«Ομερτά» για το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε από το Βελλίδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέμεινε να επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από το «απόρρητο» της δράσης των μυστικών υπηρεσιών με στόχο τη συσκότιση και τη συγκάλυψη του σκανδάλου.
Και μένοντας προσκολλημένος στην προσπάθειά του αυτή αναγκάστηκε για πρώτη φορά να παραδεχτεί ρητά ότι διαφωνεί με τον Κώστα Καραμανλή -εκθέτοντας πλήρως τη γραμμή του μεγάρου Μαξίμου που ώς τώρα προσπαθούσε να μας πείσει ότι συμφωνούσαν- και να κινηθεί μετωπικά απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό και τα προβεβλημένα καραμανλικά στελέχη που ταυτίζονται με τις απόψεις του, φανερώνοντας έτσι το βαθύ ρήγμα μεταξύ Μαξίμου και καραμανλικών.
Ειδικότερα θέσαμε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στον πρωθυπουργό το εξής ερώτημα: «Ολη η αντιπολίτευση, καθώς και διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και νομικοί, καθώς επίσης οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και προβεβλημένα στελέχη της δικής σας παράταξης, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, συμφωνούν στο ίδιο πράγμα: ότι το απόρρητο της δράσης των μυστικών υπηρεσιών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συγκάλυψη των δεδομένων της υπόθεσης των υποκλοπών. Επομένως σας καλούν να μας πείτε ποιος πρότεινε και με ποια δικαιολογία αυτές τις παρακολουθήσεις. Μπροστά σε όλη αυτή την πάνδημη αντίδραση, επιμένει η κυβέρνηση να καλύπτεται πίσω από το απόρρητο;».
Και ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Διαφωνώ με τις απόψεις αυτές. Εχουμε επιχειρηματολογήσει εκτενώς για την ανάγκη διαφύλαξης του απορρήτου σε απολύτως κρίσιμες διαδικασίες όπως αυτές που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι αυτή η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση».
Δήλωσε δηλαδή ρητά ότι διαφωνεί (και) με τους κ. Καραμανλή και Παυλόπουλο, την ώρα που την επόμενη μέρα από την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στα Ανώγεια, το μέγαρο Μαξίμου είχε αποφασίσει να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι είπε στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής και σε αυτή τη γραμμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ισχυριζόταν ότι «κινείται στο ίδιο μήκος κύματος που κινήθηκε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση», ενώ και ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, υποστήριζε ότι «συμφωνούμε με τη χθεσινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού».
Και βέβαια η τελευταία ψηφίδα στο ρήγμα Μαξίμου – καραμανλικών ήταν η επιλογή του κ. Καραμανλή, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΔΕΘ, να σηκωθεί μεν όρθιος, αλλά να μη χειροκροτήσει -όπως τα άλλα «γαλάζια» στελέχη- τον κ. Μητσοτάκη μετά το ανέβασμα των τόνων του τελευταίου τελευταίου προς τον Τ. Ερντογάν με τη φράση: «Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα». Τόνους που ο πρωθυπουργός την επομένη θέλησε να ξαναχαμηλώσει, επαναλαμβάνοντας ότι είναι «πάντα ανοιχτός» σε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.
Οσον αφορά το ίδιο το σκάνδαλο των υποκλοπών, επέμεινε στη γραμμή ότι δεν «πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό» και ότι «υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας που πρέπει να τηρούνται», στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι πάση θυσία δεν επιθυμεί να ανοίξουν στόματα που θα δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα, ενώ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη τώρα υποστήριξε ότι εκτός από «νόμιμη» ήταν και «τεκμηριωμένη», αλλά ότι «χρειαζόταν περισσότερη πολιτική ευαισθησία», προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το πώς ένας πρωθυπουργός που υποτίθεται ότι δεν γνωρίζει τους λόγους της παρακολούθησης μιλά για «τεκμηρίωση» και τα οποία και παραμένουν όσο και αν μετά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι αναφερόταν στη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εισαγγελέα.
Επιπλέον απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποκαλυφθεί παρακολούθηση του Χρήστου Σπίρτζη και μέσω «νόμιμης επισύνδεσης» της ΕΥΠ. Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ίδιο τον θιγόμενο από τις υποκλοπές, Ν. Ανδρουλάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το θέμα καθώς και ότι «αυτό το πραγματικό σφάλμα ήταν βούτυρο στο ψωμί του», αλλά και ότι μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «απέφυγε επιμελώς οποιαδήποτε συνάντηση μαζί μου», ενώ τον κατηγόρησε και ότι δεν δέχεται κυβέρνηση συνεργασίας με τον Κυρ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό.
Ανοιξε μέτωπο
Μετά την κατάρρευση του σεναρίου συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ως αποτέλεσμα του σκανδάλου των υποκλοπών ο κ. Μητσοτάκης κινείται πια μετωπικά προς τον κ. Ανδρουλάκη, θέλοντας να πλήξει πολιτικά τον ίδιο αλλά να αποσπάσει ψηφοφόρους του.
Εξ ου και θέλησε να υποστηρίξει πως «πολλές φορές αισθάνομαι ότι οι ψηφοφόροι του είναι πιο μπροστά από εκείνον», ενώ για τον ίδιο τον Ν. Ανδρουλάκη υποστήριξε ότι «ακολουθεί μια πολιτική που τον φέρνει σε μια απόσταση από το κοινό του» και τον τοποθέτησε σε ένα σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΜέΡΑ25 -το οποίο δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «πολιτική τερατογένεση»-, μένοντας έτσι ο ίδιος -όσο κι αν είπε ότι δεν είναι καθόλου κοντά- με τον Βελόπουλο. Βέβαια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου το ρήγμα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο με τον Ν. Ανδρουλάκη, αλλά και με κεντρογενή ακροατήρια στα οποία είχε επενδύσει εκλογικά. Τα ακροατήρια αυτά αποσυσπειρώνονται ακόμα περισσότερο και με τη σφοδρή κριτική του Ευάγγελου Βενιζέλου στην κυβέρνηση.
Γι’ αυτό και ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε χθες να απαντήσει στην κριτική αυτή του κ. Βενιζέλου και περιορίστηκε απλώς να πει ότι δεν συμφωνεί πάντα μαζί του, υποστηρίζοντας ότι «είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν». Και βέβαια όλο αυτό το ρήγμα του κ. Μητσοτάκη με τον Ν. Ανδρουλάκη και με κεντρογενή ακροατήρια είναι που προκάλεσε τον πανικό στο Μαξίμου σε σχέση με τον μετεκλογικό σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να ξαναρχίσει να σκέφτεται σοβαρά τη δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Κάτι για το οποίο τελικά χθες αναδιπλώθηκε, καταλαβαίνοντας ότι δεν τον παίρνει να το κάνει μετά τις προγενέστερες κατηγορηματικές διαψεύσεις του και αποφάσισε να κλείσει το θέμα, παρότι οι πιο στενοί συνεργάτες του όλο το τελευταίο διάστημα το άνοιγαν διάπλατα. Ετσι μετά τη νέα κυβίστηση ισχυρίστηκε ότι «δεν είμαι κωλοτούμπας», λέγοντας ότι «θα πορευτούμε με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο», ενώ εν είδει πυροτεχνήματος κι αφού έληξε το θέμα αλλαγής του δικού του νόμου, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξουν μαζί τον νόμο της απλής αναλογικής, δηλαδή τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρίες συνωμοσίας
Ταυτόχρονα επανέφερε τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας περί εξωτερικών εχθρών της κυβέρνησής του, την οποία θέλουν να αποσταθεροποιήσουν, βάζοντας ξανά στο κάδρο Πούτιν και Ερντογάν, αλλά δεν έμεινε εκεί. Αυτή τη φορά έψαξε και για «εσωτερικό εχθρό», μη διστάζοντας να βάλει σε αυτό το κάδρο των «αποσταθεροποιητών» όλη την αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας «αποσταθεροποιητική ενέργεια» το να τολμάει να ζητάει εκλογές. Κατά τα λοιπά, όσο και αν προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως «προοδευτικό», ο κ. Μητσοτάκης τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών τον παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες, λέγοντας «κάθε πράγμα στον καιρό του», ενώ για τις γυναικοκτονίες είπε μεν ότι αποδέχεται τον όρο, αλλά τάχθηκε κατά της νομικής κατοχύρωσής του.
Οσο για τα επικριτικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την ελληνική κυβέρνηση, από τη μία πήγε πάλι να ψάξει για «πολιτικά φρονήματα» μιλώντας για δυνάμεις εκτός Ελλάδας που βρίσκονται απέναντι στο ΕΛΚ και από την άλλη επιχείρησε να εμφανιστεί ως «ένας βαθιά δημοκράτης άνθρωπος που θεωρώ ότι δουλειά του Τύπου είναι να ελέγχει την εξουσία». Τόσο που στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου το πρώτο αντιπολιτευόμενο μέσο που πήρε ερώτηση, η «Εφ.Συν.», την πήρε στην 24η θέση έπειτα από μιάμιση ώρα από την έναρξή της…
Το δείπνο των πρώην…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το δείπνο Κώστα Καραμανλή – Αντώνη Σαμαρά το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έφαγαν μαζί, κατόπιν πρωτοβουλίας στο Βελλίδειο του κ. Καραμανλή, στο εστιατόριο «Βράχος» και ήταν μόνο οι δυο τους. Κανείς άλλος. Ως γνωστόν ο Κ. Καραμανλής έχει απορρίψει συνολικά το κυβερνητικό αφήγημα για τις υποκλοπές. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί.
efsyn.gr