Την αγωνία τους για τη φετινή λειτουργία των παραλιακών περιοχών που φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι λουόμενους στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως, εκφράζουν σε κοινή επιστολή μετά από συνάντηση εργασίας, ο Δήμαρχος Ζαχάρως κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης. Η επιστολή εστάλη στους υπουργούς Ναυτιλίας κ. Ι. Πλακιωτάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα, Εσωτερικών αναπλ. Υπουργό κ. Στ. Πέτσα και τον Λιμενάρχη Κατακόλου κ. Δ. Παπαηλιού, με αφορμή το ζήτημα της Επιτροπής πολυσύχναστων Παραλιών Κατακόλου αλλά και την ανάγκη πρόσληψης ναυαγοσωστών.
Η μήκους 20 χλμ. και πλέον, παραλία του Δήμου Ζαχάρως, όπως και όλη η μήκους 45 χλμ. παραλία της Νότιας ΗΛΕΙΑΣ, είναι οι μοναδικές παραλίες της χώρας που απειλούνται με δικαστικές διώξεις, μηνύσεις και αγωγές, ακόμη και γι’ αυτές τις τροχήλατες καντίνες, που τοποθετούνται για τη στοιχειώδη εξυπηρέτηση, των κατοίκων και των επισκεπτών.
Εξ αιτίας του Π.Δ., ο Δήμος Ζαχάρως βρίσκεται, στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να μη μπορεί να προβεί σε κανένα έργο ώστε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών στις παραλίες και την άνετη, ευχάριστη και ασφαλή παραμονή τους σε αυτές, αφού δεν επιτρέπεται να εγκαταστήσει ούτε καν ευπρεπείς χώρους υγιεινής, να διαμορφώσει κατάλληλα χώρους στάθμευσης και σύγχρονες εγκαταστάσεις προσωπικών εξυπηρετήσεων και αναψυχής, δεδομένου ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν συντάξει ακόμα το προβλεπόμενο από το Π.Δ. «Σχέδιο Διαχείρισης». Επιπροσθέτως, από τα ελάχιστα χρήματα που θα εισπράξει ο Δήμος, ποσοστό 40% θα το καταβάλλει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και μικρό ποσοστό στον «Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου – Κυπαρισσιακού κόλπου».
Οι κ.κ. Αλεξανδρόπουλος και Κοροβέσης χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα σοβαρό το ζήτημα που προέκυψε μετά την έκδοση του γνωστού ΠΔ για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου, όσον αφορά τη νόμιμη σύνθεση της “Επιτροπής πολυσύχναστων Παραλιών Κατακόλου” αλλά και την ανάγκη πρόσληψης ναυαγοσωστών. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι βαρύτατες και τα πρόστιμα που μπορεί να υποβληθούν είναι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Κοροβέσης και ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρόπουλος απευθυνόμενοι στους αρμόδιους Υπουργούς και το Λιμενάρχη μεταξύ άλλων ζητούν:
Α. Η “Επιτροπή πολυσύχναστων Παραλιών Κατάκολου” πριν προχωρήσει στον καθορισμό/προσδιορισμό, στην παραλιακή περιοχή του Δήμου Ζαχάρως, πολυσύχναστων παραλιών, θα πρέπει απαραιτήτως να λάβει σαφείς υποδείξεις από τον ΦΔΥΚΣ&ΚΚ ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για τη διοίκηση και διαχείριση της περιοχής ιδιαίτερα λόγω απουσίας «Σχέδιου Διαχείρισης». Η μέθοδος καθορισμού/προσδιορισμού πολυσύχναστων παραλιών, που ήταν ακολουθητέα μέχρι πρότινος, οφείλει να αναθεωρηθεί και να λάβει υπόψη τους όρους και τους περιορισμούς που έχει θέσει το Π.Δ., ώστε να αποφευχθούν θεσμικές συγκρούσεις, αθέμιτες παραβάσεις και δυσμενείς οικονομικές και ποινικές συνέπειες.
Β. Θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη της η «Επιτροπή» την πλήρη οικονομική αδυναμία του Δήμου Ζαχάρως να ανταποκριθεί στη δαπάνη πρόσληψης ναυαγοσωστών, λόγω των όρων και των περιορισμών αξιοποίησης των παραλιών, που προβλέπονται από το ΠΔ και ουσιαστικά εκμηδενίζουν τα έσοδα.
Γ. Παρά ταύτα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, για την άμεση οικονομική ενίσχυση του Δήμου, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία ναυαγοσωστών, όπου η «Επιτροπή πολυσύχναστων Παραλιών Κατάκολου» κρίνει αναγκαίο και προς τούτο θα πρέπει να συνηγορήσει και η ίδια. Κατ’ ελάχιστον υπολογισμό μετά την πρόταση του Λιμεναρχείου Κατακόλου για την πρόσληψη τουλάχιστον 5 ναυαγοσωστών το κόστος είναι περίπου 100.000 ευρώ.
Επισημαίνεται η εξαιρετική σημασία του προβλήματος δεδομένου ότι, πρέπει να διασφαλιστεί στον ύψιστο βαθμό η ασφάλεια των λουομένων διότι είναι απρόβλεπτη η προσέλευση τους σε μία τόσο μεγάλης έκτασης παραλία αλλά και λόγο της απαγόρευσης στο Δήμο, από τους περιορισμούς που έχουν τεθεί από το Π.Δ. και το Παράρτημα ΙΙ, να προχωρήσει στην πραγματοποίηση έργων υποδομής, υποδοχής και εξυπηρέτησης των λουομένων.