Η αερόβια άσκηση ενδείκνυται για τους ηλικιωμένους για έναν ιδιαίτερα σημαντικό λόγο: μέσω της ενίσχυσης της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, ενισχύεται παράλληλα και η γνωστική τους λειτουργία.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology, τουλάχιστον μισή ώρα περπάτημα ή τζόκινγκ τέσσερις έως πέντε φορές την εβδομάδα βελτίωσε τη ροή του αίματος μέσα και περιμετρικά του εγκεφάλου σε μια μικρή ομάδα ηλικιωμένων ενηλίκων.
Τα αποτελέσματα αυτά θεωρούνται σημαντικά γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα, καθώς με τη διαδικασία της γήρανσης, το αίμα αρχίζει να ρέει λιγότερο ελεύθερα μέσα και έξω από τον εγκέφαλο, μια κατάσταση που ονομάζεται εγκεφαλοαγγειακή εμπλοκή.
Επομένως, μικρότερη ροή ισούται με χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου, μικρότερη κυκλοφορία θρεπτικών συστατικών και συσσώρευση τοξινών.
Με στόχο να διερευνήσουν το πώς η αερόβια άσκηση θα μπορούσε να συμβάλλει στην εγκεφαλική λειτουργία, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Rong Zhang, καθηγητής Νευρολογίας και Εσωτερικής Ιατρικής και διευθυντής του εργαστηρίου στο Ινστιτούτο Άσκησης και Περιβαλλοντικής Ιατρικής, μια συνεργασία μεταξύ του ιατρικού κέντρου UT Southwestern και του Texas Health Presbyterian Hospital Dallas, εξέτασε τη συμβολή της σε 72 άτομα ηλικίας 60 έως 80 ετών για ένα χρόνο.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, με την πρώτη ομάδα να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης και τη δεύτερη, την ομάδα ελέγχου, να ακολουθεί ένα πρόγραμμα με διατάσεις. Η ομάδα που ακολούθησε την αερόβια άσκηση ξεκίνησε με τρεις τριαντάλεπτες προπονήσεις την εβδομάδα, οι οποίες σταδιακά αυξήθηκαν στις τέσσερις ή πέντε συνεδρίες που θα μπορούσαν να φτάσουν σε διάρκεια και τα 40 λεπτά.
Έπειτα από ένα χρόνο συστηματικής άσκησης, πραγματοποίησαν εγκεφαλικές τομογραφίες και εξετάσεις αίματος, για να παρατηρήσουν αλλαγές στη ροή του αίματος στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων.
Διαπίστωσαν ότι η ομάδα της αερόβιας άσκησης παρουσίασε σημαντική βελτίωση στην κυκλοφορία του αίματος του εγκεφάλου στο τέλος του πειράματος, σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου, στην οποία δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχες διαφορές.
«Η άσκηση θα πρέπει να αποτελεί συνήθεια για όλη σας τη ζωή. Ποτέ δεν είναι αργά. Οι έρευνες άλλωστε που υπάρχουν αναδεικνύουν πως ό,τι είναι καλό για την καρδιά είναι καλό και για τον εγκέφαλό» σημειώνει ο δρ. Rong Zhang.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν έχουν αποδειχθεί αντίστοιχα οφέλη από την αύξηση της έντασης της άσκησης. Τέλος, τα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΠΟΥ, δεν είναι ανέφικτος στόχος, εάν υιοθετήσετε στην καθημερινότητά σας περίπου 30 λεπτά ζωηρού περπατήματος.
www.ygeiamou.gr