Η αμφίπλευρη διεύρυνση, η προώθηση νέων με παράλληλη αξιοποίηση έμπειρων στελεχών και οι εξορμήσεις που ετοιμάζει σε όλη τη χώρα – Οι αποφάσεις για την εκπροσώπηση στη Βουλή και η αξιοποίηση βουλευτών από όλα τα ρεύματα του κόμματος – Ο απρόβλεπτος παράγοντας Γιώργος Παπανδρέου
Καταρχάς, επιδιώκει και αναμένει μια ισχυρή εντολή από το αποτέλεσμα της αποψινής κάλπης ως απόρροια της «ειρηνικής» προεκλογικής μάχης που έδωσε απέναντι στους 5 υποψήφιους του πρώτου γύρου, αλλά και απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος επέλεξε λίγο πριν από την τελική μονομαχία επιθετική τακτική με στοιχεία «ανταρτοπολέμου».
Ο Κρητικός πολιτικός αναγνωρίζει ωστόσο ότι η προεκλογική μάχη δεν τελειώνει πριν να κλείσουν οι κάλπες της κορυφαίας διαδικασίας απόψε στις 7 το βράδυ. Πιστεύει ακράδαντα ότι η μαζική συμμετοχή και αυτή την Κυριακή -οι αισιόδοξοι δίνουν πρόβλεψη 200.000 στη δεύτερη κάλπη- θα διασφαλίσει την ενωτική επανεκκίνηση της παράταξης από τη Δευτέρα και θα διαψεύσει όλους όσοι προσβλέπουν στο «ξεφούσκωμα» της ελπίδας και σε μια ισχνή «νομιμοποίηση» του εγχειρήματος.
Το γεγονός ότι 270.706 ψηφοφόροι έδωσαν δυναμικό «παρών» στον πρώτο γύρο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει δεσμευτικά και ως προς τη σημερινή προσέλευση για το ηχηρό «ναι» στον «μεγάλο τελικό», όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέρχεται εκ νέου με το σύνθημα «ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία».
Οι 99.120 ψήφοι που έλαβε στον πρώτο γύρο (36,88%) είναι ένας «αριθμός» που, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, μπορεί πιο εύκολα να διευρυνθεί και σαφώς πιο δύσκολα να περιοριστεί, λόγω των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν από την καθαρή πρώτη νίκη του Ανδρουλάκη και των διαφαινόμενων συμμαχιών υπέρ της υποψηφιότητάς του μεταξύ της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου.
Οι ίδιοι άνθρωποι σημειώνουν ότι η πολιτική δεν είναι βέβαια αριθμητική, αλλά και οι αδιάψευστοι αριθμοί είναι αναγκαίοι για πολιτικά συμπεράσματα και ασφαλείς εκτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινά με βάση εκκίνησης τους σχεδόν 100.000 ψηφοφόρους, προσδοκά ότι θα αποτρέψει «διαρροές» προς τον «καναπέ» και προσβλέπει στην ενδυνάμωση της νίκης του από απογοητευμένους παπανδρεϊκούς (ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε 75.183 ψήφους και ποσοστό 27,97% στον α’ γύρο) από την ευρεία επίσης δεξαμενή του Ανδρέα Λοβέρδου (έλαβε 69.827 ψήφους), αλλά και από των κυρίων Παύλου Χρηστίδη, Παύλου Γερουλάνου και Χάρη Καστανίδη, που τους ψήφισαν 8.733, 8.027 και 7.908 πολίτες αντίστοιχα.
Οι επιτελείς του κ. Ανδρουλάκη, κρίνοντας από την κινητικότητα των τελευταίων ημερών και από την απήχηση του διλήμματος «ανανέωση ή ανακύκλωση», δεν αποκλείουν και μια νίκη με ποσοστό 60+, αν και αποφεύγουν τα προγνωστικά για το σκορ του δεύτερου γύρου. Εκφράζουν ωστόσο τη βεβαιότητα για το ότι ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων του Ανδρέα Λοβέρδου κινείται προς την πλευρά Ανδρουλάκη, ενώ την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν ότι και η πλευρά Παπανδρέου ρίχνει «μαγνητάκια» με στόχο τις εισροές από την ίδια δεξαμενή στη δική της όχθη.
Πώς θα κινηθεί ο Ανδρουλάκης
Ο ίδιος θέτει συγκεκριμένες προτεραιότητες που θα αρχίσουν να παρουσιάζονται διαδοχικά από αύριο και αφού σήμερα το βράδυ θα απευθύνει, όπως σκοπεύει, ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις, τους συνυποψηφίους του από τον πρώτο γύρο, τα στελέχη και τους βουλευτές για την αλλαγή σελίδας
Αμφίπλευρη διεύρυνση
Μπορεί κατά την προεκλογική περίοδο να απέφυγε τις αναφορές σε πρόσωπα και προσωπικότητες-ισχυρές νησίδες στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου και της προοδευτικής Αριστεράς, ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αποφασισμένος να κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις που θα οδηγήσουν στο στοίχημά του για αμφίπλευρη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ. Από την εμπειρία του στο κόμμα και την Ευρωβουλή διακρίνει τώρα την ευκαιρία ενεργοποίησης δυνάμεων, που πιστεύουν ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. μπορεί να οικοδομήσει σοβαρή σοσιαλδημοκρατική πρόταση και πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Δεν πρόκρινε την τακτική των βολιδοσκοπήσεων, ούτε θεωρεί λύση να βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο. Οπως λέει στους συνομιλητές του, «πρώτα θα συγκροτήσουμε στιβαρό πολιτικό και ιδεολογικό πρόγραμμα, γιατί μόνο έτσι θα ανοίξουμε διάπλατα και αξιόπιστα τις πόρτες σε πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες». Ο ίδιος αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά εικάζεται ότι πρόσωπα όπως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρώην Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και στελέχη με διακριτό πολιτικό αποτύπωμα στη διαδρομή τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της συνθήκης για την ενδυνάμωση του εγχειρήματος προς τις κρίσιμες εθνικές εκλογές.
Νέα γενιά στελεχών
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να αναδείξει μια νέα γενιά στελεχών που θα μπει μπροστά στην προσπάθεια για την αναγέννηση της παράταξης. «Δεν θα έχετε μόνο νέο πρόεδρο, θα έχετε και νέα στελέχη. Θα είναι όλες οι γενιές ενωμένες, όλες οι γενιές του ΠΑΣΟΚ θα είναι μπροστά με ένα μόνο κριτήριο, την κοινωνική τους αξιοπιστία και την ανάγκη τους να προσφέρουν στον ελληνικό λαό», αναφέρει εμφατικά στους συνομιλητές του ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλοντας να δείξει ότι δεν πρόκειται να μπει στη λογική των αποκλεισμών κάθε τύπου. «Ολες οι γενιές, όλες οι ηλικίες», «όχι οι “δικοί μου” μέσα και έξω οι άλλοι», «περισσότεροι νέοι και γυναίκες στις θέσεις-κλειδιά», «ενότητα και ανανέωση στην πράξη», «σπάσιμο των επετηρίδων», «σεβασμός στην πορεία του καθενός αλλά όχι στη λογική τροχοπέδης για τους νέους», είναι μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποιεί για να αναπτύξει τη φιλοσοφία του για το μεγάλωμα της παράταξης. Η φιλοσοφία αυτή παραπέμπει στο πλήρες ανακάτεμα και των ψηφοδελτίων του κόμματος.
Είναι κοινό μυστικό στο επιτελείο του ότι δεν θα φοβηθεί να φέρει τα πάνω-κάτω σε εκλογικές περιφέρειες, αξιοποιώντας στα ψηφοδέλτια δυνατούς παίκτες της κοινωνίας και νέους ανθρώπους. «Μόνο από τη σκληρή κόντρα μεταξύ δυνατών υποψηφίων σε έναν νομό καταφέρνεις να κινητοποιήσεις όλες τις δυνάμεις και να πετύχεις σημαντική αύξηση των ποσοστών», εξηγεί άνθρωπος που προβλέπει πρωτοβουλίες Ανδρουλάκη απέναντι στη λογική του «να μη σπάσουμε αυγά και να κρατήσουμε τις εσωκομματικές ισορροπίες ή για να μη δυσαρεστηθεί ο τάδε βουλευτής».
Ενα κίνημα βάσης
Για το εσωκομματικό πεδίο το επιτελείο του υπενθυμίζει ότι έχει εξαγγείλει αυτοργάνωση και ανασυγκρότηση του κόμματος «από τα κάτω προς τα πάνω», πόρτα-πόρτα, σπίτι-σπίτι, με κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης. Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν, ο Ανδρουλάκης έχει επισημάνει πως «δεν θα γίνει ένα κόμμα που αιωρείται μακριά από την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα».
Γι’ αυτό και μιλάει για γερές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, «όπως παλιά» και περιφερειακές συνδιασκέψεις με την Αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, την κοινωνία των πολιτών και ένα πρόγραμμα μέσα από κάθε περιφέρεια. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνει ότι πρέπει να «επανακατακτήσουμε τον δημόσιο χώρο που μας αξίζει, να επανασυσπειρώσουμε τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων και όλων των δυνάμεων του ανθρώπινου δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, που είναι ισχυρό στην κοινωνία».
Δηλώνει βέβαιος ότι εάν το δίκτυο αυτό «ενταχθεί και δώσει δυναμικό αγώνα, τότε το ΠΑΣΟΚ θα λάβει μεγάλο διψήφιο ποσοστό στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και θα καταφέρει να πρωταγωνιστήσει ξανά στην ελληνική κοινωνία». Ποντάρει αναμφίβολα στην αναζωογόνηση του κόμματος με νέο κόσμο, εικοσάρηδες και ανθρώπους που βλέπουν εναλλακτική για την πρόοδο της χώρας μέσα από τους αγώνες του ΠΑΣΟΚ. Βασικοί παίκτες της προσπάθειας θεωρούνται οι στενοί συνεργάτες του, ο επικεφαλής της προεκλογικής του καμπάνιας Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης που «όργωνε» τη χώρα ακόμη και πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο κ. Ανδρουλάκης, στελέχη με οργανωτική πείρα, γνώστες της ανθρωπογεωγραφίας του ΚΙΝ.ΑΛ.
Πρώτα ο λόγος στους πολίτες – Περιοδείες παντού
Για να διατηρήσει το νήμα της απευθείας επικοινωνίας με τους πολίτες που δημιούργησε κατά την προεκλογική περίοδο, ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη αποφασίσει να ξεκινήσει με την πρώτη ευκαιρία περιοδείες ανά την Ελλάδα. «Δεν θα μείνω στο γραφείο μου στη Χαριλάου Τρικούπη ή στη Βουλή», τονίζει στους συνομιλητές του προαναγγέλλοντας επισκέψεις σε κάθε νομό της χώρας από την επομένη. Στόχος του να ακούσει προσεκτικά τα αιτήματα και τις προτάσεις για την πρόοδο της κοινωνίας και για τις απαντήσεις στα καυτά ζητήματα της συγκυρίας.
ΠΑΣΟΚ στη μαρκίζα, με… σύνθετη ονομασία
«Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει – η δημοκρατική παράταξη, επιστρέφει», δήλωσε το βράδυ του πρώτου γύρου. Οι παρατηρητικοί πρόσεξαν ότι ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε την αναφορά στο ΚΙΝ.ΑΛ., όπως είχαν προσέξει άλλωστε ότι όλο αυτό το διάστημα φλέρταρε ανοιχτά με τις προτάσεις στελεχών για επαναφορά του ονόματος στη μαρκίζα της Χαριλάου Τρικούπη 50. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν προτίθεται να επιβάλει τη σχετική αλλαγή, ωστόσο θα καταθέσει πρόταση στο συνέδριο του κόμματος, όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις για το όνομα και την αξιοποίηση των συμβόλων. «Πάμε προς μία… σύνθετη ονομασία», υποστηρίζει στέλεχος ερμηνεύοντας τις προθέσεις Ανδρουλάκη. ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη: είναι η μία εκδοχή, αρκεί το όνομα να μπορεί να χωρέσει και τα άλλα κόμματα και τις κινήσεις που συνυπάρχουν σήμερα στο ΚΙΝ.ΑΛ. (ΚΙΔΗΣΟ, Ανανεωτική Αριστερά κ.ά.).
Το πρώτο crash test στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
Το κεντρικό ερώτημα της επόμενης μέρας της εκλογικής διαδικασίας αφορά αναμφισβήτητα το πώς και από ποιους ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης θα επιλέξει να εκπροσωπηθεί στη Βουλή απέναντι στις μάχες με Μητσοτάκη και Τσίπρα.
Η μη δυνατότητά του για απευθείας κόντρες θεωρείται αχίλλειος πτέρνα της υποψηφιότητάς του, την οποία θα προσπαθήσει να γιατρέψει με τον ορισμό των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις. Στόχος του είναι η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τις δύσκολες μάχες μέχρι τις εθνικές εκλογές και η επιβεβαίωση στην πράξη του ενωτικού κλίματος. Οι επίμαχες θέσεις είναι του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του γραμματέα και των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Προς αξιοποίηση ακούγονται τα ονόματα των κυρίων Μιχάλη Κατρίνη και Κώστα Σκανδαλίδη αλλά και του Χάρη Καστανίδη (του συνυποψηφίου του στον πρώτο γύρο), της κυρίας Χαράς Κεφαλίδου και της κυρίας Νάντιας Γιαννακοπούλου, που και οι δύο στήριξαν τον Α. Λοβέρδο.
Επίσης ακούγεται ότι πολύ πιθανή είναι η αξιοποίηση του Απόστολου Πάνα, του Γιώργου Αρβανιτίδη (παπανδρεϊκού) και της Λίτσας Λιακούλη. Σκανδαλίδης ή Κατρίνης, πρόεδρος της Κ.Ο.; Ρόλο για την τελική απόφαση θα παίξει, εκτιμούν οι καλά γνωρίζοντες, και το ποσοστό της αποψινής κάλπης, αλλά και το κριτήριο της ανανέωσης μαζί με την πείρα.
Πρώτο ραντεβού με ευρωσοσιαλιστές και… Τσίπρα
Εφόσον εκλεγεί αρχηγός να μεταβεί την Πέμπτη στην έδρα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Προσύνοδο Κορυφής -όπου θα είναι ως παρατηρητής και ο Αλέξης Τσίπρας- θα θέσει τα ζητήματα για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης με ολοκληρωμένο σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο για ένα ανθεκτικό παραγωγικό πρότυπο, για την άμβλυνση των ανισοτήτων, την κλιματική πολιτική και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και φυσικά το ζήτημα του δημογραφικού.
Ο απρόβλεπτος Παπανδρέου
Οι άνθρωποι στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές προς τον νικητή του πρώτου γύρου, ότι θα προσέλθει συσπειρωμένο το εκλογικό σώμα των παπανδρεϊκών και στη δεύτερη Κυριακή και ότι αρκετοί λοβερδικοί θα προτιμήσουν την «παπανδρεϊκή σφραγίδα» για το μεγάλωμα της παράταξης.
Σκέφτηκε ο κ. Παπανδρέου να αποσυρθεί από την κούρσα, όπως του πρότεινε ο Ανδρέας Λοβέρδος; Κάποιοι αναφέρουν ότι πρόσωπα από την οικογένειά του έβλεπαν διστακτικά εξαρχής την κάθοδό του στην κούρσα και ότι εισηγήθηκαν να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο, όταν είδαν πώς διαμορφώθηκε ο χάρτης. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η εμφάνισή του στην κούρσα έφερε πολύ κόσμο στις κάλπες και λειτουργεί ως εγγύηση για τη διατήρηση της ενότητας και της αναζωογόνησης της παράταξης με τις «πάντα νέες» ιδέες του. Εχει δεσμευτεί ότι θα παραμείνει στις επάλξεις και εφόσον χάσει και ότι θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, έχοντας στηρίξει δημοσίως από την πρώτη στιγμή τον κ. Ανδρουλάκη, αναμένει από τα στελέχη του ανά την Ελλάδα «μία ακόμη σκληρή μάχη». Υπενθυμίζει τη δήλωσή του ότι είναι «πολιτικός θέσεων» και ξεκαθαρίζει ότι από την επόμενη μέρα θα σταθεί δίπλα στον νέο αρχηγό, δίνοντας μάχες για την ανάδειξη αυτών των απόψεών του. Διαμηνύει δε ότι θα τον βρει απέναντι κάθε λογική αποκλεισμού ή κίνησης εναντίον ανθρώπων που τον στήριξαν.