Το κλείσιμο επιπλέον 100 καταστημάτων και την απομάκρυνση 2.500 εργαζομένων σχεδιάζει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εντός του 2023 όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, οι οποίοι καλούν σε απεργία στις 29 Νοεμβρίου.
Με καθαρά κέρδη 386 εκατ. ευρώ το πρώτο 9μηνο του 2022, οι τραπεζίτες ετοιμάζουν νέο πογκρόμ εναντίον των εργαζομένων με μοναδικό σκοπό να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους!
Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων προχωρά μονομερώς και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση και διαβούλευση με τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο ως οφείλει και σχεδιάζει ένα μέλλον με 6.000 περίπου εργαζόμενους από 8.500 που είναι σήμερα και με 100 λιγότερα καταστήματα ως τα τέλη του 2023!!! Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω κατάστασης είναι ότι με την πλήρη εφαρμογή του νέου business plan η Τράπεζα θα απομείνει με το 50% του προσωπικού και των καταστημάτων της που διέθετε την 31/12/2019!
Μπροστά σε αυτή την αντεργατική πολιτική της Τράπεζας οι εργαζόμενοι απαντούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και προκήρυξαν απεργία για την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022.
«Η Διοίκηση της Τράπεζας, προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση του εχθρικού – για τους εργαζόμενους – businessplan 2022-2025. Εξελίσσεται μια ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε, με επανέναρξη κλεισίματος καταστημάτων, εργασιακών αδιεξόδων, που η Διοίκηση ορθώνει, αλλά και μίας σκιώδους απόσχισης. Όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι, απαιτείται να σταθούμε απέναντι στα σχέδια της Διοίκησης», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση του, ο Σύλλογος επισημαίνει:
Η Διοίκηση σχεδιάζει ένα μέλλον με 6.000 περίπου εργαζόμενους, χωρίς να εξετάζει καν την ικανότητα της εύρυθμης λειτουργίας της Τράπεζας. Η Διοίκηση σχεδιάζει να αποχωρήσει ένας στους τρεις σημερινούς εργαζόμενους, με κάθε τρόπο, στοχοποιώντας κάθε φορά διαφορετικές ομάδες εργαζομένων. Σε αυτές τις ομάδες εργαζομένων, μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας, πέρα από καθήκοντα και εξειδίκευση.
Σήμερα είναι τα καταστήματα που κλείνουν και ένα τμήμα που απειλείται με απόσχιση. Αύριο μπορεί να είναι το δικό μας κατάστημα που θα κλείσει, ή τμήμα που θα αποσχιστεί. Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς που μετακινούμαστε με αδιευκρίνιστο τρόπο σε αυτά που η Διοίκηση σχεδιάζει να παύσει. Τούτη την ώρα απαιτείται, περισσότερο από ποτέ, ομοψυχία και αλληλεγγύη, απαιτείται συγκέντρωση δυνάμεων, ώστε η απάντηση όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα, να είναι συνολική και οριστική. Είμαστε παραγωγικοί, είμαστε ικανοί, έχουμε με επιτυχία μετεκπαιδευτεί όποτε μας ζητήθηκε, υπάρχουν ανάγκες να καλυφθούν και – σε κάθε περίπτωση – η εργασία και η συμβολή μας στην ανάπτυξη των εργασιών, είναι η λύση στους στόχους της Τράπεζας και όχι η απομάκρυνση μας με κάθε τρόπο.
Παράλληλα με την προκήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης, ο Σύλλογός μας, παρεμβαίνει με σχετικό Υπόμνημα θέσεων και ζητά συναντήσεις με :
– την Κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα
– την Τράπεζα της Ελλάδος
– το Υπουργείο Εργασίας
διεκδικώντας την παρέμβασή τους, ώστε να ακυρωθούν τα επικίνδυνα για τους εργαζόμενους, σχέδια της Διοίκησης.
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι «οι επιχειρηματικές αποφάσεις του νέου business plan, για την περαιτέρω συρρίκνωση του εργασιακού παράγοντα και των καταστημάτων, δε ανταποκρίνονται και δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα ευρωπαϊκό παράδειγμα στον κλάδο μας ενώ ήδη η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες Εξόδων προς Έσοδα (CIR) στις Τράπεζες στην Ευρωζώνη και το χαμηλότερο δείκτη δαπανών προσωπικού προς κύρια καθαρά έσοδα.
Αποδεικνύεται, με τον πλέον εύγλωττο τρόπο , ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που καλούνται να καταβάλλουν το βάρος και το τίμημα της εξέλιξης και της ανάπτυξης της Τράπεζας στη νέα εποχή που ανατέλλει, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά τις επενδύσεις της Τράπεζας για το ψηφιακό μετασχηματισμό της.
Η επίκληση της ψηφιακής μετάβασης που διακηρύσσει η Διοίκηση, η οποία κατά την άποψή της, νομοτελειακά απαξιώνει τους εργαζόμενους, δε συνάδει επουδενί, τόσο με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής που επικαλείται ότι εφαρμόζει η Τράπεζα, τις πρόσφατες ευρωπαϊκές συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων του τραπεζικού τομέα, όσο ακόμα περισσότερο με τις συλλογικές συμβάσεις που πρόσφατα υπεγράφησαν μεταξύ του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου και της Διοίκησης.
Οι επιδιώξεις της Τράπεζας, σημειώνουν επίσης οι συνδικαλιστές, για αυξημένα και γρήγορα μερίσματα, χωρίς να επενδύουν, αλλά να κοιτούν μονοδιάστατα προς την πλευρά της διαρκούς εξοικονόμησης κόστους, είναι πλέον πέραν κάθε λογικής αιτιολογίας και κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικής πρακτικής.
https://www.aftodioikisi.gr/