Με σταθερά βήματα οδηγείται το σύστημα υγείας της χώρας σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε αυτό.
Με τις ελλείψεις προσωπικού, η πρόσβαση στα τακτικά ιατρεία κατά την πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων είναι αδύνατη τη στιγμή που οι ασθενείς τη χρειάζονται, όμως οι προσλήψεις παραμένουν ακόμη εξαγγελίες. Αντίθετα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε –με αφορμή τις καθαρίστριες των νοσοκομείων – ότι το «outsourcing» θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα, έστω κι αν δόθηκε παράταση ενός τριμήνου για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Μόνο που το «outsourcing», δεν πρόκειται να περιοριστεί στις καθαρίστριες ή τις βοηθητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. Όπως όλα δείχνουν μετά και την ανακοίνωση για απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τις μη προσλήψεις, θα οδηγήσουν το ΕΣΥ και σε outsourcing χειρουργείων από ιδιώτες γιατρούς – κάτι που ενώ έχει θεσμοθετηθεί δεν έχει εφαρμοστεί, γιατί είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο από τους γιατρούς του δημοσίου, αλλά και από τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα υγείας, μέσω του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Αυτό είναι το επόμενο βήμα – μετά την ενιαία λίστα χειρουργείων, η οποία δεν πρόκειται να μειώσει καθόλου την αναμονή των ασθενών, πράγμα που παραδέχθηκε ήδη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρά την έναρξη εφαρμογής της από χθες 1η Φεβρουαρίου.
Οι ανικανοποίητες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη είναι τετραπλάσιες από τον μέσο όρο της ΕΕ (9% έναντι 2,2%) με σημαντικότερο παράγοντα παραμέλησης το κόστος (8,8% έναντι 1,1%), όμως η λύση για την Κυβέρνηση είναι η επιπλέον ιδιωτικοποίηση
Κατάσταση υγείας
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες (το 47,8%) είναι καλά στην υγεία τους, με το 5,8% να έχει κακή υγεία (από 4,8% το 2021) και άλλο ένα 1,6% να έχει πολύ κακή υγεία. Επιπλέον, το ένα τέταρτο του πληθυσμού (24,9% το 2022 από 24,3% το 2021) έχει χρόνια προβλήματα υγείας και η τάση είναι αυξητική λόγω γήρανσης. Μάλιστα αυτά τα χρόνια προβλήματα υγείας, προκαλούν μεγάλο περιορισμό στο 13,2% του πληθυσμού και πολύ μεγάλο περιορισμό στο 9% του πληθυσμού.
Ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες
Υπό αυτές τις συνθήκες υγείας, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση των χωρών της Ευρωζώνης από πλευράς φτώχειας με παραπάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού (το 26,3%) να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού όταν στην Ε.Ε. των 27 χωρών, ο μέσος όρος είναι 21,6%.
Όσο για το 12,3% του πληθυσμού, η ΕΛΣΤΑΤ αναγνωρίζει ότι αδυνατεί να καλύψει τις ιατρικές του ανάγκες, κυρίως λόγω κόστους.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα νοικοκυριά, διαθέτουν το 7,5% του εισοδήματός του κάθε χρόνο για απ΄ ευθείας πληρωμές που αφορούν την υγεία των μελών τους.
Χρηματοδότηση
Οι δαπάνες υγείας καλύπτονται σε ποσοστό μόλις 30,4% από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το υπόλοιπο 31,8% της χρηματοδότησης προέρχεται από φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στο οποίο περιλαμβάνονται οι εισφορές εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων. Οι απ΄ ευθείας πληρωμές του πληθυσμού για τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται φτάνει το 37,8%.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην κοινωνία, με την κυβέρνηση να προωθεί περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της υγείας, με τα απογευματινά χειρουργεία όπου οι ασθενείς θα καλούνται να πληρώνουν για την περίθαλψή τους και στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ιδιώτες γιατροί, λόγω ελλείψεων
Ο βουλευτής Ιωαννίνων και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ιωάννης Τσίμαρης, ανέφερε ότι «ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ως Υπουργός Υγείας συνεχίζει να υλοποιεί πιστά την πρόθεση της κυβέρνησης να απαξιώσει ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ και να επιβάλει από την πίσω πόρτα την ιδιωτική υγεία προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων της υγείας και εις βάρος των αδύναμων συμπολιτών μας.
Παραδέχτηκε σε συνέντευξή του, ότι η θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων, δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί από πολλές κλινικές λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι το επόμενο βήμα θα είναι να παραχωρήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ιδιώτες γιατροί τις εγκαταστάσεις του δημόσιου νοσοκομείου για να χειρουργούν.
Παραδέχτηκε δηλαδή ο ίδιος ότι η θεσμοθέτηση των απογευματινών ιατρείων θα λειτουργήσει ως ο «Δούρειος Ίππος» για την ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι ελλείψεις και οι δυσλειτουργίες του ΕΣΥ, όπως είναι οι καθυστερήσεις στις χειρουργικές αίθουσες, προκαλούνται από την απαξίωση του κεντρικής διοίκησης προς τους γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς, την εξουθένωση, τη μη θεσμοθέτηση κινήτρων για να υπηρετήσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Άλλωστε ο Υπουργός, μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν κίνητρα, παρά μόνο το «νόμιμο φακελάκι»…
Μας ενημέρωσε επίσης, ότι η σύσταση της ενιαίας λίστας χειρουργείων, που θεσμοθετήθηκε με την αιτιολογία της αντιμετώπισης του προβλήματος, δεν θα το λύσει τελικά».
Τετραπλάσιες ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες
Ο κ. Τσίμαρης διερωτήθηκε αν «Σε μία χώρα όπου οι ανικανοποίητες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη είναι τετραπλάσιες από τον μέσο όρο της ΕΕ (9% έναντι 2,2%) με σημαντικότερο παράγοντα παραμέλησης το κόστος (8,8% έναντι 1,1%) η λύση για την Κυβέρνηση είναι η επιπλέον ιδιωτικοποίηση» και πρόσθεσε: «Αντί να ενισχύσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και να δώσει κίνητρα σε γιατρούς να το επιλέγουν, ώστε να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, το υποβαθμίζει, για να το χαρίσει και να το «πουλήσει» φθηνά στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την προσφιλή της τακτική και σε άλλους τομείς.
Θα μας βρει εντελώς απέναντι. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τη βαθιά μας πολιτική πεποίθηση ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, που το προπληρώνει ο Έλληνας πολίτης και δικαιούται να το έχει χωρίς προσκόμματα και δικαιολογίες».
Οι νοσοκομειακοί γιατροί
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου, επεσήμανε ότι «η θεσμοθέτηση των απογεματινών ιατρείων έγινε το 2000 από τον Αλέκο Παπαδόπουλο επί κυβέρνησης Σημίτη, όμως κανείς δεν τόλμησε να εφαρμόσει τη διάταξη για τα απογευματινά χειρουργεία.
Και διατηρώντας το ίδιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, τα πρωινά χειρουργεία θα αρχίσουν να φθίνουν, με αποτέλεσμα να μην μειωθούν οι αναμονές από τη λίστα χειρουργείων. Αντίθετα, με το 50% της λειτουργίας που έχουμε σήμερα, τα πρωινά θα είναι ελάχιστα.
Η εξαγγελία αυτή μας γυρίζει 40 χρόνια πίσω, όπου για να χειρουργηθεί κανείς στην πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων, δωρεάν, έπρεπε να έχει μέσο, από υπουργό και πάνω.
Η απόφαση για τη λίστα χειρουργείων, επιτρέπει σε οποιονδήποτε χειρουργό με πρόσβαση μέσω username και password να εντάξει οποιονδήποτε ασθενή στη λίστα, ανεξάρτητα αν έχει εξεταστεί από τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων ή όχι».
Ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε ότι τα απογευματινά ιατρεία κοστίζουν 40-50 ευρώ, όμως τα απογευματινά ιατρεία μπορεί να κοστίζουν ακόμη και 1500 ή και 3000 ευρώ, αποδίδοντας το τελευταίο ποσό σε δηλώσεις του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη.
in.gr