Δύο εβδομάδες θα διαρκέσει η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, με τίτλο: «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και η πρώτη ανάγνωση δεν προκαλεί καμία έκπληξη καθώς κινείται στη λογική του ασθενή – πελάτη και της υγείας – εμπόρευμα.
Εμβολιασμός επί πληρωμή και διαγνωστικές εξετάσεις επί πληρωμή
Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου προβλέπει οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν (5 ευρώ) από την τσέπη τους για εμβολιασμούς έναντι του κορονοϊού στα φαρμακεία.
«Για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται», αναφέρει το άρθρο 48.
Πληρωμή 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία
Από την πρώτη Απριλίου οι ασθενείς θα δίνουν ένα ευρώ επιπλέον για κάθε συνταγή που εκτελείται, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για την εκτέλεση του παραπεμπτικού για εξετάσεις σε διαγνωστικά ιατρεία.
Ακόμη, οι ασθενείς θα δίνουν 3 ευρώ επιπλέον για την εκτέλεση παραπεμπτικών για απεικονιστικές εξετάσεις.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανοίγει τον δρόμο στους γιατρούς του ΕΣΥ που επιθυμούν να ανοίξουν το δικό τους ιδιωτικό ιατρείο και τους δίνεται η ευκαιρία να δουλέψουν σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό θεραπευτήριο.
Τέλος, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να γίνει πλέον και στα φαρμακεία στην τιμή των 5 ευρώ.
Ιδιωτικό έργο με «μπλοκάκι» από τους γιατρούς του ΕΣΥ
Προβλέπει επίσης τη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του ΕΣΥ «να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων». Η κυβέρνηση θέλοντας να δώσει επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης και με «μπλοκάκι», υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώνουν το ωράριο τους.
Βεβαίως, εδώ υπάρχει μια παράμετρος που πρέπει να ελέγξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αυτή δεν είναι άλλη από τον κίνδυνο κάποιοι γιατροί του ΕΣΥ να ανοίξουν δρόμους που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του υπουργείου αλλά και των ασθενών. Δηλαδή, να χρησιμοποιούν τις δημόσιες δομές για να προωθήσουν εντέχνως τους ασθενείς από το δημόσιο σύστημα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος.
Ο προσωπικός γιατρός
Στο ίδιο πλαίσιο, μια μέρα πριν, ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου η δυνατότητα στους πολίτες να απευθύνονται σε ιδιώτη γιατρό της επιλογής τους, έστω κι αν δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού ιατρού, εφόσον πληρώνουν την επίσκεψη.
Με την ιδιωτική πληρωμή των ασθενών, το υπουργείο Υγείας προχωρεί στη δεύτερη φάση εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού γιατρού, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον των γιατρών να συμβληθούν με το νέο σύστημα. Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο, με στόχο την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
in.gr & tovima.gr