Από την Πέμπτη (14 Ιουλίου 2022) απαγορεύεται η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση στις περιοχές όπου αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, δηλαδή σε Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός, Ραφαέλα Τζίμα.
Το Πυροσβεστικό Σώμα και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας θα είναι σε επιφυλακή, ενώ θα πραγματοποιούνται αυξημένες περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα ανέρχεται σε 300 ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) κ. Αναστάσιος Ποντίκης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι μελισσοκόμοι εξαιρούμαστε από τις απαγορεύσεις γιατί θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τις κυψέλες. Όσον αφορά τις εργασίες κατά την αντιπυρική περίοδο, κατά τις ημέρες με δείκτες επικινδυνότητας 1 και 2 γίνονται εργασίες με συμβατικό καπνιστήρι. Με δείκτη 3 με το συμβατικό καπνιστήρι γίνονται εργασίες μέχρι τις 10 το πρωί. Με το ηλεκτρονικό καπνιστήρι επιτρέπονται οι εργασίες για δείκτες 1, 2 και 3».
Πάντως η απαγόρευση εισόδου σε εθνικούς δρυμούς και δάση αποτελεί μια πολιτική της κυβέρνησης που θέλει συνεχώς να ρίχνει ευθύνες για τις πυρκαγιές στους πολίτες και δεν προχωρά σε αγορά πυροσβεστικών μέσων και εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού.
Για το πρόστιμο θυμίζουμε ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που είχε ψηφιστεί τον Αύγουστο του 2021, το αρχικό πρόστιμο ήταν 1.000 ευρώ για τους παραβάτες που κυκλοφορούσαν σε εθνικούς δρυμούς και δάση (εξοντωτικό ποσό για τα ελληνικά δεδομένα). Τελικά η κυβέρνηση με τροπολογία, που έκανε τον Απρίλιο του 2022, προχώρησε στη μείωση του προστίμου στα 300 ευρώ.
Εκτός από τους μελισσοκόμους και τους κτηνοτρόφους – που λόγω επαγγέλματος πρέπει να κυκλοφορούν στα δάση – υπάρχουν περιπατητές, ορειβάτες, ποδηλάτες και αθλητές που κυκλοφορούν σε δρυμούς και δάση και θα μπορούσαν να ενημερώνουν την πυροσβεστική αν έβλεπαν εστία φωτιάς. Η γρήγορη ενημέρωση βοηθά στην κατάσβεση μιας φωτιάς παραδέχεται και η πυροσβεστική. Κάποτε θα πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική και αντί να απουσιάζουν οι πολίτες από τα δάση να δίνουν κίνητρα για να τα επισκέπτονται. Μόνο όταν υπάρχουν πολίτες στα δάση θα μπορούν να τα προστατεύσουν. Επίσης έχει πλέον αποδειχθεί ότι η ορθολογική βόσκηση των αγροτικών ζώων συμβάλλει θετικά στη διατήρηση βιοτόπων.