Με τη Βουλή να έχει πλέον 8 κόμματα και τη νέα κυβέρνηση να έχει ήδη ανακοινωθεί, ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διεξάγεται η κοινοβουλευτική διαδικασία, με τη ΝΔ να προτείνει για πρόεδρο της Βουλής τον Κωνσταντίνο Τασούλα, εξαιτίας της εμπειρίας που έχει στο πόστο, όντας πρώην ΠτΒ.
«Αφοπλισμένος» ο ΣΥΡΙΖΑ
Το χαμηλό ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εκτός των άλλων, του δημιουργεί πρόβλημα και στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Η κοινοβουλευτική δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν της επιτρέπει να ενεργοποιεί, από μόνη της, μια σειρά από θεσμικά εργαλεία ελέγχου της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, θα πρέπει να συγκεντρωθούν 50 ψήφοι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ενώ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα πρέπει να μαζευτούν 60 υπογραφές.
Μία Βουλή χωρίς προηγούμενο – Στη ζώνη του λυκόφωτος της ακροδεξιάς
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Ηλία Κασιδιάρη για τη σημαντική βοήθεια που μας έδωσε. Ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε ο Βασίλης Στίγκας, ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» για την είσοδο του στη Βουλή. Ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης σε ανάρτηση του πανηγυρίζει την είσοδο των «Σπαρτιατών» στη Βουλή, γράφοντας «νενικήκαμεν».
Στην οκτακομματική βουλή, τρία κόμματα τοποθετούνται στα άκρα δεξιά της ΝΔ. Σπαρτιάτες, Νίκη και Ελληνική Λύση. Με διαφορετικές αποχρώσεις από το μαύρο μέχρι το γκρι, συγκεντρώνοντας ποσοστό συνολικά περίπου στο 13%.
Η ακροδεξιά δεν τρομάζει κανένα πια;
Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα δείχνουν να μην τρομάζουν από την άκρα δεξιά και να χαλαρώνουν τα αντανακλαστικά που έδειξαν το 2020 με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.
Και το ελληνικό πολιτικό τοπίο αρχίζει να διαφοροποιείται από την ασφαλή «ρουτίνα» του και να ακολουθεί την πορεία της Γαλλίας, ή της Ιταλίας. Με την άκρα δεξιά να γίνεται ένας πόλος με διαφορετικές εκφράσεις μεν, που μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης δε σε εθνικά, μεταναστευτικό, ίσως και εξοπλιστικά και αποτροπή. Ακόμα και σε ένα σενάριο να δώσει τα δικά της «άλλοθι» για συγκεκριμένες πολιτικές.
Το κόμμα – βιτρίνα του Κασιδιάρη
Οι «Σπαρτιάτες» στις εκλογές του Μαΐου δεν ήταν υποψήφιοι. Έγιναν όμως πολύ εύκολα το κόμμα – βιτρίνα που τελικά βάζει – εμμέσως – τον Κασιδιάρη στη Βουλή από την πίσω πόρτα. Η απαγόρευση και η συζήτηση γύρω από την απαγόρευση αναδείχθηκε στην καλύτερη διαφήμιση για τον Κασιδιάρη και το νέο μόρφωμα που πέρασε τον σκόπελο της Δικαιοσύνης και τελικά μπαίνει στη Βουλή με ποσοστό 4,64% και 12 βουλευτές.
Οπαδοί του «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια», οι «Σπαρτιάτες» επιχειρούν να ντύσουν με κουστούμια την ιδεολογία που εκπροσωπεί ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης, και αυτοπροσδιορίζονται ως υπερασπιστές του «υγειούς ελληνικού εθνικισμού». Με την είσοδο τους στη Βουλή να θυμίζει άλλες εποχές.
Σκοταδισμός με θρησκευτικό μανδύα
Θέση στην άκρα δεξιά της ελληνικής Βουλής παίρνει και το κόμμα «Νίκη». Αντιεμβολιαστές, πολέμιοι των αμβλώσεων και όχι μόνο, στις επίσημες θέσεις τους, η «Νίκη» είναι το κόμμα που επιχείρησε να εκμεταλλευθεί την θρησκεία για την είσοδο του στη Βουλή.
«Θα πορευθούμε με φόβο Θεού για τη νίκη του Ελληνισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ήταν η δήλωση του Δημήτρη Νατσιού, επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», του κόμματος που κινείται στη γκρίζα ζώνη του σκοταδισμού. Το πώς θα επιλέξει να κινηθεί η «Νίκη» στη Βουλή μένει να φανεί καθώς και η αλληλεπίδραση της με τους «Σπαρτιάτες», αλλά και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Και η Ελληνική Λύση
Στο νέο τοπίο η Ελληνική Λύση, μοιάζει να είναι το μόνο γνωστό τοπίο. Ο Βελόπουλος θα είναι παρών και στη νέα Βουλή, ενισχυμένος στο 4,44% έναντι 3,7% που είχε το 2019. Το ποσοστό του έγινε η αφορμή και για να επιτεθεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στους δημοσκόπους λέγοντας πως «η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει. Είναι πολύ δυνατή για να πεθάνει».
Ένα κόμμα που επίσης έχει εθνικιστικές θέσεις και τοποθετείται στα δεξιά της ΝΔ, με το ερώτημα να είναι αν θα ριζοσπαστικοποιηθεί περαιτέρω λόγω των «Σπαρτιατών» και της «Νίκης».
Αυτό που θα δείτε δεν θα έχει προηγούμενο
Εντός Βουλής και η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία αν και δεν τοποθετείται στην άκρα δεξιά, διεκδίκησε και εξελέγη με μερίδιο της αντισυστημικής ψήφου. Στις δηλώσεις της η Κωνσταντοπούλου μίλησε για μία αντιπολίτευση που όμοια της η Βουλή και οι πολίτες δεν έχουν γνωρίσει. Έχει δηλώσει ότι θα απαιτήσει τα προνόμια της ως πρώην πρόεδρος της Βουλής και υποστήριξε ότι το κόμμα της θα είναι «η μόνη αντιπολίτευση».
Εν αναμονή
Το πώς θα επιλέξουν να τοποθετηθούν τόσο τα τρία κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, όσο και η Πλεύση Ελευθερίας αναμένεται να δείξουν και το χαρακτήρα της νέας Βουλής. Ενώ όλοι περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής, τόσο των «Σπαρτιατών» όσο και της «Νίκης». Με αναλυτές να επισημαίνουν ότι η άκρα δεξιά μπορεί να αποτελέσει ένα «φόβητρο» αξιοποιήσιμο στο νέο πολιτικό σκηνικό, που θα τοποθετήσει τη ΝΔ στο «κέντρο».
Και αρκετοί αναρωτιούνται αν είναι δυνατόν πλέον να συζητάμε πχ για ελληνοτουρκικό διάλογο και μέχρι ποιο όριο. Θεωρούν δε βέβαιο ότι η χώρα θα σκληρύνει την πολιτική της στο μεταναστευτικό και εκτιμούν ότι θα ανοίγουν πολύ πιο εύκολα οι συζητήσεις για εξοπλιστικά.
Ιδιαίτερης σημασίας ότι στην άνοδο της ακροδεξιάς του 2023 λείπει σε σχέση με το 2012 το κύμα ανόδου της Αριστεράς.
Ενώ κάποιοι σημειώνουν ότι όταν στρίβεις το τιμόνι δεξιά, ο λαός σε πάει δεξιότερα…
Και κάπως έτσι δεν μιλάμε πλέον για το αβγό του φιδιού. Αφού το φίδι έχει γεννηθεί και ετοιμάζεται ήδη για την πρώτη επίθεση.
in.gr