Ειδικότερα ο κ. Βορίδης απατώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη ξεκαθάρισε ότι δεν θα λάβει καμία πρόνοια ούτε για την παράταση των συγκεκριμένων συμβάσεων. Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων όσο και η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, απαγορεύονται από το άρθρο 103, παράγραφος 8,του Συντάγματος, σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Εδώ κανείς δεν απολύει κανένα. Εδώ λήγουν συμβάσεις και κανείς δεν είπε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μονιμοποιηθούν», τόνισε ο κ. Βορίδης, στρέφοντας τα βέλη του κατά των Δημάρχων εκείνων που κάνουν, όπως είπε, τους «δήθεν καλούς» υπονομεύοντας την ακεραιότητα του συστήματος
«Τί θέλετε, να επιστρέψουμε στην εποχή που οι διορισμοί γίνονταν με ραβασάκια των κομματικών οργανώσεων;», διερωτήθηκε ο υπουργός και απευθυνόμενος προς το ΚΚΕ, είπε ότι « δεν γίνεται εμείς να βάζουμε στενό κορσέ στους Δημάρχους που στην πλειονότητά τους ανήκουν στη ΝΔ κι εσείς να μας παρακινείτε να τον βγάλουμε για να προσλαμβάνουν όποιον θέλουν».
Αναφερόμενος στους ΟΤΑ, ο κ. Βορίδης παρατήρησε ότι υπάρχει αύξηση των επιπέδων απασχόλησης, καθώς από 61.000 μονίμους υπαλλήλους που ήταν όταν ανέλαβε, σήμερα πλησιάζουν τους 64.000, δηλαδή υπήρξε αύξηση της τάξεως του 5%. « Όσο για το έκτακτο προσωπικό, παρέλαβα 9.000,σήμερα είναι 24.000 και κάποιοι λένε ότι δεν τους φτάνει», σχολίασε ο υπουργός.
Από την πλευρά του, ο κ. Συντυχάκης, έκανε λόγο «για άθλια εργασιακή ομηρία των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, οι οποίοι ζουν με την απειλή της απόλυσης να πλανάται πάνω από το κεφάλι τους».
Η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ
Σημειώνουμε ότι στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης σημείωνε:
«Εκατοντάδες είναι οι παρατασιούχοι εργαζόμενοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας, σε σχεδόν όλους τους δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου, όπως και πανελλαδικά.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, όπως και πολλοί άλλοι από διαφορετικούς κλάδους, βιώνουν χρόνια τώρα το μαρτύριο της εργασιακής ομηρίας, με την απειλή της απόλυσης να πλανάται συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους, στα πλαίσια της πολιτικής των ελαστικών σχέσεων εργασίας των κυβερνήσεων – ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίζουν ακόμα πιο «φτηνούς» εργαζόμενους. Σήμερα, ένα μέρος τους συνεχίζει να δουλεύει με Προσωρινή Διαταγή που έχει εκδοθεί μετά την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη και ένα άλλο έχει βρεθεί εκτός δουλειάς, αναμένοντας την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας στην ίδια πάντα υπηρεσία και με την ίδια ειδικότητα, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι ευνόητο πως με την αποχώρησή τους θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, σε μια περίοδο μάλιστα που λόγω των συνθηκών απαιτείται η κατεπείγουσα στελέχωσή τους με επιπλέον προσωπικό. Εκτός από τις συνέπειες στη λειτουργία των δήμων, είναι βέβαιο ότι ενδεχόμενη απόφαση για την απόλυσή τους θα δημιουργήσει σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, ζητήματα σε σχέση με την ίδια την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα στις σημερινές πιεστικές συνθήκες της ακρίβειας και της φτώχειας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:
– Για την άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, όπως και πανελλαδικά, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου
– Για την παράταση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το εύλογο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η παραπάνω διαδικασία».
https://www.aftodioikisi.gr/