Ν. Ανδρουλάκης: Αν άκαπνος σημαίνει ότι δεν είσαι 40 χρόνια βουλευτής ή 20 χρόνια υπουργός, τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου με άκαπνους της εποχής έκανε το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας
Ο νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, απαντώντας στα περί «άκαπνου» που του καταλόγισε ο πρώην πρωθυπουργός, τόνισε με δηκτικό τρόπο: «Αν άκαπνος είναι αυτός που δεν είναι 40 χρόνια βουλευτής ή 20 χρόνια υπουργός, τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου με άκαπνους εκείνης της εποχής, έκανε ένα κίνημα κόμμα εξουσίας με τεράστια ανατρεπτική δύναμη.
Ωστόσο αυτοί δεν ήταν άκαπνοι από την κοινωνία, ήταν αγωνιστές της καθημερινότητας, του Πολυτεχνείου, του 1-1-4, άκαπνοι από θέσεις εξουσίας. Ναι, δεν είμαι 40 χρόνια βουλευτής, δεν είμαι 20 χρόνια υπουργός, έχω μια θητεία 8 ετών στην ευρωβουλή, αλλά πέρα από αυτά τα 8 χρόνια είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει στην πολιτική ως λύση, ότι είναι μια προσπάθεια, μια προσφορά, ότι δε χρειάζεται να είναι κανείς βιδωμένος σε καρέκλες», ανέφερε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Action 24 απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Πιέρρου για τους χαρακτηρισμούς που του απέδωσε ο κ. Παπανδρέου.
Το… πάρτι της Βουλής
Αναφορικά με σχετική δήλωση του κ. Παπανδρέου, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κάνει πάρτι γιατί έχει αντίπαλο του τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Το πάρτι τελείωσε, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει. Ερχόμαστε ως δύναμη ισχυρή, σοσιαλδημοκρατική για να έχει εναλλακτική χώρα. Το πάρτι του κ. Μητσοτάκη έχει τελειώσει και τελειώνει την επόμενη Κυριακή με τη σφραγίδα των 270.000 προοδευτικών πολιτών που ήρθαν και μας τίμησαν. Τους καλώ λοιπόν να έρθουν ξανά, θέλω μαζική συμμετοχή από αυτούς που με ψήφισαν και που δεν με ψήφισαν, για να κάνουμε όλοι μαζί την παράταξή μας περήφανη και ισχυρή την επόμενη μέρα. Ο κ. Μητσοτάκης θα μας έχει απέναντι του στην κοινωνία».
Ο ίδιος εξήγησε την επιλογή του να κρατήσει μια διαφορετική στάση σε σχέση με τους χαρακτηρισμούς που διατυπώνονται: «Δεν πρόκειται να μπω σε κανέναν χαρακτηρισμό, ξέρω πολύ καλά τα λάθη των παλιών πρωταγωνιστών. Για μένα η ενότητα θα είναι μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε πίσω την η Φώφη Γεννηματά. Θα τη διατηρήσω ως κόρη οφθαλμού αν μου δοθεί η δυνατότητα ως πρόεδρος», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σχετικά με τις αιτιάσεις του πρώην πρωθυπουργού ότι δεν γνωρίζει τις πολιτικές του θέσεις, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «εάν με έχουν ψηφίσει 300.000 σε δύο ευρωεκλογές και 170.000 στις εσωκομματικές μας εκλογές χωρίς να γνωρίζουν τις θέσεις μου, πάει να πει ότι είμαι μάγος. Δεν γίνεται να με ψηφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα εσωκομματικά και στις ευρωεκλογές και να μην ξέρουν τις θέσεις μου».
«Δεν πρόκειται να μπω στο πεδίο της έντασης, δεν θα κάνω ξανά τα λάθη του παρελθόντος, θέλω ενωμένη την Παράταξη. Η Παράταξη διχάστηκε και ο μόνος που κέρδισε ήταν ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς. Η Παράταξη πρέπει να είναι ενωμένη», ξεκαθάρισε.
Νέος Τσίπρας;
Ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο σχετικά με τον χαρακτηρισμό «νέος Τσίπρας», ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές πορείες. «Ο κ. Τσίπρας βγήκε πρόεδρος του κόμματος του ενώ ήταν δημοτικός σύμβουλος Αθηνών. Εγώ έχω κατέβει δύο φορές σε πανελλαδική κάλπη. Επίσης, έγινε πρόεδρος του κόμματος του ως επιλογή της ηγεσίας. Δαχτυλίδι πήρε ο κ. Τσίπρας. Έχω πάρει εγώ κανένα δαχτυλίδι; Εγώ αγωνίζομαι καθημερινά, πόρτα – πόρτα, σπίτι – σπίτι σε όλη την Ελλάδα, με τους συντρόφους, τους φίλους μας, τους συναγωνιστές μας, που παλεύουμε να φέρουμε μια νέα γενιά στο προσκήνιο», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Δεν μου χαρίστηκε τίποτα, τα κέρδισα με καθημερινό, πολιτικό αγώνα. Με έναν καθαρό τρόπο, χωρίς πελατειακές συμπεριφορές, δημαγωγίες, λαϊκισμούς. Αυτό ήταν ο κ. Τσίπρας; Έγινε πρωθυπουργός, σκότωσε το πελατειακό κράτος; Δεν βόλεψε κόσμο; Δε δίχασε το λαό; Δεν ήταν από τους κυρίαρχους λαϊκιστές; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με εμένα; Ακόμη και η ιδεολογική μου πυξίδα, ανήκω στην οικογένεια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Εμείς είμαστε στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ο κ. Τσίπρας είναι στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Είμαστε άλλα κόμματα, άλλες ιδεολογίες και προφανέστατα άλλες συμπεριφορές», κατέληξε.