«Το γέλιο και ο ύπνος είναι τα καλύτερα φάρμακα του κόσμου» ισχυρίζεται μια ιρλανδική παροιμία και η επιστήμη έχει συμφωνήσει και για τα δύο. Όσον αφορά όμως ειδικότερα στο γέλιο, μια πιο πρόσφατη ολοκληρωμένη ανασκόπηση πολλών μελετών αποκαλύπτει τις θεραπευτικές του ιδιότητες όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στην ψυχή.
Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι το χιούμορ έδρασε θεραπευτικά σε ασθενείς με κατάθλιψη και άγχος, υποδηλώνοντας ότι η ενσωμάτωση της κωμωδίας και του γέλιου στη θεραπεία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.
Η εκτενής μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Brain and Behavior, εξέτασε ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων θεραπειών, με έμφαση στις προσεγγίσεις που βασίζονται στο χιούμορ, όπως η θεραπεία με κλόουν και η γιόγκα γέλιου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεραπεία με χιούμορ μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη θεραπεία για τις ήπιες περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης, επιβεβαιώνοντας την από καιρό διαδεδομένη πεποίθηση ότι το γέλιο θα μπορούσε πραγματικά να αποτελέσει μια μορφή φαρμάκου.
Οι ξεχωριστές θεραπείες
Παρότι όμως που οι περισσότερες μελέτες έδειξαν ότι η θεραπεία με χιούμορ έχει θετικές επιδράσεις, ορισμένες πρότειναν ότι οι περίοδοι θεραπείας ενδεχομένως να ήταν πολύ σύντομες για να αντικατοπτρίζουν πλήρως αυτά τα οφέλη, υποδεικνύοντας την ανάγκη για πιο εκτεταμένη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.
Ωστόσο, η εφαρμογή της θεραπείας με χιούμορ δημιουργεί και προκλήσεις. Βασικό εμπόδιο αποτελούν οι απόψεις του ιατρικού προσωπικού απέναντι στη θεραπεία, δεδομένης της πιθανής αποδιοργάνωσης της τακτικής φροντίδας των ασθενών. Γι’ αυτό συνιστάται μια διαβούλευση με το ιατρικό προσωπικό πριν από την εφαρμογή της θεραπείας με χιούμορ, για να επιτευχθούν τα μέγιστα οφέλη.
Η μελέτη καταλήγει με τη σύσταση ότι οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν ευρέως αποδεκτούς ορισμούς του χιούμορ και αποτελεσματικά εργαλεία για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των παρεμβάσεων χιούμορ.
Αντίστοιχα, η μελλοντική επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από την προσιτή τιμή και την αποτελεσματικότητά της. Η μελέτη προτείνει ότι η ενσωμάτωσή της στο εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως για ειδικές ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι καρκινοπαθείς, θα μπορούσε να προωθήσει τη χρήση της.
Η εξέταση των νευροβιολογικών επιδράσεων και των εργαστηριακών δοκιμών δεικτών, τέλος, θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο βαθιά κατανόηση των επιπτώσεων της θεραπείας με χιούμορ στην ψυχική υγεία.