Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Πελοποννήσου» για το λιμάνι της Πάτρας έφτασε μέχρι το Νέο Δελχί! Ναι-ναι, καλά διαβάσατε, μέχρι την πρωτεύουσα της Ινδίας, εκεί όπου θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της ινδικής κυβέρνησης σε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων.
Καταρχάς, το ενδιαφέρον των Ινδών για το λιμάνι της Πάτρας επιβεβαιώνεται από τα ΜΜΕ της Ινδίας, τα οποία κάνουν σχετικές αναφορές (μαζί με τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και του Λαυρίου).
Ο διευθυντής του directus.gr Ανδρέας Μουντζουρούλιας,από το Αίγιο, ο οποίος είναι ίσως ο Ελληνας δημοσιογράφος και γεωπολιτικός αναλυτής με τις περισσότερες διασυνδέσεις στη χώρα του Γκάντι και της θεάς Κάλι, αποκάλυψε στον Peloponnisos FM 104,1 ότι οι Ινδοί συνάδελφοί του επιβεβαίωσαν στο έπακρον το ρεπορτάζ της «Π».
«Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ σημαντικές και για την Ινδία και για την Ελλάδα» δήλωσε ο αιγιώτης δημοσιογράφος και πρόσθεσε: «Η Ινδία είναι τεράστια δύναμη, πυρηνική δύναμη και πλέον υπερδύναμη στον πλανήτη. Προφανώς θέλει να έχει πολύ καλές σχέσεις με τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα, καθώς στην Ινδία θεωρούν την Ελλάδα ως πύλη προς την Ευρώπη. Θα γίνουν σημαντικές συζητήσεις ανάμεσα σε Μητσοτάκη-Μόντι και τα επιτελεία τους. Θα συναφθούν τουλάχιστον έξι μνημόνια συνεργασίας, σε έρευνα και ανάπτυξη, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, άμυνα, τεχνολογία, τουρισμό και πολιτισμό. Η συγκυρία είναι εξαιρετική».
Και ο Ανδρ. Μουντζουρούλιας συνεχίζει… χείμαρρος: «Η συνεργασία έχει ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας. Θα επικεντρωθούμε ειδικά στον τομέα των drones. Τα ινδικά μέσα μιλούν για τον ελληνισμό συνολικά, αναφέρουν πως μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, καθώς έχουμε ιστορικές σχέσεις. Οπως γράφουν, η Ελλάδα και η Κύπρος απειλούνται από την Τουρκία, η οποία αναφέρεται ως ο ταραξίας της ανατολικής Μεσογείου. Το κλίμα γι’ αυτήν δεν είναι θετικό, καθώς στηρίζει και το πακιστανικό Κασμίρ. Αντίθετα, η Ινδία μας στηρίζει και από το βήμα του ΟΗΕ. Οι Ινδοί θέλουν παρουσία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Θέλουν να απαντήσουν στην παρουσία πακιστανικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή. Επιθυμούν να διεξάγουν ασκήσεις μαζί μας. Θυμίζω ότι πέρυσι τα μαχητικά της Ινδίας συμμετείχαν στην άσκηση Ηνίοχος και οι Ινδοί πιλότοι εντυπωσιάστηκαν από τους δικούς μας».
Σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Πάτρας, ο διευθυντής του Directus.gr ανέφερε τα εξής: «Η Ινδία είναι τεράστια δύναμη στην οικονομία. Μπορούμε να περιμένουμε επενδύσεις. Οι Ινδοί συνάδελφοι επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ για το λιμάνι της Πάτρας. Υπάρχουν ήδη συζητήσεις, όμως, για να υλοποιηθεί η συνεργασία περιμένουν κι από εμάς κάποιες διορθώσεις, κυρίως στο να φτιάξουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο. Επιζητούν μια κατάσταση win-win. Η Κίνα έχει μεν εμπλακεί στο λιμάνι του Πειραιά, όμως λόγω της διεθνούς συγκυρίας η χώρα μας ψάχνεται κι αλλού. Η Ινδία διαθέτει, πλέον, μια σοβαρή μεσαία τάξη. Γιατί να μη δούμε στο μέλλον και επιβατηγά πλοία και κρουαζιέρα στην Πάτρα; Γιατί να μη φιλοξενήσουμε και Ινδούς τουρίστες; Επιβάλλεται να επενδύσουμε στον νέο γεωπολιτικό διάδρομο που συνδέει τα λιμάνια της Ινδίας, με εκείνα της Χάιφα και της χώρας μας. Η Ινδία αναπτύσσεται ραγδαία και είναι το ανάχωμα στον κινεζικό επεκτατισμό. Η Ελλάδα λόγω γεωγραφίας και του μεγάλου εμπορικού της στόλου θα μπορούσε να παίξει τεράστιο ρόλο στις εξελίξεις».
pelop.gr