Έπιασαν τα 8 ευρώ στον παραγωγό τα αρνιά και τα κατσίκια, ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα.
Τη δυναμική του ντόπιου αιγοπρόβειου κρέατος αποδεικνύει η πορεία των τιμών παραγωγού εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, που φαίνεται να ανοίγει νέες προοπτικές για τον κλάδο της κρεοπαραγωγής στην χώρα μας, ένα κλάδο που δεν είναι και τόσο ανεπτυγμένος, αλλά έχει τεράστιες προοπτικές.
Στην περιοχή της Βοιωτίας, αλλά και αλλού ως αποτέλεσμα αφενός της μεγάλης ζήτησης, εκτός των άλλων και για εξαγωγή, αφετέρου λόγω του ότι έχει μειωθεί ο πληθυσμός των κοπαδιών τα προηγούμενα χρόνια, όπως μας εξηγεί ο κ. Αντώνης Τουρκοχωρίτης, έμπειρος αιγοπροβατοτρόφος με μεγάλη μονάδα στην περιοχή των Βαγίων, έχουν ανέλθει στα επίπεδα των 8 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή αφορά σφάγια έως 15 κιλά, προσθέτει ο κ. Τουρκοχωρίτης, τονίζοντάς μας παράλληλα, πως αντίστοιχα το πρόβατο πιάνει τα 4 ευρώ ανά κιλό. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, αρκετές είναι οι μονάδες που λόγω της αύξησης της τιμής στο γάλα, αναζητούν ζώα για να αυξήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο.
Για μεγάλη και καλή ζήτηση για ντόπιο αμνοερίφιο κάνει λόγο, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Άγγελος Τσιρτσιαφλής, πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Γαλάτιστας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιαρτσαφλή, οι τιμές για τα αμνοερίφια αυτή την περίοδο παίζουν στα 6 με 6,5 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι το Πάσχα είχαν φθάσει ακόμα και στα 8 ευρώ, ενώ το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν κάτω από 5 ευρώ το κιλό.
Έπιασαν τόπο τα προγράμματα προβολής, λέει ο Γίτσας της ΕΔΟΚ
Από την πλευρά του ο κ. Λευτέρης Γίτσας, πρόεδρος στην Εθνική Διεπαγγελματική Κρέατος (ΕΔΟΚ) τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η πορεία που ακολουθεί το αιγοπρόβειο κρέας αυτή την περίοδο, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αντίθετα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών αιγοπρόβειου κρέατος τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα και των προγραμμάτων προβολής που υλοποιήσαμε σε πολλές χώρες, όπως η Ιταλία. Αρκεί να σημειώσω ότι το 2017 οι εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος της χώρας μας ήταν 5.000 τόνοι, το 2020 ήταν 7.000 τόνοι και το 2021 πιστεύουμε πως θα ανέλθουν σε 8.000 τόνους, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την δυναμική του συγκεκριμένου είδους κρέατος. Οι τιμές παραγωγού σήμερα είναι ικανοποιητικές, φθάνοντας και τα 6 ευρώ το κιλό για το αρνοκάτσικο, αλλά απαιτείται η κατεύθυνση της κρεοπαραγωγής στην Ελλάδα να ενισχυθεί κι άλλο για να αποτελέσει εναλλακτική για τις μονάδες. Εκτιμώ πως όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές, θα αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές. Πρέπει να δοθούν κίνητρα από την πολιτεία. Ένα τέτοιο κίνητρο είναι οι συνδεδεμένες στη νέα ΚΑΠ. Πρέπει το ΥπΑΑΤ να αλλάξει τα κριτήρια για την λήψη της συνδεδεμένης και να προσθέσει σε αυτά και κάποιο κριτήριο για το κρέας, όχι μόνο για το γάλα».