, και μπισκότα και vegan; Έχουμε την ιδανική πρόταση για να φτιάξετε 16 απολαυστικά μπισκότα.