Τη νέα εποχή στις ΗΠΑ σηματοδότησε η ομιλία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην τελετή ορκωμοσίας. Παρά την πανδημία συγκλόνισαν οι ερμηνείες της Lady Gaga και της Jlo. Περίσσευε η συγκίνηση τόσο του Τζο Μπάιντεν όσο και της Κάμαλα Χάρις.
Ο Τζο Μπάιντεν είναι πλέον ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον σαν ένα φάντασμα του παρελθόντος λίγες ώρες μόνο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν και επίσημα μια γυναίκα Αντιπρόεδρο. Την Κάμαλα Χάρις.
Ο τρίτος και κυριότερος λόγος είναι η ομιλία που εκφώνησε ο Τζο Μπάιντεν με την οποία σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής για την χώρα του. Μια ομιλία που μίλησε στον μέσο Αμερικανό είτε στήριξε, είτε όχι τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν, ήταν και λόγω της συγκυρίας μια από τις πιο εμπνευσμένες ομιλίες που έχει εκφωνήσει Πρόεδρος των ΗΠΑ στην ορκωμοσία του.
«Η δημοκρατία νίκησε»
«Η δημοκρατία είναι πολύτιμη, η δημοκρατία είναι εύθραυστη, και σήμερα οι φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε», είπε.
«Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας ιδέας. Της ιδέας της δημοκρατίας… Αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, χαιρετίζοντας μια ημέρα «ελπίδας» για την Αμερική.
«Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», είπε, καλώντας σε μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού.
Στην ομιλία του που διήρκησε περίπου 20 λεπτά, ο νέος πρόεδρος, φορώντας σκούρο κοστούμι και μπλε γραβάτα, και μάσκα κατά την άφιξή του, όπως όλοι οι φιλοξενούμενοι, καταδίκασε όσους χρησιμοποιούν ψέματα για να κερδίσουν εξουσία, υποσχόμενος ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, και πως η διακυβέρνησή του θα βασίζεται σε γεγονότα και αλήθειες.
«Υπάρχει η αλήθεια και υπάρχουν και τα ψέματα. Ειπώθηκαν ψέματα για απόκτηση εξουσίας και κέρδους», τόνισε ο Μπάιντεν στην ομιλία του.
«Μπορούμε να συνεχίζουμε να διαφωνούμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Αυτή είναι η δημοκρατία».
«Γνωρίζω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και πραγματικές», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας μια ακόμη φορά σε «ενότητα» στην ομιλία του σε απόλυτη αντίθεση με όσα, σκοτεινά και επιθετικά, είπε ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του στο ίδιο μέρος, στα σκαλιά του Καπιτωλίου, πριν από τέσσερα χρόνια.
Δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.
Αναφέρθηκε επίσης στις διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα. «Το όνειρο για δικαιοσύνη για όλους δεν θα μετατεθεί πλέον»
«Με ενότητα μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα» .
Αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ διανύουν μια περίοδο δοκιμασίας και πως η χώρα θα πρέπει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις. «Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε», είπε, μιλώντας για υπέρβαση εμποδίων, και για μια σειρά από σημαντικές ανησυχίες, όπως η πανδημία, ο ρόλος των ΗΠΑ στον κόσμο, η φυλετική αδικία και η «επίθεση στη δημοκρατία μας».
Δεσμεύτηκε πως θα αποκαταστήσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ με άλλες χώρες.
Η ορκωμοσία του νέου Προέδρου και της νέας Αντιπροέδρου των ΗΠΑ θα μείνει στην ιστορία σαν μια τελετή στην οποία επιχειρήθηκε να αρχίσουν να κλείνουν οι πληγές που άφησε πίσω της μια θητεία ενός από τους χειρότερους Προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τραμπ.
Μετά την ορκωμοσία του, κατά τη διάρκεια της οποίας συγκινήθηκε, ο Μπάιντεν υπογράμμισε πως προτεραιότητά του είναι να ενώσει και πάλι τη χώρα.
Στη συνέχεια, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον «επικίνδυνο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας», λόγω της κλιμάκωσης της πανδημίας, ενώ υποσχέθηκε ταχύτητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας ως «ένα έθνος».
Παράλληλα, δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά τις σοκαριστικές εικόνες της εισβολής υποστηρικτών του πρώην -πλέον- προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.
Οι «γέφυρες» στην αμερικανική κοινωνία
Πέραν των μεγάλων προβλημάτων που έχει επιφέρει η πανδημία, ο Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει την «καυτή πατάτα» του διχασμού στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, επιχείρησε να ρίξει γέφυρες στην αμερικανική κοινωνία. «Όλη μου η ψυχή είναι σε αυτό το σκοπό», τόνισε αναφερόμενος στην προσπάθεια να ενώσει και πάλι τη χώρα, σημείωσε εμφατικά ότι «κάθε διαφωνία δεν πρέπει να είναι αιτία πολέμου», καλώντας τους πολίτες σε μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού.
«Γνωρίζω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και πραγματικές. Γνωρίζω όμως ότι αυτό δεν είναι καινούργιο. Η ιστορία μας είναι μια διαρκής μάχη ανάμεσα στο αμερικανικό ιδανικό, ότι όλοι έχουμε γεννηθεί ίσοι και την σκληρή, άσχημη πραγματικότητα του ρατσισμού, του φόβου και της δαιμονοποίησης που μας διχάζει» πρόσθεσε.
«Ευχαριστώ τους προκατόχους μας από όλα τα κόμματα, από τα βάθη της καρδιάς μου και ξέρω πως η αντοχή του Συντάγματός μας και η δύναμη του έθνους» είπε στη συνέχεια, γυρίζοντας και δείχνοντας στα καθίσματα τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ που παρευρέθησαν στην ορκωμοσία.