Υλικά
Μερίδες: 12
Για το κέικ
450 γρ. νερό
180 γρ. ζάχαρη
450 γρ. μέλι
2 ξυλάκια κανέλας
2 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
4 καρφάκια γαρίφαλο
10 κάψουλες καρδάμωμο (κακουλέ), ελαφρώς κοπανισμένες
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
10 γρ. μπέικιν πάουντερ (2 κουτ. γλυκού)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
300 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο για τη φόρμα
200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια + λίγα κομμάτια επιπλέον, για τη διακόσμηση
Για το γλάσο
300 γρ. ζάχαρη άχνη
20 γρ. ασπράδι αυγού (περίπου τα 2/3 από 1 ασπράδι)
20 γρ. χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα με μπαχαρικά και σοκολάτα γάλακτος, αρχικά βάζουμε, σε μια κατσαρόλα, το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι.
Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας μόνο στην αρχή, μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και το μέλι.
Μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε όλα τα αρωματικά (μπαχαρικά και ξύσματα), σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μεμβράνη και αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα, ώστε να αρωματιστεί καλά το σιρόπι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σόδα και σουρώνουμε μέσα σε αυτό το μείγμα το σιρόπι.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και στο τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατεύουμε ξανά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα, χωρίς να ξεχάσουμε το φλουρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 45 λεπτά.
Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρουμε.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και διακοσμούμε με γλάσο και κομμάτια σοκολάτας.
Γλάσο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με σύρμα ζαχαροπλαστικής και γλασάρουμε.