Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, κάθε λογής γλυκίσματα έχουν την τιμητική τους. Σε κάθε νοικοκυριό θα βρει κανείς μια πιατέλα κουραμπιέδες, ένα μπολ μελομακάρονα και σίγουρα όλες οι οικογένειες θα κόψουν τις πρώτες μέρες του χρόνου μία βασιλόπιτα για το καλό.
Ωστόσο, συνήθως η βασιλόπιτα κόβεται απλά για το έθιμο και το φλουρί και τις περισσότερες φορές ο καθένας παίρνει απλώς μία μπουκιά απ’ το κομμάτι του, με αποτέλεσμα να περισσεύει πάντοτε πολύ από την νόστιμη πίτα.
Εμείς λοιπόν βρήκαμε μία πολύ απλή συνταγή που προτείνει ο σεφ Δημήτρης Μακρυνιώτης η οποία θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε τα περισσέματα της βασιλόπιτας σας χωρίς να την αφήσετε να μπαγιατέψει. Με 3 μόλις επιπλέον υλικά μπορείτε να φτιάξετε λαχταριστά τρουφάκια.
Υλικά
700 γρ. βασιλόπιτα
250 γρ. κλασική κουβερτούρα
80 ml γάλα πλήρες
Προαιρετικά 50 ml ποτό της αρεσκείας σας
Για την επικάλυψη:
Τριμμένο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε με τα χέρια τη βασιλόπιτα σε μικρά κομμάτια.
Στη συνέχεια, σε ένα μπεν μαρί, λιώνουμε το γάλα με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία γυαλιστερή γκανάζ.
Έπειτα, αδειάζουμε την γκανάζ μέσα στο μπολ με την τριμμένη βασιλόπιτα και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές ζυμάρι.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Αμέσως μετά, πλάθουμε μπαλάκια με το μίγμα μας, στο μέγεθος που επιθυμούμε.
Τέλος, τα ρολάρουμε μέσα στο τρίμμα ξηρών καρπών της αρεσκείας μας.