Η υφυπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «πιθανή αφαίρεση της άσκησης της γονικής μέριμνας» και «ποινή τιμωρία», ενώ τόνισε ότι η διάταξη θα «έρθει τάχιστα» στη Βουλή.
Η κ. Μακρή, σε δηλώσεις της στο Πρώτο Πρόγραμμα, επεσήμανε ότι υπάρχει ένα νομικό κενό και σημείωσε ότι είναι «μερικές δεκάδες» τα παιδιά που δεν παρακολουθούν μαθήματα αυτή τη στιγμή, επειδή οι γονείς τους δεν συμμορφώνονται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, ανέφερε ότι ο διευθυντής του σχολείου ενημερώνει τους γονείς εγγράφως. Στη συνέχεια, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ή διαφοροποίηση απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και στην εισαγγελική αρχή η οποία επιλαμβάνεται για τον τρόπο που ασκείται η γονική μέριμνα.
«Επειδή με τις τροποποιήσεις που έκανε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταργήθηκε και το πταίσμα αυτό στη διάσταση της ποινικής του τιμωρίας, υπάρχει μια μεγάλη κουβέντα στη νομική κοινότητα στα θέματα αυτά αν μπορεί να γίνει διασταλτική ερμηνεία, αν μπορεί να γίνει αναλογική εφαρμογή», σημείωσε η κ. Μακρή.
Οι υπουργοί Παιδείας και Δικαιοσύνης, Νίκη Κεραμέως και Κωνσταντίνος Τσιάρας, ανέλαβαν από κοινού πρωτοβουλία για να καλυφθεί αυτό το κενό, συνέχισε η υφυπουργός.
«Ήδη τα δύο υπουργεία επεξεργάζονται τη διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι είναι ένα ελαφρύ πλημμέλημα, ώστε και αυτό το νομικό κενό να καλυφθεί. Μείζονα σημασία έχει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι μόνο υποχρέωση γονέων και κηδεμόνων τα παιδιά να διδαχθούν, είναι και δικαίωμα των ίδιων των παιδιών. Άρα, πέρα από την διάσταση που θα έχει η πιθανή αφαίρεση της άσκησης της γονικής μέριμνας από γονείς ή κηδεμόνες που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο στερώντας τους αυτό το δικαίωμα, θα έχει πια και την ποινική τιμωρία», συμπλήρωσε η κ. Μακρή.
Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί με τα παιδιά που ήδη απέχουν από τα μαθήματα εδώ και αρκετό καιρό, η κ. Μακρή απάντησε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα συμβεί με τις απουσίες τους.
Σημείωσε όμως: «Ο αριθμός των απουσιών δεν τίθεται αυθαίρετα. Είναι ο αριθμός των απουσιών που κατά τους παιδαγωγούς δεν δικαιολογεί το παιδί να προχωρήσει στην επόμενη τάξη επειδή δεν έχει καλύψει την ύλη της προηγούμενης».
lifo.gr