Ελάτε να φτιάξουμε μαζί το τέλειο πιάτο με τυριά για το γιορτινό τραπέζι!
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ένα πλατό τυριών για να ονομαστεί έτσι, πρέπει να έχει την ανάλογη ποικιλία, που σημαίνει τουλάχιστον 4 διαφορετικά είδη και σίγουρα όχι παραπάνω από έξι, αφού πρόκειται για συνοδευτικό πιάτο και όχι για κυρίως, άρα δεν θέλετε να χορτάσετε πριν έρθουν τα υπόλοιπα πιάτα στο τραπέζι. Αν πάλι το έχετε προγραμματίσει για το κλείσιμο του τραπεζιού, υπολογίστε ότι όλοι θα είναι ήδη χορτάτοι. Όσο για το ποια τυριά θα επιλέξετε, είναι θέμα αποκλειστικά δικό σας, τι αγαπάτε, τι προτιμάτε!
Οι ποσότητες
Η ιδανική ποσότητα είναι συνολικά 80-110 γραμμάρια ανά άτομο, που σημαίνει από 20 έως 30 γραμμάρια από το κάθε τυρί. Στα παλαιωμένα, τα πολύ έντονα και τα μπλε τυριά υπολογίζετε μικρότερη ποσότητα και μεγαλύτερη στα ανάλαφρα λευκά και τα κρεμώδη.
Τα συνοδευτικά
Φρυγανισμένες λεπτές φέτες ψωμιού.
Κριτσίνια, διαφόρων ειδών.
Αν επιλέξετε έντονα, πολύπλοκα τυριά, συνοδεύστε με απλό, λευκό ψωμί ή μπαγκέτα για να μην μπερδευτούν ακόμη περισσότερο οι γεύσεις.
Κομμένα σε τριγωνάκια και ψημένες πίτες για σουβλάκι ή πίτες αραβικές.
Αποξηραμένα φρούτα, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, όπως βερίκοκα, χουρμάδες, δαμάσκηνα, σταφίδες, cranberries και σύκα.
Ξηροί καρποί, καλύτερα ανάλατοι, ωμοί ή ψημένοι. Προτείνουμε καρύδια, αμύγδαλα, μακαντάμια και πεκάν.
Διάφορα dips. Μία μαρμελάδα με οξύτητα (δαμάσκηνο ή λεμόνι) ή ένα τσάτνεϊ.
Σερβίρισμα
Κόψτε τα τυριά σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη.
Διαφορετικό μαχαίρι για κάθε τυρί ώστε να μην ανακατευτούν οι γεύσεις και χωριστά κουταλάκια στα dips
Επιλέξτε ένα μεγάλο ξύλο κοπής, μία πιατέλα ή ένα ειδικό πλατό τυριών.
Βγάλτε τα τυριά από το ψυγείο μισή ώρα πριν το σερβίρισμα για να έρθουν στην ιδανική θερμοκρασία.