Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ άγνωστος “Χ” παραμένει το ποσοστό που θα διαθέσει το Δημόσιο από το μερίδιο 27% που κατέχει στην τράπεζα.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι η δομή της συναλλαγής που σχεδιάζεται για την Πειραιώς προσομοιάζει με το μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο εξασφάλισε πολύ μεγάλη υπερκάλυψη και διασπορά και ταυτόχρονα προσέλκυσε μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds διεθνώς.
Το σημαντικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το ποσοστό διάθεσης να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ -μέγεθος ικανό να προσελκύσει θεσμικούς επενδυτές και funds διεθνούς εμβέλειας -όπως συνέβη στην Εθνική. Ουσιαστικά, δηλαδή, το ποσοστό διάθεσης να υπερβαίνει το 25% δεδομένου ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της τράπεζας σήμερα ανέρχεται σε 4,1 δισ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός που θα ικανοποιούσε τη διοίκηση Μεγάλου, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τη διάθεση των μισών περίπου μετοχών αξίας 500 εκατ. ευρώ σε 10 μεγάλα funds όπως Fidelity, Blackrock, Lazard κ.α. και τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ σε επενδυτές λιανικής προκειμένου να διατηρηθεί ψηλά το ποσοστό της διασποράς. Το υπόλοιπο ποσό, ύψους 350 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές όπως αμοιβαία κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία κ.λπ.
Αυτό που είναι, βέβαιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών το οποίο είναι ιδιαιτέρως αυξημένο -ιδίως μετά την επιτυχία της Εθνικής Τράπεζας. Παρά την αναμενόμενη επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη και διεθνώς το 2024, και τη διατήρηση της νομισματικής σύσφιξης για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει ιδιαιτέρως αυξημένο στην επενδυτική κοινότητα.
Ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση δίνει η επαναφορά των μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες στον απόηχο της ισχυρής κερδοφορίας τους την τελευταία διετία. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σχεδιάσει τη διανομή μερίσματος ύψους 10% από τα κέρδη του 2023 και ήδη έχει παρακρατήσει το ποσοστό των κερδών που αναλογεί στο μέρισμα. Τον τελευταίο λόγο, πάντως, έχει ο Επόπτης (SSM) ο οποίος αναμένεται να αποφανθεί σχετικά πριν τις γενικές συνελεύσεις των εγχώριων τραπεζών στις αρχές του καλοκαιριού.
Ειδικά σε επίπεδο κερδοφορίας, πάντως, η διοίκηση της Πειραιώς φαίνεται να στοχεύει σε διατήρηση των καθαρών κερδών στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ ετησίως σε βάθος τριετίας, παρά την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων μετά τα μέσα του 2024.
Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις εναλλακτικές πηγές κερδών -πέραν του επιτοκιακού περιθωρίου- όπως τα έσοδα από επενδύσεις, από το real estate και, φυσικά, από χρεώσεις και προμήθειες. Και στα επιτόκια, πάντως, οι τράπεζες προχωρούν σε αντιστάθμιση των απωλειών από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ “κλειδώνοντας” επιτόκια της τάξης του 3-3,15% μέσω παραγώγων.
capital.gr