Σχολή με κανέναν επιτυχόντα, ενώ κάποιες άλλες με μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού και άνοδος σε 350 τμήματα αποτελούν μερικά από τα βασικά στοιχεία των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό – φροντιστή, Γιώργο Χατζητέγα υπήρξε άνοδος των βάσεων σε εκατοντάδες σχολές. «348 τμήματα παρουσίασαν άνοδο σε σχέση με την περυσινή βάση και 99 πτώση. Η σύγκριση ωστόσο δεν μπορεί να είναι σωστή γιατί φέτος υπήρχαν συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα και υπήρχε και η ελάχιστη βάση εισαγωγής», λέει στο newsit.gr, o κ. Γιώργος Χατζητέγας.
5. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ αλλογενεις προτιμήσεις
Μιλώντας για τα δεδομένα που έφερε φέτος η ελάχιστη βάση εισαγωγής αναφέρει τα εξής: «Στα παράδοξα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, είναι το γεγονός ότι έχουμε μηδέν επιτυχόντες στην αρχιτεκτονική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και έναν επιτυχόντα στην νοσηλευτική του Διδυμότειχου, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Δεκάδες τα τμήματα με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων και στην περιφέρεια και σε κεντρικά πανεπιστήμια».
Όσον αφορά τώρα τον αριθμό των υποψηφίων που δεν κατάφεραν να περάσουν σε κάποια σχολή ο κ. Γιώργος Χατζητέγας μιλάει για περισσότερους από 25.000, ενώ τα ταυτόχρονα αναφέρει ότι δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στις δημοφιλείς σχολές. «Ο πραγματικός αριθμός των μαθητών που διαγωνίστηκαν από τα γενικά λύκεια και έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λόγο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, είναι 25.014 μαθητές. Στα περιζήτητα τμήματα δηλαδή. Νομικές, Ιατρικές σχολές και Πολυτεχνεία, δεν υπήρξαν ουσιώδης μεταβολές. Οι μεταβολές ήταν οι αναμενόμενες».
2.500 μόρια αύξηση σε ένα τμήμα που μπήκαν μόνο 3
Η εισαγωγή της ελάχιστης βάσης όμως είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση χιλιάδων μορίων και σε μια σχολή όπου δεν υπήρχε και μεγάλο ενδιαφέρον. «2.500 μόρια αύξηση είχαμε σε ένα τμήμα Μουσουλμανικών σπουδών στο οποίο έχει 3 επιτυχόντες, λόγω ελάχιστης βάσης εισαγωγής και δεν υπήρχε ζήτηση», λέει ο κ. Χατζητέγας.
Τέλος ο ίδιος μιλάει και για τους επιτυχόντες των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.
«Το Υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι αναβαθμίζεται η Τριτοβάθμια εκπαίδευση και ότι όσοι δεν πέρασαν το κατώφλι έχουν την επιλογή των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης όπου είχαμε 8.000 επιτυχόντες. Τα οποία αναβαθμίζονται και όσοι έμειναν από έξω παν στην επαγγελματική κατάρτιση».