Πάνω οι αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο και μάλιστα κατά περισσότερο από 4%. Κάτω όμως τα έσοδα από τον τουρισμό, με αποτέλεσμα στον πρώτο κρίσιμο μήνα της τουριστικής σεζόν λόγω όγκου δραστηριότητας να καταγραφεί επιδείνωση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών.
Ο κώδων του κινδύνου είχε χτυπήσει ήδη από το πρώτο εξάμηνο, καθώς οι στατιστικές της Τράπεζας της Ελλάδος αποτύπωναν σημαντική μείωση στην κατά κεφαλήν είσπραξη ανά επισκέπτη.
Τον Ιούλιο, αυτό αποτυπώθηκε πλέον και ως μείωση των συνολικών εισπράξεων από τον τουρισμό. Και μπορεί στο 7μηνο τα συνολικά έσοδα να παραμένουν υψηλότερα συγκριτικά με το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2023, ωστόσο υπάρχει βάσιμη ανησυχία ότι αντίστοιχη εικόνα θα καταγραφεί και στα στοιχεία του Αυγούστου αλλά και του Σεπτεμβρίου.
Οι αιτίες της μείωσης των εσόδων από τον τουρισμό, που καταγράφονται μήνα Ιούλιο, στην «καρδιά» του καλοκαιριού, αποδίδονται από παράγοντες της αγοράς στην ακρίβεια, που αναγκάζει τους τουρίστες να μειώνουν τον χρόνο της διαμονής τους, ενώ επιδρά αρνητικά και η εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, οι οποίες μειώνουν το κόστος διαμονής, όπως και οι υπηρεσίες all inclusive.
Το «στοίχημα» είναι πλέον αν θα καταγραφεί τελικώς το νέο ρεκόρ εισπράξεων στον τουρισμό και ποια θα είναι η επίπτωση στο ΑΕΠ από το διευρυμένο σε σχέση με πέρυσι έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει στηρίξει αρκετά στις επιδόσεις του τουρισμού για να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας και να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 2,5%, που είναι ο νέος στόχος (από 2,9% που ήταν αρχικά).
Στην περίπτωση που οι εισπράξεις παραμείνουν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, θα υπάρξει πίεση σε συνδυασμό και με τις αρρυθμίες που καταγράφονται στις εξαγωγές εμπορευματικών αγαθών.
Συνολικά 17.982.600 ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα στο επτάμηνο του έτους, εκτινάσσοντας τις ταξιδιωτικές εισπράξεις στα 10,953 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Τι έφταιξε για τη μείωση
Τέλος του έτος θα κάνει «ταμείο» ο ελληνικός τουρισμός για την τουριστική χρονιά του 2024, που μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από την αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων σε σχέση με πέρυσι, αλλά και την ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχειακά καταλύματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κερδοφορία τους.
Οι άνθρωποι της τουριστικής βιομηχανίας, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, μιλώντας στη «Ν» με αφορμή τα στοιχεία της ΤτΕ, που εμφανίζουν μείωση στα τουριστικά έσοδα τον Ιούλιο, τονίζουν ότι είναι πρόωρη όποια εκτίμηση για την πραγματική αποτύπωση των αφίξεων και των εσόδων φέτος στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο εκτιμούν ότι το μεγάλο στοίχημα εξακολουθεί να είναι η άνοδος των τουριστικών μεγεθών σε σχέση με το 2019.
Η αισιόδοξη έως και πανηγυρική εκκίνηση της φετινής τουριστικής χρονιάς δεν αντικατοπτρίστηκε σε αυξημένες αφίξεις σε σχέση με το 2019, όπως τονίστηκε. Μάλιστα, το «γκάζι» που έχουν πατήσει οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στους ελληνικούς προορισμούς αυτή την περίοδο ευελπιστούν να συνεχιστεί έως τις αρχές του Νοεμβρίου, ώστε να ισοφαρίσει, όπως λένε, τη χαλαρή εκκίνηση της τουριστικής σεζόν. Πλέον το μέγεθος των αφίξεων, σημειώνουν, είναι εικονικό για τα ξενοδοχεία.
Οι επαγγελματίες της φιλοξενίας μετράνε μόνο διανυκτερεύσεις, οι οποίες εν κατακλείδι είναι αυτές που έχουν επίδραση στο οικονομικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων. Όπως διαπιστώνουν από την έως τώρα πορεία, πλέον οι Ευρωπαίοι μοιράζουν τις διακοπές τους, επιλέγοντας θέρετρα στον τόπο της διαμονής τους και σε δεύτερο χρόνο αποδράσεις εκτός της πατρίδας τους. Κατά συνέπεια μειώνεται ο χρόνος διακοπών στα τουριστικά θέρετρα των άλλων χωρών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο εβδομάδες απόδρασης έγιναν πλέον 7 ημέρες για την πλειονότητα των Ευρωπαίων. Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι, με δεδομένο το γεγονός της μείωσης των διανυκτερεύσεων στα ελληνικά ξενοδοχεία, εστιάζουν στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία κοστίζει λιγότερο σε σχέση με τα ξενοδοχειακά καταλύματα, που όπως εκτιμούν έχει απορροφήσει τη μεγάλη μερίδα των αχαρτογράφητων αφίξεων.
Ακόμη, τη δαπάνη των ξένων επισκεπτών μειώνουν και οι υπηρεσίες all inclusive. Τέλος, οι επαγγελματίες του κλάδου της φιλοξενίας κάνουν λόγο για μια δύσκολη εξίσωση στο πεδίο της βιωσιμότητάς τους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ο ξενοδοχειακός επιχειρηματίας δεν αντέχει τα οικονομικά βάρη που κάθε χρόνο προστίθενται στις επιχειρήσεις του κλάδου.
Ουσιαστικό πρόβλημα για το εξωτερικό ισοζύγιο και γενικότερα για την οικονομία συνιστά η ταχύτερη αύξηση των εισαγωγών συγκριτικά με τις εξαγωγές, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων δεν δημιουργούν πλέον το ίδιο πρόβλημα που δημιουργούσαν το 2021 μεσούσης της ενεργειακής κρίσης.
– Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν κατά 577,5 εκατ. ευρώ (+5,6%) και διαμορφώθηκαν στα 10,953 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 274,5 εκατ. ευρώ (+20%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες ανήλθαν στα 1,644 δισσ. ευρώ. Ωστόσο ο Ιούλιος είχε αρνητικό πρόσημο καθώς ι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.
Μείωση της ταξιδιωτικής δαπάνης κατά 5,7%
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε επίπεδο 7μηνου οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 11,2%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 5,7%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 45,8% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 81,7% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Ποιοι τουρίστες άφησαν τα περισσότερα χρήματα
Η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024 οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. κατά 7,6%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6,029 δισ. ευρώ, καθώς και στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών κατά 1,5% στα 4,470 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 4,725 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4%, όπως και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. εκτός της ζώνης του ευρώ, που σημείωσαν άνοδο κατά 23,2% και διαμορφώθηκαν σε 1,304 δισ.. ευρώ.
Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1,4% σε 1,763 δισ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 13,8% στα 675,3 δισ. ευρώ. Αυξημένες κατά 20,7% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 605,3 εκατ. ευρώ. Από τις λοιπές χώρες, άνοδο κατά 11,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,729 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,0% στα 759,6 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι εισπράξεις από τη Ρωσία σημείωσαν πτώση κατά 65,2% και διαμορφώθηκαν στα 8,3 εκατ. ευρώ.
Άλμα 11,2% στην ταξιδιωτική κίνηση
Κατά το επτάμηνο του έτους, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατέγραψε άνοδο κατά 11,2% και διαμορφώθηκε σε 17.982.600 ταξιδιώτες, έναντι 16.170.400 τουριστών την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 12% και αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 9,9%. Κατά την ίδια περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε. διαμορφώθηκε σε 10,817 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 11,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις λοιπές χώρες αυξήθηκε κατά 11,1% και διαμορφώθηκε σε 7,166 εκατ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 13,6%, όπως και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε. εκτός της ζώνης του ευρώ, κατά 6,8%.
Οι αγορές-πυλώνες του ελληνικού τουρισμού
Τα σκήπτρα στις αφίξεις έχουν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί. Συγκεκριμένα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 13,2% και διαμορφώθηκε σε 2,605 εκατ. ταξιδιώτες, καθώς και αυτή από τη Γαλλία, που αυξήθηκε κατά 5,2% και διαμορφώθηκε σε 1,065 εκατ. ταξιδιώτες. Άνοδο κατά 13,8% σημείωσε επίσης η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία, η οποία διαμορφώθηκε σε 990.700. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις λοιπές χώρες, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 8,1% και διαμορφώθηκε σε 2,266 εκατ. ταξιδιώτες, όπως και αυτή από τις ΗΠΑ, που αυξήθηκε κατά 6,9% σε 788.600. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 54,2% και διαμορφώθηκε σε 9.000 ταξιδιώτες.
naftemporiki.gr