Να κλείσει τη συζήτηση για ανασχηματισμό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θέλει η κυβέρνηση, καθώς σε εξέλιξη είναι ένα μπαράζ συσκέψεων για να κλειδώσουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν σημαίνει πως εγκαταλείπονται οι σκέψεις για αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως δεν είναι το κατάλληλο timing για να ληφθούν αποφάσεις.
Ψάχνοντας τρόπους για επανεκκίνηση
Αυτό που επισημαίνεται άλλωστε από κυβερνητικές πηγές είναι πως σε αυτή την συγκυρία το βάρος θα δοθεί σε αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία του κράτους και παραπέμπουν στην μεθαυριανή ομιλία του πρωθυπουργού. Ουσιαστικά κρίθηκε πως ένας ανασχηματισμός θα μετέφερε την συζήτηση στα πρόσωπα και θα κινδύνευε να χαθεί η ουσία των ανακοινώσεων.
Στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους για ένα restart, καθώς πριν καν συμπληρωθούν οι πρώτες 100 ημέρες από τις εκλογές αντιμετώπισαν πολλαπλές κρίσεις. Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες το καλοκαίρι και οι καταστροφικές πλημμύρες έδειξαν πως χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην πολιτική προστασία και εκεί θα εστιάσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.
Πάντως η συζήτηση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει εγκαταλειφθεί, ωστόσο πιθανότατα οι αποφάσεις πάνε για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές (ο πρώτος γύρος θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου και όπου χρειαστεί δεύτερος στις 15 Οκτωβρίου). Βέβαια αν στο ενδιάμεσο παρατηρηθούν νέες αρρυθμίες στην κυβέρνηση οι αλλαγές θα επισπευσθούν, ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα αποφασίστηκε πως δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ.
Σε ποιους υπουργούς στρέφεται η «προσοχή»
Τις προηγούμενες ημέρες είχαν φουντώσει τα σενάρια για αλλαγές στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον Βασίλη Κικίλια σε συνέντευξη του να καθιστά σαφές πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης. Να σημειωθεί εδώ πως χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον υπουργό και κυβερνητικές πηγές κλείνουν την συζήτηση για αλλαγές τώρα στο υπουργείο.
Πάντως μια αναφορά του Βασίλη Κικίλια συζητήθηκε ιδιαιτέρως, καθώς είπε πως όταν ανέλαβε η απορρόφηση στο πρόγραμμα «Αιγίς» (σημείωση: αφορά στην πολιτική προστασία) ήταν στο 1%. Να σημειωθεί πως προκάτοχος του στο υπουργείο ήταν ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος μετά την παραίτηση του Μ. Βαρβιτσιώτη ορκίστηκε υπουργός Ναυτιλίας.
Ένας ακόμα υπουργός που βρέθηκε στα δύσκολα είναι ο Γιάννης Οικονόμου, καθώς δέκα ημέρα αφότου ανέλαβε καθήκοντα στο Προστασίας του Πολίτη (μετά την παραίτηση του Νότη Μηταράκη) σημειώθηκαν τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Την ίδια στιγμή μετά τις εκλογές το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανέλαβε ο Δημήτρης Καιριδης, που έχει να αντιμετωπίσει την αύξηση των ροών το τελευταίο διάστημα
Τέλος ένα από τα πολυσυζητημένα πρόσωπα του νέου υπουργικού συμβούλιο είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Στις προγραμματικές δηλώσεις η αναφορά που είχε κάνει σε διάταξη για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών είχε ως αποτέλεσμα κυβερνητικές πηγές να μιλούν για « διαχρονική θέση του υπουργού, που δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο». Τώρα μένει να φανεί τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τις τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα, με τον υπουργό μιλά για αλλαγές σε ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το κλίμα στους βουλευτές της ΝΔ
Τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν δημιουργήσει και .. προσδοκίες σε κάποιους από τους γαλάζιους βουλευτές πως μπορεί να είναι στην επόμενη κυβέρνηση. Πάντως στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός πως πριν καν συμπληρωθούν οι πρώτες 100 ημέρες μετά τις εκλογές υπήρξαν πολλαπλές κρίσεις. Το γεγονός μάλιστα πως το «καλάθι» της Θεσσαλονίκης θα είναι μικρότερο από το αναμενόμενο (καθώς αυτό που προέχει είναι η στήριξη των πολιτών που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές) προβληματίζει επίσης τους βουλευτές της πλειοψηφίας.
Πάντως από την κυβέρνηση φαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα αποφευχθεί να ανοίξουν θέματα που μπορεί να δυσκολεύουν κάποιους βουλευτές του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο που θα δίνει την δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται με πολιτικό γάμο και να υιοθετούν φαίνεται πως «μετατίθεται» για αργότερα. Για το συγκεκριμένο θέμα δεν αναμένεται πάντως να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
ethnos.gr